Nogomet

Rogaška ni obupala: 'Postalo je nevzdržno. Nadlegovati igralce je nesramno do konca'

Domžale, 15. 07. 2024 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po koncu minule sezone slovenske prve nogometne lige je odjeknila novica, da bo zmagovalka pokalnega tekmovanja Rogaška zaradi nepodelitve licence naslednjo sezono začela v četrti slovenski ligi. Sledil je pričakovan eksodus igralcev Rogaške, ki so v večini primerov enostransko prekinili pogodbe s klubom in našli nove delodajalce.

"Ščitili bomo interese kluba, pot je samo ena. Za igralce, ki so prestopili v slovenske klube, je to Arbitražna komisija NZS, za tiste, ki so odšli v tujino, pa Fifa. Prek pooblaščenega odvetnika pripravljamo potrebno dokumentacijo. Vse enostranske prekinitve bomo prijavili pristojnim organom," je za Ekipo SN pred dnevi dejal športni direktor Rogaške Nino Ivačič.

"Po določenih mnenjih, ki smo jih dobili tudi na NZS, smo prepričani, da bomo na arbitraži uspeli. Krovna organizacija nam je denimo pritrdila, da bi v četrti ligi prav tako lahko imeli profesionalne pogodbe. Oziroma da bi tiste, ki so bile veljavne v prvi ligi, morale veljati tudi v četrti. Zveza je celo zapisala, da so ne glede na rang, v katerem klub nastopa, te pogodbe veljavne. Igralci so se sklicevali na to, da niso. Vsi so na klub poslali takšen dopis. Nekdo jim ga je očitno sestavil. Sklepam, da Spins, ampak mislim, da je s tem načinom prekinitve igralcem skopal kar globoko jamo,"  je dodal športni direktor Nino Ivačič. "Gre za precej podobno zadevo, kot je bil primer Jaka Čuber Potočnik v Olimpiji. Tudi tam je igralec enostransko prekinil pogodbo in odšel v Köln, posledice so znane. Slovenske klube in agente igralcev smo dobronamerno obvestili, da naj se najprej obrnejo na nas, da dosežemo sporazum in jih šele potem registrirajo,"  je zaključil Ivančič.

Izvršni direktor NK Domžal Matej Oražem
Izvršni direktor NK Domžal Matej Oražem FOTO: matejorazem.si

Odločen odgovor iz Domžal

Očitno se klub, ki bo zaradi nepodelitve licence za igranje v Prvi ligi od prihodnje sezone igral v četrti ligi, ne bo zlahka vdal. Med igralci, ki so na tak način zapustili Rogaško in si že poiskali nove klube spadajo Thalisson, ki je odšel v Olimpijo, Luka Kambič in Rene Rantuša Lampreh v Domžale, Di Mateo Lovrić v Koper, Rok Pirtovšek v Nafto in Jan Majcen v Beltince.

Izvršni direktor Domžal Matej Oražem je na obtožbe iz Rogaške odgovoril odločno in brez dlake na jeziku. "Nihče jim ni odpeljal igralcev, temveč jim je ugasnil klub," pravi Oražem. "To, kar oni govorijo, so bedarije. Pusti se jim, da že dva meseca prodajajo neko svojo zgodbo, ki jo v vsej Sloveniji kupi le en odvetnik. Po naključju je poleg še kot arbiter in seveda v velikem konfliktu interesov. Nihče drug tega ne vidi, kot vidijo oni. Nobeden na NZS, nobeden na Spinsu, nobeden od klubov. Fantje so pač šli, zadeva je jasna. Če nisi več sposoben izpolnjevati obveznosti iz pogodb, je praksa Fife že dolga leta zelo naklonjena igralcem. Prva prioriteta je, da imajo možnost trenirati, igrati in delati svoje kariere," je v pogovoru z Ekipo SN na obtožbe odgovoril Oražem.

