Nogomet

Šeško pred tekmo s Finsko: Prva naša misel mora biti zmaga

Brdo pri Kranju, 13. 10. 2023 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
6

Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto v Stožicah igrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski. V slovenskem taboru, kjer nimajo težav s poškodbami, so pred zelo pomembno tekmo optimistični, a se zavedajo, da gre za neugodnega tekmeca, ki jih je na prvi medsebojni tekmi že premagal. Slovenci so zato še toliko bolj odločni, da se maščujejo za edini poraz v tem kvalifikacijskem ciklu.

Več videovsebin
  • Matjaž Kek pred tekmo s Finsko
    03:45
    Matjaž Kek pred tekmo s Finsko
  • Benjamin Šeško pred tekmo s Finsko
    04:00
    Benjamin Šeško pred tekmo s Finsko

Slovenija, ki jo v torek čaka še gostovanje pri Severni Irski, je po dolgem času spet v igri za preboj na veliko tekmovanje, zadnje je bilo svetovno prvenstvo 2010. Izbranci Matjaža Keka so po šestih krogih na vrhu skupine H s 13 točkami, vendar je v ogorčenem četveroboju za dve mesti, ki peljeta na EP, z Dansko (13 točk), Finsko in Kazahstanom (oba po 12 točk).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je poudaril Kek na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, je dejstvo, da so v takem položaju, privilegij. "Po eni strani je igranje tako pomembne tekme privilegij, na drugi strani pa to ne sme zamegliti priprave na obračun. Smo pa skozi teden naredili tisto, kar smo načrtovali," je dejal Kek.

Dodal je, da morajo nogometna evforija, razprodane Stožice in velika pričakovanja prinesti mirnost, odločnost, spoštljivost do tekmeca ob zavedanju svoje kakovosti. "Razigranost na eni strani, na drugi disciplina in odgovornost. To pričakujem od Slovenije. Z optimizmom pričakujemo tekmo. Upam, da bo kulisa dobra, ta pa ne sme biti pritisk, ampak veselje, da smo v tem položaju."

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Posnetek zaslona

Kot je še pristavil Kek, so pred prvo od tekem, ki bodo povedale, katere reprezentance bodo šle na zaključni turnir. "Pred nami je tekmec, ki ga dobro poznamo, analizirali smo ga, jasno pa je, da moraš najprej razmišljati o sebi, o dobrih stvareh, hkrati pa popravljati tiste, ki niso dobre. Če si sam nekaj zaslužiš, potem se je lažje tudi psihično pripraviti. Finska je močna, kakovostna, oblikovana, ampak mislim, da je taka tudi Slovenija. Ob pozitivnem navdihu lahko zbiramo točke proti vsakomur v skupini," je poudaril Kek in opozoril, da bi bilo zviška gledati na kogarkoli napaka.

Ker bo stadion Stožice razprodan, je NZS pred tekmo objavil posebna priporočila za navijače: Vrata ŠRC Stožice se odprejo ob 16.00 oziroma dve uri pred uradnim začetkom tekme. V izogib gneči vse navijače med 15.00 in 17.00 vabimo v posebno navijaško cono na ploščadi pred tribuno C, kjer se bo odvijal spremljevalni program. Vse obiskovalce ob tem naprošamo, da se na prizorišče odpravijo pravočasno (pred vhodom, ki je označen na vstopnici, bodite najkasneje ob 17:00 uri) in uporabijo enega izmed priporočenih parkirišč.

Povedal je, da v tekmo ne bodo šli na glavo brez ideje, ampak z določeno mero pragmatičnosti in z že omenjeno razigranostjo. Vesel je povratnih informacij, ki jih je dobil skozi treninge, ter pohvalil delo strokovnega štaba in okolja, v katerem se pripravljajo.

"Ne sme pa nas to zapeljati v lagodje, ker v Stožicah mora biti 'eksplozija'." Pot do uspeha je tlakovana skozi pozitiven pristop, ki temelji na zadnjem časovnem obdobju, porazih in tudi zmagah, ki jih je bilo tudi proti velikim reprezentancam v tem obdobju kar nekaj, še meni selektor.

Matjaž Kek
Matjaž Kek FOTO: Damjan Žibert

Eden teh pozitivnih kamenčkov v mozaiku je tudi napadalec Benjamin Šeško. "Prva naša misel mora biti zmaga. Kakovost ekipe je iz tekme v tekmo boljša, in če v kaj verjamem, verjamem v to, da lahko v tej skupini zmagamo na vsaki tekmi," je dejal Leipzigov nogometaš.

Kot je dodal, je poraz iz Helsinkov zanj pozabljen. "Osredotočenost je na vsako naslednjo tekmo. Osebno pa vem, da smo tudi na Finskem dobro igrali, ampak nismo zadeli, kar se pač lahko pripeti," je še povedal in nadaljeval, da je vzdušje res dobro, da se fantje veliko družijo med sabo tudi ob igranju kart in namiznega tenisa: "Tudi to pomaga na igrišču".

Benjamin Šeško
Benjamin Šeško FOTO: Damjan Žibert

Vsak dan skupnih treningov veliko pomeni, tako lahko še izboljšaš določene taktične stvari, meni Šeško. O svoji vlogi, vlogi strelca, pa je pripomnil: "Dal bom svoj maksimum, da pomagam reprezentanci. Je pa moje delo, da dosegam gole. Verjamem, da se bo to tudi zgodilo."

Tekmo v razprodanih Stožicah, kjer bo tudi okoli 900 finskih navijačev, bodo sodili Italijani na čelu z Danielejem Orsatom.

V skupini H bosta v soboto še tekmi Severna Irska – San Marino in Danska – Kazahstan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koroški Slovenec
13. 10. 2023 18.00
+3
Kaj ko bi se vzdržali napovedi, ker se do sedajnikoli niso obrnile nam v prid. Če bo slučanjno nasprotnik boljši, bo izgovorov na milijone. Da pa športnik govori, da je potrebna miselnost o zmagi, je pa tako, kot bi poklicni šofer rekel, da mora razmišljati, da bo sedel za volan. Potem so pa vsi užaljeni, če se kdo obregne ob izobrazbo nogometašev, ki kar razmetavajo domislice, pisci tekstov pa to še potencirajo.
bandit1
13. 10. 2023 17.08
+0
Pa dajte no šminkerji aj pokažite že enkrat ne pa da samo nekaj blebete. Boli me koleno na nogi.
fakinx01
13. 10. 2023 16.11
+2
In kdaj bo ta tekma? A je preveč pričakovati, da iz članka to izveš?
Amor Fati
13. 10. 2023 16.40
+2
Niso tako pošteni kot so njihovi konkurenti na Rtv-ju, kjer poleg članka vedno objavijo datum in termin tekme.
zapiramvamustaaa
13. 10. 2023 15.20
+1
Samo Šeškota forsirajte pa ne bo nobenega problema.Ne delajte istih napak kot jih dela trener Leipziga ki daja zgolj drobtine našemu dragulju.
Toti glih
13. 10. 2023 14.24
+3
Šanse za EP so lepe, pa tudi ekipa je prava, gremo po pameti