Nogomet

Praznik na Štajerskem: Pokalni obračun ponudil več kot le nogomet

Marjeta , 26. 09. 2024 19.11 | Posodobljeno pred 6 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
4

Drugi krog nogometnega Pokala Pivovarna Union je postregel z gostovanjem Maribora pri četrtoligašu iz Marjete na Dravskem polju. Na obračunu v naselju, kjer prebiva manj kot 500 ljudi, se je zbralo več kot 2000 obiskovalcev. Dvoboj je kljub pričakovani zmagi gostov (0:4) poskrbel za pravi nogometni praznik, ki se ga bodo pri ŠD Marjeta še dolgo spominjali.

Nogomet pogosto piše izjemne zgodbe in prav to je čar najbolj množičnega športa na svetu. Za eno izmed teh sta poskrbela Maribor, ki ima največ državnih in pokalnih naslovov, ter malček iz Marjete na Dravskem polju. 

Žreb je določil, da bo prva preizkušnja vijolic v letošnji sezoni pokalnega tekmovanja prav Marjeta, ki je na poti do drugega kroga izločila Malečnik in Peco. Marsikateri nižjeligaš bi v takšni situaciji odstopil od gostitelstva, saj to zahteva precejšen organizacijski izziv. Toda vodstvo četrtoligaša se je odločilo tvegati in se lotilo tekme vseh tekem za ŠD Marjeta, odločitev pa se je izkazala za pravilno. 

Tekma se je zapisala v zgodovino ŠD Marjeta kot najbolj obiskana.
Tekma se je zapisala v zgodovino ŠD Marjeta kot najbolj obiskana. FOTO: 24ur.com

Majhna vas, velik dogodek: Marjeta navdušila z organizacijo

"Neverjetna organizacija je bila potrebna, da smo to izpeljali, tako kar se tiče strežbe hrane in pijače kot tudi samega načrta varovanja, da je vse potekalo varno ter brez nekih večjih tveganj. V dveh tednih smo morali spremeniti precej stvari, veliko je bilo tudi dela s papirologijo, ki je potrebna z izvedbo tekme s prvoligašem. Na koncu je vse potekalo gladko," nam je povedal predsednik ŠD Marjeta Domen Žunkovič.

Nasproti so jim stopili tudi navijači Maribora, ki se dobro zavedajo, kaj pomeni Maribor za vso bližnjo okolico. "Organizator je pokazal 'jajca' in se odločil speljati tekmo, kljub temu, da se dobro zaveda, da jih 'pomanjkljiva' organizacija, ko pridejo na tekmo navijaške skupine, lahko spravi v bankrot. Takšne pokalne tekme so nekaj redkega in imajo svoj čar, zato smo se odločili, da gremo organizatorju nasproti in tokrat na tekmi NE BOMO uporabljali pirotehnike," so pred tekmo zapisale Viole. 

Viole so se pred pokalno tekmo zbrale v bližnjem baru, nato pa je sledil miren korteo do igrišča.
Viole so se pred pokalno tekmo zbrale v bližnjem baru, nato pa je sledil miren korteo do igrišča. FOTO: Mark Mohra - ŠD Marjeta

Sodelovanje med kluboma je bilo ključnega pomena

Vodstvo Marjete je že na samem začetku stopilo v stik s predstavniki Maribora. Mariborski klub je gostiteljem posodil ograje, rekvizite za uvodno ceremonijo in markirke za redarje, prav tako pa so jim pomagali s prodajo kart. "Bili so izjemno odzivni, močno so nam pomagali pri organizaciji. V stiku smo bili tudi z Violami, obnašali so se zelo korektno in navijali so športno, kar me zelo veseli," še dodaja Žunkovič.

Domači nogometaši so se po tekmi zahvalili Violam, slednji pa so jih nagradili s skandiranjem: Šampioni!
Domači nogometaši so se po tekmi zahvalili Violam, slednji pa so jih nagradili s skandiranjem: Šampioni! FOTO: 24ur.com

Hitra prevlada Maribora, a domačini ponosni na dogodek

Dogodek je v naselje, ki je od štajerske prestolnice oddaljeno dobrih 15 km, vnesel pravi praznik. Na tekmi se je zbralo skoraj 2500 gledalcev, kljub gladki zmagi favoriziranih gostov pa je bilo razpoloženje ob igrišču zelo sproščeno in veselo. Gledalci so uživali v dobri igri in prijetnem vzdušju, ne glede na rezultat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maribor je sicer že v 14. minuti odpravil vse upe domačih, ko je rezultat na semaforju kazal 0:3. Devetkratni pokalni prvaki so uvodna dva zadetka dosegli z glavo po predložku z desne strani. Med strelce sta se vpisala Patrick Orphe Mbina in Bradley Mbongo, tretji gol pa je dodal Gregor Sikošek

V nadaljevanju obračuna, ki je trenerju Anteju Šimundži služil predvsem za uigravanje nekaterih igralcev in taktičnih zamisli, so Mariborčani dosegli le še en zadetek. Za končnih 0:4 je poskrbel Sheyi Ojo, dolgoletni član Liverpoola. 

Tekma, ki bo za vedno ostala v spominu krajanov

"Ponosni smo, da smo lahko gostili takšne osebe na našem športnem parku. Prisotni so bili predstavniki NZS-ja in NK Maribor, pa tudi na splošno, da so lahko naši gledalci spremljali igralce takšne kvalitete na našem igrišču je lahko samo v ponos," pravi predsednik domačega moštva.

Dogodek v Marjeti na Dravskem polju je bil več kot le tekma. Bil je dokaz, da nogomet ni le igra, temveč tudi priložnost za povezovanje skupnosti. Marjeta in Maribor sta skupaj ustvarila dogodek, ki ga bodo v tem majhnem kraju še dolgo pomnili. Ob tem pa je ŠD Marjeta pokazalo, da tudi manjši klubi z močno voljo in zagnanostjo lahko ustvarijo izjemne športne dogodke.

1/16 finala pokala

Poleg Maribora so se v naslednjo fazo tekmovanja uvrstili še: Celje, Rudar Velenje, Brežice, Velesovo - Cerklje, Preddvor, Triglav Kranj, Koper, Tabor Sežana, Turnišče, Nafta, Polana, Ilirija, Bela krajina, Vrhnika, Bravo, Radomlje, Olimpija Ljubljana, Dokležovje, Mura, Čarda Martjanci, Beltinci, Hodoš, Bilje, Tolmin, Bistrica, Aluminij, Videm, Zavrč in Drava Ptuj. 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manga
26. 09. 2024 21.51
+1
Prava lepota nogometa.
SAKOSAKO
26. 09. 2024 19.52
+4
Tako bi moralo biti na vseh tekmah! Bravo!!!
dinozaver79
26. 09. 2024 19.35
+6
Za vzor navijacem, lepa gesta vseh
JAZsemTI
26. 09. 2024 19.33
+6
Vidite da gre. In je vsem lepše. Huliganjenje pač ne koristi nikomur. Dajmo se kaj naučit iz tega dogodka.