Nogomet

Polna optimizma, a brez kapetana se Olimpija podaja na lov za Evropo

Ljubljana, 24. 07. 2024 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
12

Nogometaši Olimpije bodo kot zadnji slovenski predstavnik evropske kvalifikacije začeli v četrtek, ko bodo v drugem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo gostili ukrajinsko Polisjo iz Žitomirja (prenos ob 18.45 na Kanalu A in VOYO). Trener zmajev Victor Sanchez je s stanjem duha v ljubljanski garderobi več kot zadovoljen, o vprašljivi prihodnosti kapetana Timija Maxa Elšnika pa ne želi preveč razmišljati, saj da te stvari niso v njegovi domeni.

Nogometaši Olimpije so domače prvenstvo odprli z rutinirano zmago proti Primorju (2:0).
Nogometaši Olimpije so domače prvenstvo odprli z rutinirano zmago proti Primorju (2:0). FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Victor Sanchez je drugi španski trener v zgodovini Olimpije in le upa lahko, da bo tako uspešen kot prvi. Albert Riera se je pred dvema sezonama veselil dvojne krone, tudi Sanchez pa je svoje poglavje v Ljubljani začel nadvse vzpodbudno. Po štirih zmagah na prav toliko pripravljalnih tekmah je Olimpija za uvod v domače prvenstvo z 2:0 ugnala ajdovsko Primorje. 

Lepa popotnica za začetek evropske poti, na kateri je cilj zmajev ponoviti lanski uspeh in se drugič zapored uvrstiti v skupinski del Konferenčne lige. 

"Smo zadovoljni. V pripravljalnem delu smo dobili vse tekme. Nogometaši so opravili dobro delo. Radi bi se še naprej razvijali v individualnem smislu, pa tudi v taktičnem kot ekipa. Rezultati so tu, tudi v prvenstvu smo začeli z zmago. Ampak iz tedna v teden želimo napredovati. Evropa bo za nas pravi izziv," pred prvim obračunom s Polisjo Žitomir razmišlja Sanchez.

Victor Sanchez je s svojim začetkom na klopi Ljubljančanov nadvse zadovoljen. Pravi, da so nogometaši hitro ponotranjili principe igre, h katerim stremi.
Victor Sanchez je s svojim začetkom na klopi Ljubljančanov nadvse zadovoljen. Pravi, da so nogometaši hitro ponotranjili principe igre, h katerim stremi. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Ukrajinski nasprotnik precejšnja neznanka 

Gre za lani peto moštvo kakovostnega ukrajinskega prvenstva. Za Polisjo bo to sploh prvi evropski obračun v zgodovini, vzpon kluba se je začel sredi leta 2021, ko je vanj kot vlagatelj vstopila skupina BGV, sicer lastnica verige maloprodajnih trgovin po Ukrajini. 

Nova sezona ukrajinskega prvenstva se začenja prihodnji konec tedna, zato je četrtkov nasprotnik za Ljubljančane precejšnja neznanka, priznava Sanchez. "Nimamo veliko informacij. Vse pripravljalne tekme so odigrali za zaprtimi vrati. Razmišljati moramo o sebi. Našli smo nekaj informacij, ki nam bodo prišle prav pri pripravi. Smo pripravljeni." 

 Olimpija zopet goji slog igre, ki so ga navijači vzljubili v času Riere 

Novopečeni trener zmajev je varovancem uspel hitro vcepiti svoj način razmišljanja. Kot je to veljalo v času Riere, Olimpija znova igra kombinatorno, na trenutke tudi zelo tvegano, a 48-letni strokovnjak od tega ne misli odstopati. "Veliko taktičnih zamisli smo spremenili, a so jih hitro dojeli, ker gre za inteligentne posameznike. To je odlična startna točka za projekt, ki ga želim razvijati," dodaja Sanchez in priznava, da imajo prostora za napredek še ogromno. 

Kot trener bo lovil svojo prvo zmago na evropskih tekmovanjih. Bistveno uspešnješi pa je bil kot nogometaš, v Ligi prvakov je odigral kar 48 tekem in z Realom leta 1998 tudi osvojil najbolj čislano lovoriko v klubskem nogometu. 

