Nogomet

Porto pričakovano, Braga presenetljivo v finalu

Ljubljana, 05. 05. 2011 21.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko sta v finale nogometne lige prvakov napredovala Barcelona in Manchester United, sta po povratnih polfinalnih tekmah znana še finalista evropske lige. To sta postala Porto in Braga.

Villarreal
Villarreal FOTO: Reuters

Porto in Braga se bosta za naslov pomerila 18. maja v Dublinu. Če je bil dvoboj med Villarrealom in Portom praktično odločen že po prvi tekmi, ko so Portugalci doma slavili kar s 5:1, pa je bil bolj zanimiv razplet dvoboja Sporting Braga - Benfica Lizbona. Benfica je prvi dvoboj pred domačimi gledalci dobila z 2:1, toda Braga je nocoj napovedala oster boj za finale, saj jo je že v 19. minuti z glavo v vodstvo (in kot se je izkazalo pozneje tudi v finale) popeljal Custodio. To je bil tudi edini gol na tekmi. Benfica, ki je bila malce boljši tekmec v drugi polovici prvega polčasa, je bila blizu izenačenja v 42. minuti, ko je Javier Saviola zatresel vratnico.

V drugem polčasu je Benfica poskušala finalne vstopnice spet dobiti v svoj žep, blizu temu je bil Franco Jara v 60. minuti, ki je za malo zgrešil cilj, a se je Braga spet izkazala za ekipo, ki je zelo čvrsta pri branjenju izida. Benfici nato kar nekaj časa ni uspelo več izpeljati res nevarne akcije, v 78. minuti pa je zapretil Nicolas Gaitan, a se je ob njegovem strelu izkazal vratar Artur. Dve minuti pozneje je Luisao z glavo po kotu podaljšal na daljšo vratnico, kjer je bil za pol koraka prekratek Saviola. V 84. in 85. minuti sta na drugi strani zapretila Hugo Viana in Custodio, a je vratar Roberto ohranil upe Lizbončanov, ki pa so splahneli ob zadnjem sodnikovem žvižgu.

Na drugi tekmi večera je Villarreal dobro začel, si v prvem polčasu priigral številne priložnosti in prek Canija v 17. minuti povedel. A v 40. minuti je izenačil zelo iskani in cenjeni Portov Brazilec Hulk (prav danes je predsednik Porta Pinto Da Costa dejal, da 24-letnega napadalca snubcem, med katerimi so Milan, Inter in številni angleški prvoligaši, ne bo dal za manj kot 100 milijonov evrov) in Špancem močno otežil že tako težko delo.

Odločitev o finalistu je dokončno padla v 48. minuti, ko je rumeno podmornico s svojim 16. golom v tekmovanju "torpediral" še Radamel Falcao, ki v Evropi tako kot Hulk uživa vse večji ugled. V 75. minuti je za bolj ali manj kozmetični popravek skupnega izida poskrbel Joan Capdevila, ki je izenačil na 2:2, pet minut pozneje pa je Giuseppe Rossi izkoristil še najstrožjo kazen za vsaj častno zmago s 3:2.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kahjsu
06. 05. 2011 12.32
Porto bo zmagal Eueopa League. Njihov trener Andre Villas Boas je Mourinhov učenec in je res fantastičen mlad trener ki bo še veliko osvojiu. HALA MADRID
elvedin delalic
06. 05. 2011 12.20
Benfica se je rešila še enega osramočenja od Porta. :D
Ibrahimović_Ibra
06. 05. 2011 11.03
Bravo Porto zej še v LP je treba prit pa bo :P Hmm Hulk v Milanu nebi blo švoh :) pa še Falcao zram =) dobitna kombinacija g. Berluskoni ofni mošniček :D oblubu je okrepitve evo jih hehe
Algenstein
06. 05. 2011 10.08
Tudi Porto in Braga je derbi, in sicer lokalni, saj sta mesti med seboj oddaljeni le 50 km. Včeraj je Braga povsem zaustavila Benfico, ki si razen telih dolgih žolg naprej praktično ni ustvarila nič. Edino tisto šanso Saviole, kjer pa se je izteklo use dobro. Omeniti velja še strel Nica Gaitana, ki pa je bil splet nekih okoliščin. Ampak odličen strel. Torej moje želje so se uresničile, v finalu ne bom navijal za nobenega, saj sta mi obe ekipi zelo simpatični:)
G.R.E.E.N
06. 05. 2011 09.59
Porto je preveč dober da ne bi osvojil Evropske lige, posej pa podatek pove v Porugalski Primeira Liga je Porto prvi in nima poraza, pred mislim da 3. uvrščeno Brago pa ima 35 točk prednosti
Žan Virag 1
06. 05. 2011 07.43
v finalu je zmagovalec znan PORTO.edino če nebo kakšnega presenečenja :)
Smartinec8
06. 05. 2011 06.58
Škoda, včeraj je Benfica imela res smolo, še posebej Saviola..:(( Proti jekleni obrambi Brage ni možno nič storiti.. BENFICA!!!
DPadio
05. 05. 2011 23.28
pa sm se že veselil derbija :/