Nogomet

Olmo in Kane imata priložnost, da Uefo rešita zagate

Berlin, 12. 07. 2024 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nedeljo bomo dobili novega evropskega prvaka, ko se bosta v finalu srečala Anglija in Španija. V igri ne bo zgolj evropski naslov, temveč tudi lovorika za najboljšega strelca turnirja. Uefa je po spremembi pravil v veliki zagati, saj bi morala, če bi se Euro končal danes, lovoriko podeliti kar šestim nogometašem. Dani Olmo in Harry Kane sta trenutno v najboljšem položaju, da to spremenita.

Najboljši strelci na letošnjem evropskem prvenstvu.
Najboljši strelci na letošnjem evropskem prvenstvu. FOTO: Sofascore.com

Evropsko prvenstvo v Nemčiji ni postreglo z nogometašem, ki bi strelsko eksplodiral. Nihče ni dosegel več kot tri zadetke, kolikor so jih zmogli Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Georges Mikautadze in Ivan Schranz

Po nekdanjih pravilih evropske nogometne zveze je v primeru, da je turnir več nogometašev končalo z istim številom golov, o dobitniku zlate kopačke odločalo število asistenc in odigranih minut, ki je moralo biti čim manjše.

Ronaldo prehitel Schicka zaradi števila asistenc 

Evropsko prvenstvo pred tremi leti sta s petimi zadetki na vrhu končala Patrik Schick in Cristiano Ronaldo. Naziv najboljšega strelca je pripadel Portugalcu, ker je imel ob tem eno asistenco, Schick pa nobene.

Uefa je pred letošnjim Eurom pravila močno poenostavila. Če ima več nogometašev isto število golov, nagrado za najboljšega strelca prejmejo vsi. Organizatorjem turnirja stare celine tako grozi, da bodo morali po Evropi poslati kar šest lovorik. 

Ne pozabite na Bellinghama in Ruiza 

Olmo in Kane imata sijajno priložnost, da to spremenita z morebitnim golom v finalu v Berlinu. Seveda imajo priložnost tudi vsi ostali, Jude Bellingham in Fabian Ruiz sta trenutno pri dveh zadetkih in tako še imata realne možnosti za zlato kopačko. 

Da bi najboljši strelec Eura na svojem kontu imel le tri zadetke, se je nazadnje zgodilo pred 12 leti. Takrat so na vrhu zaključili Mario Gomez, Alan Dzagoev in Fernando Torres.

Statistika Danija Olma na evropskem prvenstvu.
Statistika Danija Olma na evropskem prvenstvu. FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.