Nogomet

Olimpija na evropskem krstu nedorasla Lillu

Lille, 20. 09. 2023 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Žiga Košec, Nina Mihalič
Komentarji
59

Aktualni slovenski prvak Olimpija je na stadionu Pierre-Mauroy neuspešno začela evropsko pot. Že v prvem krogu skupinskega dela Konferenčne lige ji je žreb namenil francoski Lille, ki ne velja le za favorita skupine A, temveč sodi tudi v ožji krog favoritov za končno zmago v tem tekmovanju. Za štirikratne francoske prvake sta zadela Jonathan David v prvem in Yusuf Yazici v drugem polčasu, Olimpijinim nogometašem pa je uspelo vknjižiti le en strel v okvir vrat in še ta ni bil nevaren.

Več videovsebin
  • Olimpija na stadionu Pierre-Mauroy neuspešno začela evropsko pot
    01:50
    Olimpija na stadionu Pierre-Mauroy neuspešno začela evropsko pot
  • Vrhunci drugega polčasa tekme Lille - Olimpija
    02:34
    Vrhunci drugega polčasa tekme Lille - Olimpija
  • Vrhunci prvega polčasa tekme Lille - Olimpija
    02:10
    Vrhunci prvega polčasa tekme Lille - Olimpija

 

Ker v Franciji ravno te dni poteka svetovno prvenstvo v ragbiju in v četrtek igra prav gostiteljica tekmovanja, je bilo srečanje Lilla in Olimpije prestavljeno na sredo. A ker se Konferenčna liga časovno ne sme prekrivati z Ligo prvakov, so mastifi in zmaji dobili popoldanski termin. 

"Na vsaki tekmi gremo po zmago," je bil teden dni pred začetkom evropske sezone optimističen trener ljubljanske Olimpije Joao Henriques. Portugalec je zmaje prvič v zgodovini kluba popeljal v Konferenčno ligo, zaveda pa se, da se trdo delo šele začenja, saj bodo morali aktualni državni in pokalni prvaki v jesenskem delu tekmovati na treh frontah, s čimer se Ljubljančani prav tako soočajo prvič v novejši zgodovini kluba.

Joao Henriques se je predstavil navijačem v Stožicah.
Joao Henriques se je predstavil navijačem v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljančani so se v tekmo podali z odlično popotnico, saj so se v soboto razveselili zmage na prvem večnem derbiju v sezoni. To je bila zanje peta ligaška zmaga na sedmih tekmah v novi sezoni in hkrati osma zmaga na 15 tekmah po poletnem premoru. 

V podobni formi je tudi Lille, ki se je kot v lanski sezoni petouvrščeno moštvo Ligue 1 moral za razliko Olimpije prebiti le skozi play-off Konferenčne lige. V play-offu so se severni Francozi s skupnim rezultatom 3:2 namučili z Rijeko. Francosko moštvo, ki je Ligue 1 nazadnje pokorilo v sezoni 2020/21, je novo sezono francoske lige začelo z dvema zmagama, dvema remijema in enim porazom. Ob tem pa velja omeniti zastrašujoč podatek: Lille že več kot leto dni ni izgubil na domačem stadionu Pierre-Mauroy.

Začetna enajsterica Lilla: Lucas Chevalier v vratih, Gabriel Gudmundsson, Samuel Umtiti, Bafode Diakite in Tiago Santos v obrambi, Benjamin Andre in Angel Gomes kot defenzivno naravnana vezista, Hakon Arnar Haraldsson, Ivan Cavaleiro in Edon Zhegrova na mestu ofenzivnih vezistov ter Jonathan David v konici napada.

 

Prvih enajst Olimpije: Matevž Vidovššek med vratnicama, David Sualehe, Ahmet Muhamedbegovič, Marcel Ratnik in Jorge Silva v obrambi, Ivan Posavec, Timi Max Elšnik in Agustin Doffo na sredini igrišča ter Rui Pedro, Admir Bristrić in Nemanja Motika v napadu.

Lille - Olimpija
Lille - Olimpija FOTO: Jan Lukač

Dominacija Lilla v prvem polčasu

Tekmo so pričakovano podjetneje začeli domači nogometaši, ki so si hitro priigrali prvo priložnost. Na začetku tretje minute je kot strela z roba kazenskega prostora prišel Jonathan David, ki pa je meril po sredini gola, in Matevž Vidovšek je žogo potisnil preko vrat.

Zmaji so uvodni pritisk Francozov zdržali in prvič zapretili prek Davida Sualeheja po levi strani, a se Portugalec ni razumel z Ivanom Posavcem in prvi resen napad se je izjalovil.  

Če Olimpiji ni uspelo priti do zaključnega strela, pa je to hitro uspelo domačinom. V 10. minuti je s strelom z roba kazenskega prostora poskusil Hakon Arnar Haraldsson, a tudi on je meril preveč po sredini gola in to je bilo še eno lahko delo za Vidovška.