"Vedno pravim, da so najpomembnejši nogometaši in tisto, kar se dogaja na igrišču. Imamo znanje in izkušnje. Odigral sem veliko tekem v Ligi prvakov in dobro vem, kako se nogometaši zdaj počutijo. Rad bi, da so samozavestni in tekmovalni," je o primerjavi evropskih in domačih tekem povedal Španec, ki ga veseli dejstvo, da nihče od njegovih varovancev nima težave s poškodbami. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Elšnikova prihodnost pod vprašajem, v četrtek ga zagotovo ne bo 

Proti Primorju je preventivno spočil Raula Florucza, ki se ga pričakuje od prve minute. Zagotovo pa v ekipi ne bo kapetana Timija Maxa Elšnika, ki je že dlje časa na izhodnih vratih, zato za prvo tekmo sploh ni bil prijavljen. Je pa predsednik kluba Adam Delius v torek presenetil z izjavo, da svojega najboljšega posameznika kljub številnim ponudbam ne misli prodati. 

Sanchez tega ni želel komentirati: "Kot sem že rekel, te stvari niso v moji domeni. Nisem zadolžen za vodenje kluba, nakupe ter prodaje igralcev. Športnemu direktorju lahko pomagam z mnenjem in nasveti. Vsaka pogodba je dogovor med igralcem in klubom, zato o tem nimam česa dodati." 

Boultam in Kojić takoj opozorila nase, na Lucasa se še čaka 

Za razliko od prejšnjih sezon se to poletje kader zmajev ni pretirano spreminjal. Sanchez lahko računa na večino nosilcev iz prejšnje sezone. Uspel pa je prebuditi nekatere posameznike, ki lani niso imeli vidnejše vloge. Reda Boultam je v prejšnji sezoni za Olimpijo odigral vsega devet tekem in ostal brez prvenca, kar je spremenil že na prvi uradni tekmi letošnje sezone. 

Proti Primorju je končni izid postavil debitant, ki se je ekipi pridružil iz mladinske selekcije, Dino Kojić. Na učinek drugega napadalca Pedra Lucasa še čakajo. Brazilec je proti Primorju odigral 66 minut, ob odhodu z igrišča ni skrival nezadovoljstva. 

"Zahvaljujoč svojim izkušnjam dobro vem, kako se nogometaš počuti v takšnem trenutku. Ne vem, če ste videli, ampak na klopi smo se mu smejali. To je stvar čustvenega odziva, ki je pri vsakem posamezniku drugačen. Nekateri se s tem spoprijemajo bolje kot drugi," je Lucasovo reakcijo komentiral Sanchez in dodal, da v garderobi vlada odlično vzdušje. 

Besede, ki navijače zmajev navdajajo z optimizmom, so, da se bo zmagoviti niz nadaljeval tudi v četrtek ... 

Predogled Olimpija - Polisja
Predogled Olimpija - Polisja FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bači
24. 07. 2024 15.23
+5
Od kdaj pa je neka konferenčna liga pomembnejša od lige prvakov??? Saj res, igra lolimpija in jo je treba forsirati...bravo A kanal, tako se to dela v skorumpirani Sloveniji
dreka?1
24. 07. 2024 14.13
-4
Ukrajinci imajo denarja kot peska,saj celo EU in cawboyi financiramo ukrajinske oligarhe,ti pa skupaj z Zelenim delijo malo za orožje,malo za fuzbal,v glavnem pa v davčne oaze.
Cupko
24. 07. 2024 13.41
+4
Upam, da ne končamo tako kot Partizan včeraj
gullit
24. 07. 2024 14.05
Uf, grdo so izgubili ja, čeprav so povedli.
roten
24. 07. 2024 13.04
+6
Bo kar bo samo Elešnika ne unicite
Rodion Raskolnikov
24. 07. 2024 12.44
+7
Ampak smo Štajerci in drugi vzhodnjaki drugorazredni državljani v tej državi! Olimpija igra kvalifikacije za Konferenčno ligo, Celje za Ligo Prvakov, pa imamo vsak dan članek o Olimpiji in nobenega o Celju. To je posebna diskriminacija dela državljanov, prikrita in tiha, brez dvoma pa je. Mediji seveda pridno utrjujejo te oblike diskriminacije, ker jim odgovarja.
roten
24. 07. 2024 13.04
+4
za bojši jutri
24. 07. 2024 12.35
+11
Pa koga še zanima ta olimpija ?
kala 09
24. 07. 2024 12.31
+3
Gremo vsi slovenski klubi
tincoop
24. 07. 2024 12.20
+1
Prenos na kanalu A! Pa kaj merite kaj gledanost?!?
motorist_mb
24. 07. 2024 12.20
+3
Gremo močvirniki 💪
RUBEŽ
24. 07. 2024 12.02
+4
V Lolimpiji se nekaj dogaja. Seveda, dve struji, ki želita denar. Zdajšnja in Mandarićeva. Še bo zanimivo.