Nogomet

Olimpiji nasproti stoji velikan z najvrednejšim posameznikom tekmovanja

Lille , 19. 09. 2023 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
10

Nogometaše Olimpije v sredo čaka zgodovinska premiera v skupinskem delu enega od evropskih klubskih tekmovanj. V prvem krogu Konferenčne lige zmaje v gosteh čaka eden od glavnih favoritov za naslov – francoski Lille. O vlogi favorita jasno priča že podatek, da ima Lille v svojih vrstah posameznika, ki ima štirikrat višjo tržno vrednost kot celotna zasedba aktualnih slovenskih prvakov.

Lille je mesto na severu Francije tik ob meji z Belgijo, ki je imelo po zadnjih podatkih približno 236 tisoč prebivalcev. Med turisti ni posebej priljubljeno, je pa zato toliko bolj znano med nogometnimi navdušenci. Prav od tam namreč prihaja eden izmed najbolj trofejnih francoskih klubov, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi državnega prvaka. 

Nogometaši Lilla so francoski naslov nazadnje osvojili pred dvema letoma, ko jih je s klopi vodil kasnejši trener PSG-ja Christophe Galtier.
Nogometaši Lilla so francoski naslov nazadnje osvojili pred dvema letoma, ko jih je s klopi vodil kasnejši trener PSG-ja Christophe Galtier. FOTO: AP

Zadnjega je osvojil v koronski sezoni 2020/2021, francosko elito pa je pokoril tudi točno desetletje prej, ko je v njegovem dresu blestel Eden Hazard. Mastifi, kot je vzdevek kluba, so si nastopanje v Konferenčni ligi zagotovili s petim mestom v francoskem prvenstvu v lanski sezoni. 

Prenos obračuna Lille – Olimpija v sredo od 16.10 dalje na Kanalu A in VOYO.

V letošnji jih stavnice uvrščajo na četrto mesto med favoriti (kvota 13) za naslov v Konferenčni ligi. Pred njimi so le Aston Villa, Fiorentina in Eintracht Frankfurt. Po petih krogih Ligue 1 pa z osmimi točkami zasedajo šesto mesto.

Jonathana Davida ste lahko na lanskem svetovnem prvenstvu spoznali v dresu Kanade, za katero je pri 23 letih zbral že 42 nastopov in 25 golov. Za Lille jih je na 143 tekmah zabil 61.
Jonathana Davida ste lahko na lanskem svetovnem prvenstvu spoznali v dresu Kanade, za katero je pri 23 letih zbral že 42 nastopov in 25 golov. Za Lille jih je na 143 tekmah zabil 61. FOTO: AP

Kanadski napadalec na papirju prva zvezda Konferenčne lige

Z 207 milijoni evrov ima Lille tretjo najvrednejšo zasedbo v tekmovanju, v kanadskem napadalcu Jonathanu Davidu pa celo najvrednejšega posameznika. 23-letnik je na portalu Transfermarkt ocenjen na kar 60 milijonov evrov. Za primerjavo, skupna tržna vrednost vseh nogometašev Olimpije znaša 13,4 milijona. 

Med najvrednejšimi posamezniki nove sezone Konferenčne lige kraljujejo nogometaši Aston Ville. Med prvo sedemnajsterico je namreč kar 15 članov levov iz Birminghama, poleg njih in Jonathana Davida pa je tu le še Fiorentinin Nicolas Gonzalez, ki je s 30 milijoni na sedmem mestu. 

Na klopi nekdanji trener Rome, v obrambi zvezdnik Barcelone 

Trener francoskega velikana je dobro znani Portugalec Paulo Fonseca, ki je pred tem sedel na trenerskem stolčku Rome. Med nogometaši velja poleg že omenjenega Davida izpostaviti nekdanjega branilca Barcelone Samuela Umtitija, ki se je klubu brez odškodnine pridružil to poletje. 

Lille ima v svojih vrstah poleg Davida še dva nogometaša, ki presegata tržno vrednost celotne Olimpijine zasedbe. To sta 23-letni vezist Angel Gomes (18 milijonov) in isto stari osrednji branilec Tiago Djalo (16 milijonov), ki v sredo sicer ne bo igral zaradi poškodbe. V njegovi odsotnosti bo priložnost verjetno dobil 17-letni Leny Yoro, ki velja za enega najbolj obetavnih branilcev v Franciji ta hip. 