Le tri minute kasneje je Angel Gomes lepo zaposlil vtekajočega se Davida, ki je prišel do še druge priložnosti na tekmi, a iz težkega kota je meril le v zunanji del mreže gostujočega moštva.

Še tretjič na tekmi je bil nato zaposlen Vidovšek, ki je moral v 23. minuti obraniti še strel Edona Zhegrove, nogometaš Kosova pa je tako kot David in Haraldsson pred njim meril po sredini vrat.

Še bolj vroče je bilo v kazenskem prostoru Olimpije tri minute kasneje, ko so kombinirali Gomes, David in Ivan Cavalaiero, kljub manjši napaki Vidovška pa je ostalo pri 0:0.

Prvi polčas je minil v znamenju Jonathana Davida.
Prvi polčas je minil v znamenju Jonathana Davida. FOTO: AP

Še večjo napako so si nogometaši Olimpije privoščili v 30. minuti, ko je ob kotu, ki ga je izvajal Zhegrova, do neoviranega strela z glavo prišel David, a na srečo Ljubljančanov meril preko vrat. In podobna priložnost se je dve minuti kasneje znova ponudila kanadskemu napadalcu, ki pa je bil tudi v drugo nenatančen z glavo.

Nogometaši Lilla so imeli tekmo povsem pod kontrolo, manjkal jim je le zadetek. Gostje so se zato za ustavljanje napadov Francozov posluževali tudi prekrškov in ko je Rui Pedro na tla spravil Tiaga Santosa, je kot prvi prejel rumen karton.

V 41. minuti pa velika neumnost Olimpije. Agustin Doffo je v lastnem kazenskem prostoru podrl Haraldssona in glavni sodnik tekme Joey Kooij je brez oklevanja pokazal na belo točko. Žogo je v roke vzel David, si jo namestil, Vidovška poslal v desno, žogo pa v levo.

Tik pred koncem prvega polčasa se je v lepi priložnosti za izenačenje znašel Admir Bristrić, ki pa se je v kazenskem prostoru Lilla zapletel in morebitno izenačenje je splavalo po vodi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Olimpija tudi v drugem polčasu brez večjih priložnosti

Čeprav so vodili, pa je ob polčasu strateg Lilla Paulo Fonseca opravil dve menjavi. Santos in Zhegrova sta svoje mesto na zelenici odstopila Alexsandru Ribeiru in Yusufu Yaziciju. Joao Henriques pa je vztrajal z začetno enajsterico.

Tako kot se je končal prvi polčas, se je začel tudi drugi. David je prišel do prve priložnosti v drugem delu igre, a meril preko vrat slovenskega čuvaja mreže. Preko gola je v 58. minuti sprožil tudi Bristrić, ki pa je tako kot David meril visoko preko vrat.

Portugalski strateg na klopi ljubljanskega moštva se je, preden je minila ura igre, odločil za prvo menjavo in namesto Posavca v igro poslal Saarja Fadido. Izraelec je v 74. minuti prišel do svoje prve priložnosti na tekmi, a čeprav je z roba kazenskega prostora Lilla streljal močno, je meril preko vrat. Henriques je sicer še pred to priložnostjo v želji po izenačenju v igro namesto Bristrića in Motike poslal še Pedra Lucasa in Mustafo Nukića, po zapravljeni priložnosti pa namesto Sualeheja in Pedra še Aljaža Krefla in Marka Bresta.

Marcel Ratnik in Ivan Cavaleiro
Marcel Ratnik in Ivan Cavaleiro FOTO: AP

Slednji je le dobro minuto po vstopu v igro na robu kazenskega prostora Lilla iztržil prosti strel. Izvedel ga je Jorge Silva, ki se je odločil za neposreden poskus, a žoga po njegovem strelu je končala visoko na tribunah stadiona Pierre-Mauroy.

Zmaji so skoraj do konca tekme čakali na prvi strel na gol in ga v 85. minuti le dočakali. Izkušeni Nukić je po podaji z leve strani prišel do strela z glavo, a je žogo vratar Lilla Lucas Chevalier, ki je bil na tekmi praktično povsem brez dela, brez težav ujel.

In ko je vse kazalo na minimalno zmago Lilla, je tik pred koncem srečanja udaril še rezervist Yazici. Silva je povsem nespametno izvedel avt in žogo podal turškemu reprezentantu, ki je bil najprej hitrejši od Muhamedbegovića, nato pa je hladnokrvno premagal še nemočnega Vidovška za končnih 2:0.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.36

Hvala, ker ste bili z nami. V našem članku boste našli vse najpomembnejše akcije današnjega dne. Ne zamudite pa niti spektakla v Ligi prvakov. Münchenski Bayern bo v prvem krogu skupinskega dela Lige prvakov gostil Manchester United. Obračun si boste lahko od 20.40 v živo ogledali na Kanalu A in VOYO!

