Nogomet

Šimundža: Prioriteta je naslov prvaka

Maribor, 10. 06. 2024 18.45 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometaši Maribora so začeli s pripravami na novo sezono. Na uvodnem treningu se je zbralo 26 nogometašev, med katerimi zaenkrat še ni novih obrazov. Trener vijoličastih Ante Šimundža je na novinarski konferenci sporočil, da je v naslednji sezoni glavni cilj osvojitev slovenskega prvenstva.

NK Maribor
NK Maribor FOTO: Damjan Žibert

Mariborska zasedba se je v nedeljo zvečer zbrala na skupni večerji, ki sta jo zaradi reprezentančnih obveznosti izpustila Josip Iličić in Pijus Širvys. Prvega Litovca v vijoličastem dresu v torek čaka finale Baltskega pokala, kjer se bo s soigralci udaril z Estonijo, nato pa se bo počasi pridružil klubskim kolegom. Iličić se bo ekipi pridružil kasneje, saj bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji branil slovenske barve.

V novi sezoni po 17. zvezdico

"Priprave so zastavljene v tej smeri, da je prioriteta prvo mesto v državnem prvenstvu. Cilj v Evropi pa bo skušati odigrati osem tekem, z možnostjo uvrstitve v skupinski del enega izmed dveh evropskih tekmovanj. O delu in zadevah glede priprav je vse dorečeno, prva zahteva pa je povezana s tekmovalno ambicioznostjo. Izjemna pomlad je zdaj že preteklost, sledi novo dokazovanje," je ob začetku novega poglavja poudaril Ante Šimundža.

Ante Šimundža
Ante Šimundža FOTO: Damjan Žibert

Na obzorju nove okrepitve

V primerjavi z lansko sezono v moštvu ni več Aleksa Pihlerja, Nemanje Mitrovića, Itsukija Urate, Marka Zalokarja in Ishaqa Rafiuja, zaradi poškodbe sprednje križne vezi pa še nekaj časa ne bo na voljo Tineta Čuka. Priprave z ekipo sta začela 17-letna Max Alexander Bilać in Niko Grlić. "Bilać ima izredne fizične lastnosti. Njegova kakovost in nadarjenost omogočata, da bi lahko kdaj v prihodnje vrzel na štoperskem položaju zapolnili z njim. Grlić pa je v mladinskem tekmovanju pokazal, da si zasluži priložnost, saj je bil vse tekme odigral na visoki ravni. Fantje imajo odprto pot, ob trdem delu lahko razmišljajo o tem, da trkajo na vrata članske ekipe in pritisnejo vodilne v nogometni šoli, da mi predstavijo kandidate, ki bi lahko jutri nosili tudi dres članskega moštva."

Kateri nogometaši se bodo v poletnem prestopnem roku preselili v štajersko prestolnico zaenkrat še ni znano, po besedah trenerja pa lahko pričakujemo, da bo klub kmalu postal aktiven na nogometni tržnici. "Zadeve so razdelane, s športnim direktorjem imava cilj. Želja je, da bi imeli 95 odstotkov ekipe na voljo že do 17. junija, ko se selimo v pripravljalno bazo v Prekmurju. Želimo biti tekmovalni na vseh treh frontah in načrtno dopolniti določene igralne položaje. Kakovost pri novincih je samoumevna, to je osnova. Treba pa je imeti v Mariboru nekaj več tudi glede značajskih lastnosti."

NK Maribor
NK Maribor FOTO: Damjan Žibert

 Prvi evropski nasprotnik bo znan 18. junija

Maribor bo svojo evropsko popotovanje začel v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa. Najtežji možni tekmec je vsekakor Elfsborg (Švedska), tu pa so še Botev Plovdiv (Bolgarija), Corvinul Hunedoara (Romunija), Zira (Azerbajdžan), Ružumberok (Slovaška) in Llapi (Kosovo). "Nimamo vpliva na razplet žreba. Pripravili se bomo na nasprotnika, ki nam bo namenjen. Vsi se zavedamo, kako in kaj je treba na evropskem prizorišču. Če greš površno v kvalifikacijske tekme, se ti lahko to hitro maščuje. Do prve uradne tekme si želimo biti v čim boljši formi. Nekaj bo odvisno tudi od odhodov, prihodov, faze prilagajanja novincev. Dejstvo je, da želimo biti v čim boljšem stanju, v ta namen pa bodo zelo koristne pripravljalne tekme. Predvideli smo jih šest. Vsi se zavedamo, kako pomemben je začetek sezone. Ne bomo pa preračunljivi, ob igranju v Evropi ne bomo postavili na stranski tir domačega prizorišča. Vemo, kaj pomeni prvo mesto, ki je naš osrednji cilj v novi sezoni."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
10. 06. 2024 19.37
-2
Gremo vijolice 💪
wsharky
10. 06. 2024 19.23
+3
tako bo kot bo rekel gazda NZS - me pa zanima, ali zna po tolikih letih bivanja v Sloveniji povedat 3 stavke brez naglasa
slimy12
10. 06. 2024 19.09
+1
ante pejd dam raj
4890
10. 06. 2024 19.05
-2
A prvaki v Superligi 🙉🙊🙈
wsharky
10. 06. 2024 19.22
+1
tako ti bom povedal - imate srečo, da NZS vodi Zemo