Domače tekme Lilla na stadionu Pierre-Mauroy je v lanski sezoni v povprečju spremljalo dobrih 36 tisoč gledalcev.
Domače tekme Lilla na stadionu Pierre-Mauroy je v lanski sezoni v povprečju spremljalo dobrih 36 tisoč gledalcev. FOTO: AP

Pierre-Mauroy je že več kot leto dni neosvojljiva trdnjava

Klub, za katerega je Milenko Ačimović med letoma 2004 in 2006 zbral 69 nastopov, domače tekme igra na stadionu Pierre-Mauroy. Objekt, ki sprejme dobrih 50 tisoč gledalcev, je bil odprt leta 2012, za sredin obračun pa skoraj zagotovo ne bo poln. Dan pred tekmo vstopnice za zgornji del stadiona sploh še niso šle v prodajo. Na voljo pa so po zelo dostopnih cenah, od 14 evrov navzgor. 

Kljub temu velja Pierre-Mauroy za pravo trdnjavo, saj "mastifi" pred domačimi navijači v vseh tekmovanjih niso izgubili že 21 tekem zapored. Nazadnje jih je lanskega avgusta premagala Nica z 2:1. Odtlej je Lille doma zabeležil 17 zmag in štiri remije. Da bi Olimpija prekinila to serijo, bi potrebovala čudež, saj je Lille na stavnicah v vlogi izrazitega favorita (kvota 1,22), medtem ko kvota na zmago Ljubljančanov znaša kar 11. 

Za Lille je pred odhodom v Neapelj igral nigerijski napadalec Victor Osimhen.
Za Lille je pred odhodom v Neapelj igral nigerijski napadalec Victor Osimhen. FOTO: AP

Mojstri piljenja mladih talentov

Lille se je v zadnjem obdobju specializiral za iskanje mladih talentov, ki potem s prestopi v tujino lepo polnijo klubsko blagajno. Leta 2017 je za Nicolasa Pepeja Angersu plačal 17 milijonov, po dveh sezonah pa ga Arsenalu prodal za kar 80. To je še danes rekorden prestop v zgodovini kluba. 

Vas zanima, kaj so z zasluženim denarjem storili v klubu? Dobro četrtino (22,4 milijona evrov) so še isto poletje vložili v nadarjenega napadalca Victorja Osimhena. Nigerijec je nato po le eni sezoni in 18 zadetkih na severu Francije odšel v Napoli za kar 75 milijonov. 

Med peterico najboljših prodaj v zgodovini kluba so še Sven Botman (v Newcastle leta 2022 za 37 milijonov), Eden Hazard (v Chelsea leta 102 za 35 milijonov) in Amadou Onana (v Everton leta 2022 za 35 milijonov). 

Statistični predogled tekme Lille - Olimpija
Statistični predogled tekme Lille - Olimpija FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
20. 09. 2023 12.49
+0
če bodo francozi z vso resnostjo vzeli tekmo, bi morali nk-bezigradu nasut 5 golov, ampak za njih bo to lažji trening, pred bolj pomembnimi tekmami v prvenstvu in ne bi se čudil,d a bi igrali z rezervami
St. Gallen
19. 09. 2023 19.27
-2
NK Bezigrad naj se trenira, da se uvrsti nekajkrat v zakljucni del LP, ne pa v "repkin del"
igyyp
19. 09. 2023 19.11
+1
Zakaj bi bil sedaj Lile kar favorit. Kr neki, ste že odpisali Olimpijo. Res članek ni kaj.
štajerc65
19. 09. 2023 19.12
-3
igyyp
19. 09. 2023 19.16
+2
Štajerc: upanje umira zadnje. Pa nisem navijač Olimpije, sam je pa edini slo klub, k je do tam prlezu. Zdaj bo kar bo. 😁
BELAN
19. 09. 2023 19.02
-2
Uh,to bo petarda....
mojcd
19. 09. 2023 17.41
+5
Oceno vrednosti enačite z realno vrednostjo....kot prodajalci uvozenih golfov na ato netu
komarec
19. 09. 2023 17.24
+1
Spet novinarji pišete nekaj s čimer želite že v naprej opravičiti morebiten poraz. Preprosto ne gre, da bo 2 milijona ljudi konkurenčna celemu svetu v vseh športih. Toliko se tu pri nas forsira ta nogomet, ko pa vemo, da nikoli ne bomo v svetovnem vrhu. Odbojka, košarka, rokomet, smučarski skoki, balinanje, kolesarstvo, kajakaštvo, športno plezanje, zimski športi, judo in še nekaj individualnih športnikov v atletiki in drugih športih, se opravičujem če sem koga pozabil, ki so v samem svetovnem vrhu, te je treba podpirati.
Cupko
19. 09. 2023 17.06
+8
Gremo Olimpija
James Bond in tovariš Tito
19. 09. 2023 17.00
+9
...pa da vidimo....Vipotnik je rekel zadnjič, da je druga Francoska liga za dva do tri razrede boljša od naše prve.....,da vidimo kolko je potem boljša njihova prva liga....