Nogomet

Osemkrat 80-kilogramski Benjamin Šeško

Ljubljana, Radeče, 08. 06. 2024 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
1

Le še teden dni nas loči do začetka Eura 2024, v Nemčijo pa slovenski nogometni reprezentanti odhajajo s posebnim poklonom, ki je v tujini sicer nekaj povsem običajnega, na sončni strani Alp pa se ta tradicija (za zdaj) še ni razbohotila. V ljubljanskih Stožicah so umetniško posvetilo dobili David Brekalo, Petar Stojanović, Andraž Šporar in Timi Max Elšnik, v Radečah pa je skrbno nastajal tudi mural, posvečen lokalnemu heroju, napadalcu Benjaminu Šešku.

Ko smo se lani pred finalom Lige prvakov sprehajali po Manchestru, smo si lahko na številnih pročeljih ogledovali murale, posvečene ljudem iz nogometnega sveta. V bližini stadiona Etihad, kjer domuje Manchester City, je tako v nas z zidu vrstne hiše zrl trener Pep Guardiola v spremstvu svojega znamenitega citata: "Perfekcionist? To je del moje službe," je pisalo na muralu.

Pep Guardiola na muralu v Manchestru
Pep Guardiola na muralu v Manchestru FOTO: 24ur.com

Teme so se lotili tudi pri portalu Goal, kjer so zapisali: "Ne glede na to, ali so na stavbi skrbno naslikane več metrov visoke ali pa razpršene improvizirano čez noč, ne glede na to, ali gre za črno-belo pa čudovito barvno tehniko, so poslikave in ulična umetnost, ki slavijo britanski nogomet in nogometaše, bolj priljubljene kot kdaj koli prej."

Pravijo, da se tovrstna umetniška dela uporabljajo za prikazovanje spreminjajoče se narave nogometnega navijaštva. Kot poudarjajo, navijači niso več samo "pijani moški srednjih let, ki grdo zmerjajo s tribun", ampak ljudje iz vseh ras, skupnosti in okolij, ulična umetnost, ki je sama po sebi gverilska in nenavadna, pa je popoln način za prikaz takšne spremembe, navajajo.

Ne le na Otoku, murali, ki domače nogometne heroje naredijo nesmrtne, se pojavljajo na vseh koncih sveta - od Južne Amerike preko Evrope do Afrike. Na tak način se jim zahvaljujejo bodisi za srce za reprezentanco bodisi za igro za klub.

Četverica v Stožicah

Ko smo pripravljali oddajo Vsi za naše! s katero že od konca marca z vseh mogočih zornih kotov osvetljujemo zgodovinski uspeh naših nogometašev, ki so si po več kot dveh desetletjih čakanja znova priigrali uvrstitev na veliko tekmovanje, smo pomislili, da bi ta dosežek lahko tudi pri nas ovekovečili še v umetnosti.

 David Brekalo, Petar Stojanović, Andraž Šporar in Timi Max Elšnik na muralu v Stožicah.
David Brekalo, Petar Stojanović, Andraž Šporar in Timi Max Elšnik na muralu v Stožicah. FOTO: POP TV

Hitro se je odzvala ljubljanska občina in pročelje mestnega stadiona v Stožicah namenila za podobe Ljubljančanov, ki so prav na tisti zelenici konec novembra lani v delirij spravili vso Slovenijo. Umetniško posvetilo so tako dobili branilca David Brekalo in Petar Stojanović ter napadalec Andraž Šporar in vezist Timi Max Elšnik.  

Benijev mural na osmih 80-kilogramskih ploščah

Še bolj vneto pa so se zadeve lotili v Radečah, odkoder prihaja mladi zvezdnik Benjamin Šeško. Idejno zasnovo poslikave, na kateri je Beni upodobljen "v akciji", je posredoval njegov menedžer Elvis Bašanović. Skica je bila usklajena na začetku maja, potrdila sta jo tako Šeško sam kot njegov klub, nemški RB Leipzig.

Načrt izdelave murala je naredil lokalni umetnik Bojan Sumrak, odločil se je za poslikave na posebnih ploščah. Ker ena tehta približno 80 kilogramov, uporabili pa so jih osem, je bilo treba izdelati še nosilno kovinsko konstrukcijo ob tamkajšnji športni dvorani. Pročelje dvorane je namreč iz panelov, zato neprosredna poslikava ni bila izvedljiva.  

Sumrak je pripravil plošče in približno teden dni slikal v domačem ateljeju. Ta torek so nato ob pročelju dvorane postavili gradbeni oder, v sredo namestili nosilce, v petek zjutraj še okvir in nosilno konstrukcijo, nato pa so začeli nameščati poslikane plošč. Sledi le še nekaj lepotnih popravkov in Benijeva podoba bo na ogled v vsej svoji veličini.  

Mural v Radečah.
Mural v Radečah. FOTO: JZ KTRC

Podpisan dres za dober namen

Kakšna zvezda je 21-letni nogometni biser v domačem okolju, pričajo tudi fotografije z njegovega obiska učencev lokalne osnovne šole. Ujet med gručo otrok je podpisoval kos obutve, ki so mu jih presrečni molili pod nos, v sodelovanju z radeško OŠ Marjana Nemca pa je podprl še eno akcijo.

Zala, Benijeva sestrica, je prosila za majico s podpisi Leipziga za srečolov, ta majica pa se zdaj draži, celoten znesek bo šel v šolski sklad. Izklicna cena za dres je bila 100 evrov, dobil ga bo tisti, ki bo ponudil najvišji znesek. Ta trenutno presega že 1300 evrov, ob vsaki višji ponudbi se na Facebook profilu Navijaška skupina Benjamin Šeško posodobi najvišji ponujeni znesek, ki je viden vsem. Ponudbe zbirajo še do ponedeljka opoldne. Še vedno vpisujejo tudi nove člane Benijeve navijaške skupine, za katere se bo vsako leto priredilo tudi druženje, ki se ga bo udeležil tudi Šeško sam. 

 24 let smo čakali, držali pesti, sanjali.  Drugič v zgodovini samostojne Slovenije bomo lahko naše nogometne heroje spremljali na Euru, ki se začenja prihodnji teden. Skupaj bomo na evropskem prvenstvu stiskali pesti, zadrževali dih in doživeli nepopisno evforijo - spomini, ki si jih bomo delili za vedno.  A še prej smo naše fante skupaj pospremili v Nemčijo, kot se spodobi in kot doslej še niste videli. Vse pretekle epizode oddaje Vsi za naše! si lahko ogledate na VOYO, v ponedeljek pa nas čaka še zadnja, 12. epizoda. Poleg omenjenih muralov si boste lahko ogledali tudi pogovora s selektorjem Matjažem Kekom in Josipom Iličićem, ki se je po treh letih vrnil v izbrano vrsto. V ponedeljek zvečer po MasterChefu na POP TV, ne zamudite!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akrilat
09. 06. 2024 08.21
-1
OŠ Marjana Nemca,ne Milana Majcna....