18.35
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.33

STATISTIKA DANAŠNJE TEKME:

18.27

Timi Max Elšnik je po tekmi našemu Janu Lukaču povedal, da bo potrebno točke nabirati na preostalih tekmah. "Danes se enostavno ni izšlo," je bil jasen kapetan zmajev.

18.26

KONEC TEKME, LILLE JE BIL NA DOMAČEM TERENU BOLJŠI 2:0!

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
20. 09. 2023 20.20
+3
Najbolj čudno pri vsem tem je ura začetka tekme. 16.30?? Kaj za vraga so mislili??
-MARIBOR-
20. 09. 2023 19.59
+3
Zelo težko je dat gol če streljaš v celi tekmi enkrat v okvir, ob polcajtu nula strelov, nula v okvir. Prav imate....zelo dobro so se upirali in nič drugega. Portugalec pa je omenjal celo tri točke.
James Bond in tovariš Tito
20. 09. 2023 20.04
+4
Acmilan16
20. 09. 2023 21.07
+3
🤣🤣🤣rece maribor k je 2 dni nazaj sou z 0 pikami iz lj 🤣🤣🤣
St. Gallen
20. 09. 2023 19.42
-8
NK Maribor jih je z lahkoto izlocil...
Acmilan16
20. 09. 2023 21.08
James Bond in tovariš Tito
20. 09. 2023 19.37
+1
...kaj Elšnik je igral? soseda zanima...
slayer2
20. 09. 2023 19.27
-1
Kaj je to obramba??? Uprašanje za igralce,predvsem branilce!!!
Prinašalec
20. 09. 2023 19.24
+0
Olimpija by, by
vrtnar _
20. 09. 2023 19.19
-1
če se da na kratko,kakšen je bil rezultat?
Prinašalec
20. 09. 2023 19.23
-1
štajerc65
20. 09. 2023 19.12
-9
Pa ni Olimpija Maribor. Tu nekaj pacajo v 3 evropskimi ligi, Maribor pa v Ligi prvakov 1: 1 z CSKA Moskva.
ivan z Doba
20. 09. 2023 19.14
+11
štajerc65
20. 09. 2023 19.16
+1
upanje bil 2 x v skupinskem delu lige prvakov. To se ne pozabi. Bom pa utihnil ko bo Olimpija tam.
Prinašalec
20. 09. 2023 19.23
+1
Prinašalec
20. 09. 2023 19.24
+3
St. Gallen
20. 09. 2023 19.43
+1
Glavni_Baja
20. 09. 2023 19.44
+5
@štajerc65, sj je Olimpija tut z tedaj močnim Liverpool-om igrala izenačeno ;)
-MARIBOR-
20. 09. 2023 20.27
-1
Drugo ligo bodo kar preskočli....tako kot so eni osnovno šolo in imajo priznan samo vrtec.
Anion6anion
20. 09. 2023 21.25
+1
mazo111
20. 09. 2023 19.06
+6
Sem gledal drugi polčas, slabo, pa še francozi niso nič posebnega, kar malo razočaran
SamoPovemMojeMnenje
20. 09. 2023 19.04
-2
ja sodniki niso par penalov piskali ter izključili usaj 2 igralca lilla
Svetlana na brezovi metli
20. 09. 2023 18.42
+0
Milče se je malo zmotil ni to tisti Lil kot takrat .
Teofil
20. 09. 2023 18.37
+4
Uboga gmajna je računala na zmago,brez napada ni zmage,z obrambno igro je remi maksimum.
BELAN
20. 09. 2023 18.36
-1
🐸,ne delajte sramote v evropi...
tekač
20. 09. 2023 18.35
+1
Nič od nič, Dofo gre v noge v kazenskem prostoru, hm ... to ni slovenska liga, seveda penal. Toda to je samo vrh ledene gore. Vse drugo je to, da bi lahko Olimpija igrala v tretji francoski ligi, pa še tam bi bila vesela če nebi izpadla v nižji rang. S tako igro sigurno..
Geronimo
20. 09. 2023 18.33
+1
Slovenska liga in vidovsek se lahko merijo s ciprsko ligo
Dr.Rugelj
20. 09. 2023 18.28
+5
A je kdo resno pričakoval zmago Olimpije ?...no tisti imate res dobre dilerje al pa močno šmarnico,..
Cupko
20. 09. 2023 18.27
+2
Kako meče avt direktno na nogo nasprotniku? Dve neumnosti in sledi poraz
motorist_mb
20. 09. 2023 18.25
+0
Sami mladi igralci pa nimajo lufta 😆
wsharky
20. 09. 2023 18.25
+3
trening tekma za Lille :)
štajerc65
20. 09. 2023 18.19
+1
pa kaj ste pričakovali s to Olimpijo? posest žoge, streli na vrata povedo kako ubogi smo