Nogomet

Sijajne investicije Reala proti biserom Barcine akademije

Madrid, 25. 10. 2024 17.05 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
9

Malo je derbijev, ki se lahko primerjajo z El Clasicom – tekmo med Real Madridom in Barcelono. Prvi v letošnji sezoni bo na sporedu ta vikend, zaradi izjemne forme Kataloncev pa nas vsekakor čaka napet obračun. Na zadnjih štirih so slavili Madridčani, ki bi se v primeru pete zaporedne zmage proti svojim največjim rivalom z njimi izenačili na vrhu španskega prvenstva.

Real Madrid – Barcelona
Real Madrid – Barcelona FOTO: AP

Prvi veliki derbi letošnje sezone bo odigran na stadionu Santiago Bernabeu, kjer so Madridčani pred dnevi v Ligi prvakov po izjemnem preobratu odpihnili dortmundsko Borussio. Španska velikana sta v bogati zgodovini odigrala 257 medsebojnih obračunov, na katerih so galaktiki slavili 106-krat, blaugrana je dobila okroglih 100 obračunov, 51 tekem pa se je končalo brez zmagovalca.

S prihodom Hansija Flicka so se stvari v Barceloni hitro začele obračati na boljše, ogromen del k odličnemu startu v novo sezono pa so prispevali tudi mladeniči, ki so se do članske ekipe prebili skozi akademijo katalonskega velikana. Slednjim bo nasproti stala zvezdniška zasedba, ki se ji je poleti pridružil še Kylian Mbappe.

Kylian Mbappe
Kylian Mbappe FOTO: AP

Zvezdniški Madrid

Vodstvo Real Madrida se je v zadnjih letih preusmerilo od kupovanja galaktikov na investiranje v mlade talente z velikim potencialom. Vinicius Junior in Rodrygo sta pogodbi z madridskim velikanom podpisala pri starosti 17 oziroma 18 let, naložba pa se je belemu baletu izjemno izplačala. Za vsakega izmed njiju so odšteli po 45 milijonov evrov, po podatkih Transfermarkta pa je Vinicius danes vreden 200 milijonov, Rodrygo pa 110 milijonov.

Galaktiki so dragi, svetovno znani nogometaši, ki so bili rekrutirani med politiko "galacticos", ki jo je izvajal Florentino Perez med svojim predsednikovanjem pri Real Madridu, kjer je v svojem prvem mandatu med letoma 2000 in 2006 poleti vsako leto kupil vsaj enega galaktika.

Poleg zvezdnikov v nastanku je Real Madrid pripeljal tudi nekaj dokazanih nogometašev, za katere mu zaradi izteka pogodbe s prejšnjim delodajalcem ni bilo treba odšteti niti centa. Na ta način so pred tremi leti pripeljali Davida Alabo, dve leti nazaj Antonia Rüdigerja, letos pa še Mbappeja.

Antonio Rüdiger in David Alaba
Antonio Rüdiger in David Alaba FOTO: Profimedia

Izmed 22 nogometašev ima kraljevi klub v svoji ekipi le pet Špancev in zgolj tri produkte svoje akademije. To so Dani Carvajal, Lucas Vasquez in Fran Garcia. Dva izmed omenjenih sta stara čez 30 let in igrata na položaju desnega bočnega branilca, v španski prestolnici pa že razmišljajo o nasledniku na tem položaju. Ta bo še dodatno zmanjšal odstotek domačih nogometašev pri Realu, saj naj bi Madridčani v tej vlogi videli Trenta Alexandra-Arnolda ali Jeremieja Frimponga.

Dani Carvajal je zaradi hujše poškodbe križne vezi že zaključil s sezono.
Dani Carvajal je zaradi hujše poškodbe križne vezi že zaključil s sezono. FOTO: AP

La Masia

Slika v Barceloni je povsem zrcalna. Klub se je zaradi finančnih težav v zadnjih letih začel obračati na talente iz njihove akademije La Masie. Kar 12 igralcev, ki je svoje nogometno znanje pridobilo tam, je v letošnji sezoni španskega prvenstva že zaigralo, izdatna razlika pa je tudi v številu tujcev, ki jih je v kadru trenutno vodilne ekipe La Lige le osem.

