Nogomet

Rojeno je prvo nogometno moštvo zgolj transspolnih moških v Evropi

Ljubljana, 06. 10. 2024 14.50 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Španiji je klub Fenix F.C. kljub številnim administrativnim težavam vendarle zaživel. Moštvo, katerega člani so zgolj transspolni moški, je septembra odigralo svojo prvo tekmo v španski peti ligi.

Moštvo je poimenovano po mitičnem bitju, ki se je dvignilo iz pepela, kar naj bi ponazarjalo dolgo pot ustanoviteljev do statusa prvega nogometnega kluba trasspolnih moških v Evropi. Klub je ideja 24-letnega Huga Martineza, ki se je v postopku spremembe spola soočil s številnimi predsodki in izključitvijo iz ženskega moštva, ki ga je v tistem času zastopal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Bil sem fant, ki je igral v ženskem moštvu, ampak brez spremenjenih uradnih dokumentov. Potem nisem mogel igrati tudi s fanti. Ljudje na tribunah, starši, ostali igralci in trenerji so govorili stvari, žaljivke ter grožnje, ki jim jih ni bilo treba govoriti," je svojo izkušnjo podelil Martinez.

Reuters poroča, da je novonastali klub postal del že obstoječega kluba iz predmestja Barcelone, zdaj pa nastopa v španski peti ligi. Kapetan kluba je 19-letni Luke Ibanez, ki je Martinezovo ponudbo za prihod v moštvo sprejel z veseljem. "Bali smo se igre proti moškim, saj smo se bali, da bomo izstopali, ali pa da bodo preveč nasilni. Pomislili smo na veliko stvari. Nismo vedeli, kaj moramo storiti, da bi lahko nadaljevali z igranjem nogometa," je pomisleke pred ustanovitvijo kluba predstavil Ibanez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Španiji so v lanskem letu sprejeli zakon o pravicah transspolnih oseb, ki naj bi olajšal postopek spremembe spola. Katalonska nogometna zveza je Reutersu potrdila, da so njene moške lige "mešane" že dve sezoni. To pomeni, da lahko sodelujejo igralci vseh spolov. Igralcem tudi ni treba uporabljati svojega zakonitega imena. Enako ne velja za ostale regionalne nogometne zveze in ostale športe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fenix je svoj prvi obračun prepričljivo izgubil z izidom 19:0, a kapetan Ibanez se ni oziral na končni rezultat: "Fenix je ekipa trans fantov, ki so jo ustanovili trans fantje, ampak menim, da je tudi veliko več od tega. Je družina, varno mesto in mesto, kjer se lahko svobodno izražaš na kakršen koli način želiš."