"Nekateri igralci so sicer v pogodbi imeli obkroženo, da v primeru izpada iz lige, ali če klub ne pridobi licence, le ta preneha veljati. Spet drugi tega niso imeli obkroženega, kar pomeni, da deponirane pogodbe sploh niso veljale. O čem se pogovarjamo? To so osnove. Očitni niso znali niti izpolniti pogodb, ki so jih podpisali. Tudi tiste, ki so jih podpisovali na NZS, da ne govorim o pogodbah, ki so bile vezane na določena podjetja. To je čisto delo na črno. Kaznivo dejanje enega in drugega; podjetja, kjer je (bila podpisana) pogodba in se delo ne opravlja, ter kluba, kjer se delo opravlja in se ne plačuje," je svoj pogled na okoliščine Rogaške podelil nekdanji kandidat za župana Domžal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oražem tudi ne zanika namigov, da je Rogaška poravnala svoje obveznosti do igralcev. "Saj to ni vprašanje. Nihče ne trdi, da česa niso plačali. Gre za presedan brez primere, da klub, ki ne dobil licence, še nekaj 'brca', namesto da bi rekel: 'Joj, oprostite, ker smo naredili sramoto celotni ligi.' Umakneš se, se povlečeš v ozadje. Vesel sem, da jo bodo z vsemi selekcijami, ker je nogometnih okolij v Sloveniji vsekakor premalo. A da potem nadleguješ igralce, je nesramno do konca. To je mučenje, to so grožnje in fante, ki so prišli k nam, sem gotovo dolžan zaščititi. Postalo je nevzdržno. Predvsem pa po vsem, kar so storili za klub, ni pošteno do igralcev. Nina Ivačiča sem opozarjal, naj to neha početi, ker bom vse skupaj prijavil policiji. Igralci so svoje naredili. Če on želi karkoli, je za to arbitraža, toda ne komuniciraj več z njimi. Ne pošiljaj sporočil, da bodo dolžni 700 tisoč evrov in ne vem kaj še vse. Sporočil, ki so dolga za velikost papirja A4. In nimajo nobene pravne podlage. Ne vem, kako bi rekel drugače, kot da gre za čisto 'nabijanje'. Na vsak način želijo nekaj doseči. Da ne govorim o tem, da nas že pol leta na vsakem koraku, ko ga kdo kaj vpraša, blati in žali," je zaključil vodja dvakratnih državnih in pokalnih prvakov.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reorgart90
16. 07. 2024 17.39
+3
Gospod Oražem, nesojeni domžalski župan in znanec sodišč naj bo kar lepo tiho. Igralce bi rad prejel zastonj, kot da ne ve, da obstajajo pogodbe, ki jih je potrebno spoštovati. In te veljajo ne glede na ligo v kateri klub nastopa, razen če imajo pogodbe dodaten člen, ki razveljavi pogodbo v primeru nazadovanja v nižjo ligo. Večina pogodb tega člena nima in v tem primeru nične postanejo samo takrat, če klub preneha obstajati. Pravila so jasna. Gospod Oražem pa nima niti toliko razuma in časti, da bi se dogovoril z vodstvom Rogaške in bi skupaj sprejeli najboljšo rešitev. Očitno hoče biti gospod Oražem nad zakoni in se zopet okoristiti na račun drugih. Predlagam ovadbo tega človeka, ki bi rad bil po vrhu še lokalni šerif, vendar je njegov domet očitno postati zgolj mrhovinar, žal.
reorgart90
16. 07. 2024 17.37
+2
ospod Oražem, nesojeni domžalski župan in znanec sodišč naj bo kar lepo tiho. Igralce bi rad prejel zastonj, kot da ne ve, da obstajajo pogodbe, ki jih je potrebno spoštovati. In te veljajo ne glede na ligo v kateri klub nastopa, razen če imajo pogodbe dodaten člen, ki razveljavi pogodbo v primeru nazadovanja v nižjo ligo. Večina pogodb tega člena nima in v tem primeru nične postanejo samo takrat, če klub preneha obstajati. Pravila so jasna. Gospod Oražem pa nima niti toliko razuma in časti, da bi se dogovoril z vodstvom Rogaške in bi skupaj sprejeli najboljšo rešitev. Očitno hoče biti gospod Oražem nad zakoni in se zopet okoristiti na račun drugih. Predlagam ovadbo tega človeka, ki bi rad bil po vrhu še lokalni šerif, vendar je njegov domet očitno postati zgolj mrhovinar, žal.
Vesna 50
15. 07. 2024 19.41
Medij pa je res vse res kar pisete o nogometnem klubu Rogaska kaj so izkoriscali igralce ali kaj.Bivsi igralci Rogaske bodo sli igrati v druge klube.Bo sploh se obstajal nogometni klub Rogaska.Kaj bo slovenska nogometna liga brez takega kluba kot je Rogaska.
sencina
15. 07. 2024 14.30
+0
Klub tudi naj nekaj omogoci in ponudi ne pa da samo išce usluge.V vukojebini 4 lige se ne vidijo zacetniki kaj sele dobri igralci.
Miran1960
15. 07. 2024 14.21
+0
kako sploh obstajajo taki instant klubi po želji trenutnega lokalnega šerifa.