Med mladeniči izstopa Lamine Yamal, ki je pri zgolj 17 letih po podatkih Transfermarkta vreden vrtoglavih 150 milijonov. Z enako starostjo je v začetni enajsterici zasidran tudi branilec Pau Cubarsi, ime pa si je v zadnjih časih začel ustvarjati tudi 21-letni Marc Casado, ki je briljiral na tekmi proti Bayernu na položaju defenzivnega vezista. V vezni liniji je treba omeniti tudi Gavija in Pedrija, slednji sicer ni produkt La Masie, vse pomembnejšo vlogo pa dobiva tudi Fermin Lopez.

Pau Cubarsi, Dani Olmo, Lamine Yamal, Pedri Gonzalez, Ferran Torres in Eric Garcia so bili letos del zlate španske reprezentance na evropskem prvenstvu.
Pau Cubarsi, Dani Olmo, Lamine Yamal, Pedri Gonzalez, Ferran Torres in Eric Garcia so bili letos del zlate španske reprezentance na evropskem prvenstvu. FOTO: AP

Primerjava vrednosti nogometašev

Carlo Ancelotti ima v svoji zasedbi, ki je vredna 1,36 milijarde, kar sedem nogometašev z vrednostjo višjo od 100 milijonov. Z dvakratnikom te številke na spisku kraljuje Vinicius, sledita pa mu Mbappe in Jude Bellingham, ki sta vredna po 180 milijonov. Zanimivo je tudi dejstvo, da med 15 najvrednejšimi posamezniki ni niti enega Španca, medtem ko je pri Barci v tem pogledu kar dve tretjini španskih nogometašev. Kader katalonske ekipe je vreden 944 milijonov, Yamal pa je edini posameznik, katerega vrednost je ocenjena nad 100 milijonov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alien8potnik
25. 10. 2024 18.55
eno je treba priznati, barca ima sijajno, doma vzgojeno generacijo. vsekalor bo napeta tekma. bomo videli. skrbi me, ker v obrambi ni ne carvajala ne courtoisa. ampak, počakajmo. naj zmaga boljši :)
zapiramvamustaaa
25. 10. 2024 18.28
-5
Ju3 pričakujem prvi gol Barce in potem kot smo že navajeni in kot so občutili City,Psg,Liverpool,Dotmund in še mnogo druge ekipe razjarjen Real in preobrat.Če pa vodimo celotno tekmo pa še tolko boljše💎😎Ali bo Barca prekinila atomski niz Reala neporaženosti v La ligi?To bomo zagotovo izvedeli ju3.Žal sta Courtouis ter Rodyrgo poškodovana.In polovica obrambe.Ampak vendarle je to Real Madrid najboljši in najbolj uspešnejši klub v zgodovini nogometa👑
Hud Robin
25. 10. 2024 18.13
+5
Kje bo prenos, a kdo ve ?
RUBEŽ
25. 10. 2024 18.10
+2
V dobro nogometa kot nevtralni gledalec upam na zmago ali vsaj remi Barce. Pa predvsem na pošteno sojenje, o katerem v zadnjem času govorijo predvsem navijači BELEGA BALETA.
JAZsemTI
25. 10. 2024 18.09
+4
Zato mi je bila Barcelona vedno bolj pri srcu kot pa Real. Kastilja pač ne more drugače kot z denarjem premagati Katalonije🤔
HALAcR7
25. 10. 2024 18.07
-6
Vsako leto barcini biseri,,naslednje leto nihče nepozna,od krkica,fatija,pedrija,gavija letos yamala,,,,klovni navadni
Ivan Kostanjšek
25. 10. 2024 17.49
+5
Torej, lahko rečemo, da je Barca pravi španski klub, Real je pa umetna tvorba, podobno kot PSG ali MC…evo vam kost za glodat…🤦🏻🤣🤣🤣😉
ledr
25. 10. 2024 17.25
+9
Barcin otroški vrtec se kosa z vsemi najboljšimi (beri najbogatejšimi) ekipami na svetu. To je preprosto športni fenomen. Če bi odšteli Lewandowskega, kakšna bi bila povprečna starost te ekipe?
zapiramvamustaaa
25. 10. 2024 18.30
-3
S tem se ne bi strinjala Monaco in Osasuna.Otroški vrtec pa rešujeta Lewandowski ter Raphina trenutno.Vus ostali so res na nivoju vrtca tudi Yamal ki je samo hiter to pa je tudi vse.