Nogomet

'Privilegij je biti v položaju, ko lahko osrečiš celoten narod'

Atene, 13. 11. 2023 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Klubske obveznosti so za naslednjih 14 dni končane. Čas je za nov reprezentančni premor, ki lahko Sloveniji prvič po 14 letih prinese nastop na velikem tekmovanju. Na Euro peljeta petkova zmaga na Danskem ali vsaj remi proti Kazahstanu prihodnji ponedeljek. "Pritisk seveda je, a na to gledamo kot privilegij," je pred vrnitvijo v domovino razmišljal motor Slovenije na sredini igrišča Adam Gnezda Čerin, s katerim smo se pogovarjali po nedeljski zmagi Panathinaikosa v grškem prvenstvu.

Adam Gnezda Čerin je ob zmagi proti Kifisii za Panathinaikos igral vso tekmo in bil v prvem polčasu zelo blizu zadetka, ko se je po strelu z roba kazenskega prostora izkazal domači vratar.
Adam Gnezda Čerin je ob zmagi proti Kifisii za Panathinaikos igral vso tekmo in bil v prvem polčasu zelo blizu zadetka, ko se je po strelu z roba kazenskega prostora izkazal domači vratar. FOTO: pao.gr

Slovenska trojica v Atenah si je v nedeljo z zmago na gostovanju pri mestni tekmici Kifisii (0:1) priigrala najlepšo mogočo popotnico pred vrnitvijo domov, kamor se je podala v ponedeljek zjutraj. Adam Gnezda Čerin je igral vso tekmo, Andraž Šporar do 77. minute, ko je kot del dvojne zamenjava v igro vstopil Benjamin Verbič

Panathinaikos ima po 11 krogih grškega prvenstva na vrhu štiri točke prednosti pred mestnima tekmecema Olympiakosom in AEK-jem. 

"Zmaga pred reprezentančno pavzo je zelo pomembna predvsem s psihološkega vidika. Oddelali smo, kar smo si zadali, zdaj pa sledi poln fokus na reprezentanco. 14 dni ne bomo razmišljali o klubskih zadevah," je bil z novimi tremi točkami zadovoljen Gnezda Čerin. 

Seveda ni minilo dolgo, da je tema našega pogovora zavila k bližajočima se tekmama proti Danski in Kazahstanu. Slovenija bo imela kar dve priložnosti, da si drugič v zgodovini in prvič po letu 2000 zagotovi nastop na evropskem prvenstvu. Velika odgovornost, a predvsem privilegij, o zelo ugodnem izhodišču razmišlja 24-letni vezist: 

"Na to gledamo kot privilegij. Smo v položaju, ko igramo za veliko tekmovanje po tolikšnem času in lahko naredimo nekaj dobrega za ves slovenski narod. Seveda nosimo odgovornost, da dokončamo, kar smo začeli. Verjamemo vase. S to ekipo smo dali čez že toliko, da nas nič več ne more presenetiti."

Adam Gnezda Čerin je v kvalifikacijah za Euro 2024 odigral prav vse minute, dosegel zadetek za zmago na Severnem Irskem in prispeval še tri asistence.
Adam Gnezda Čerin je v kvalifikacijah za Euro 2024 odigral prav vse minute, dosegel zadetek za zmago na Severnem Irskem in prispeval še tri asistence. FOTO: AP

Junijska tekma z Dansko pomembna prelomnica

Danci bodo v petek pred domačimi navijači v vlogi favoritov, a v teh kvalifikacijah še zdaleč ne blestijo. V zadnji tekmi so se kar 70 minut mučili s San Marinom, ki je celo dosegel zadetek. Prva tekma med Slovenci in Danci se je junija v Stožicah končala z remijem 1:1. 

Takrat je bila Slovenija po porazu na Finskem v nezavidljivem položaju. Še ene ničle si ni smela privoščiti, za nameček je bila brez poškodovanega Jana Oblaka. "Takrat smo pokazali, da smo najboljši v težkih trenutkih. Mislim, da je bila tista tekma zelo pomembna za psihološko stanje v reprezentanci pred naslednjimi obračuni. Odtlej smo nanizali same zmage," pravi Gnezda Čerin in dodaja, da bo za tri točke treba pokazati še nekaj več kot junija v Stožicah. 

Slovenski nogometaši v tujini, ki so se najbolj izkazali pretekli konec tedna.
Slovenski nogometaši v tujini, ki so se najbolj izkazali pretekli konec tedna. FOTO: Sofascore.com

Kako še drugič presenetiti načete Dance? 

Varovanci Matjaža Keka so proti Dancem povedli v 25. minuti, ko je Šporar kronal odlično uigrano akcijo iz kota. "To še pride. Na Brdu pri Kranju imamo še skoraj cel teden, tako da se bo sigurno našel tudi čas za to," je asistent pri zadetku odvrnil na vprašanje, ali je s soigralci in strokovnim štabom že razmišljal o novih uigranih kombinacijah iz prekinitev. "Naš strokovni štab bo zagotovo pripravil kaj novega, da jih bomo skušali presenetiti," pa je pristavil 29-letni napadalec. 

Točko je Danski kasneje priigral Rasmus Hojlund, ki se je na zadnji tekmi Manchester Uniteda poškodoval in bo tako izpustil novembrski cikel. Enako velja za Christiana Eriksena, ki je prav tako predčasno sklenil sobotno tekmo rdečih vragov. Steber obrambe Simon Kjaer je odsoten že dlje časa in ga zagotovo ne bo na zelenici stadiona Parken. 

Timi Max Elšnik je med tednom izpustil zadnjo evropsko tekmo Olimpije, v nedeljo pa je proti Muri vstopil s klopi. Dober znak za Matjaža Keka ...
Timi Max Elšnik je med tednom izpustil zadnjo evropsko tekmo Olimpije, v nedeljo pa je proti Muri vstopil s klopi. Dober znak za Matjaža Keka ... FOTO: Luka Kotnik

Žugelj edini novinec, Elšnik kljub vrnitvi pod vprašajem

Gnezda Čerin o zdravstvenem kartonu nasprotnika ni želel razpredati, razveselil pa se je povratka Timija Maxa Elšnika, ki se že dlje časa ukvarja s poškodbo stegenske mišice. Kapetan Olimpije je proti Muri vstopil s klopi in v sodniškem dodatku dosegel edini gol na tekmi, kar je dober obet, da bo do petka nared za največje napore. 

Kek je za novembrsko akcijo vpoklical tudi novinca Nina Žuglja, ki bo skušal ponuditi nekaj novega na krilnem položaju. Jedro reprezentance je ostalo nespremenjeno, kar je po mnenju Gnezde Čerina zelo dobrodošlo. "Nismo samo soigralci, ampak tudi dobri kolegi. Med seboj se družimo in si zaupamo, kar je ključ do uspeha. Vsak nov igralec je dobrodošel, tudi Žuglja bomo dobro sprejeli. Zagotovo nam bo lahko pomagal na naslednjih tekmah."  

Na tekmah, na katerih lahko Slovenija po dolgih 14 letih, ko je za pot na svetovno prvenstvo presenetila Rusijo, spet pride do vozovnice za veliko tekmovanje ... 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepinja
13. 11. 2023 12.40
+1
Ves narod je sedaj srečen .
somebody355
13. 11. 2023 10.38
+5
To bo rešilo vse tegobe slovenskega naroda tak da usoda naše sreče je v vaših rokah...
wsharky
13. 11. 2023 10.13
+5
bom vesel, če se uvrstijo, če pa se ne bodo pa tudi ne bo neka tragedija