Nogomet

'Na srečo ne razumem slovensko, tako da ne vem, kaj pojejo'

Maribor, 25. 08. 2024 21.06 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi večni derbi sezone, ki je bil odigran v Ljudskem vrtu bo odmeval še kar nekaj časa. Moštvi sta se razšli brez zmagovalca (1:1), nekaj sodniških odločitev in dejanja navijačev na tribunah pa bodo prihodnji teden zagotovo pod drobnogledom.

Obe moštvi sta bili deloma z mislimi tudi že na četrtkovih evropskih tekmah, ko bosta lovili skupinski del konferenčne lige. Obračun Olimpije z Rijeko bomo prenašali na Kanalu A in VOYO. 

Po razburljivem prvem polčasu je drugi ponudil mirnejše nadaljevanje, tako da sta se tekmeca razšla brez zmagovalca. Olimpija je nadaljevala niz neporaženosti v tej sezoni, ta znaša 11 tekem, hkrati pa prekinila niz treh porazov na zadnjih treh večnih derbijih. Skupno na teh od sezone 2009/10 vodi Maribor s 24 zmagami, 14 jih ima ljubljanska ekipa, 23 obračunov se je končalo z remijem.

Maribor, ki je glede na začetno postavo z več motivacije vstopil v obračun z Olimpijo, je odločneje začel in nanizal nekaj obetavnih akcij, vendar je imela gostujoča zasedba v šesti minuti izvrstno priložnost za vodstvo, ko je v kazenskem prostoru do strela prišel Charles Thalisson, Ažbe Jug pa je izvrstno reagiral.

Kamen spotike

Na začetku 15. minute so Ljubljančani po pregledu posnetka dobili enajstmetrovko po prekršku Lana Vidmarja nad Thalissonom. A Raul Florucz je dolgo ni mogel izvesti, saj je sodnik David Šmajc ekipi poslal v slačilnico, po tem, ko so s tribune, kjer je bila navijaška skupina Viole, na igrišče prileteli različni predmeti, eden je tudi zadel Olimpijinega nogometaša pred izvedbo enajstmetrovke.

Po obračunu je trener Olimpije Španec Victor Sanchez poudaril, da ima vse svoje meje, varnost nogometašev pa bi morala biti prioriteta organizatorjev. "Lepa tekma je bila. Že pred začetkom sem igralcem dejal, da bi profesionalni igralci in trenerji take tekme radi igrali vsak teden, ampak to ni mogoče. Bila je težka tekma in obe moštvi sta se borili za zmago. Kar se tiče navijačev razumem, da je na takih tekmah veliko strasti. Vseeno pa bi morali biti malo bolj previdni z igralci in stvarmi, ki jih mečejo. To je zelo, zelo nevarno. Dim in barve so lepa stvar, tudi kot igralec sem imel rad take prizore, ampak igralce moramo obvarovati. Oprostite. Sem smo prišli igrati, poskušati zmagati in biti zadovoljni. Nismo zadovoljni z remijem, saj vedno ciljamo na zmago. Kljub temu je bila dobra predstava in čestital sem igralcem," je po strastnem derbiju dejal nekdanji nogometaš Reala.

Španec je z zbranimi novinarji govoril v angleščini, saj slovenščine za zdaj razumljivo še ne obvlada. "Na srečo ne razumem slovensko, tako da ne vem, kaj pojejo. A meni je to lepo, tudi kot igralec sem si zapomnil takšne tekme, na katerih je bila atmosfera še 'hujša'," je vtise s svojega prvega derbija med Olimpijo in Mariborom strnil Sanchez.

Po skoraj polurni prekinitvi pa je Florucz le lahko streljal, vendar se je Jug vrgel v pravo smer in mu strel obranil. V 23. minuti je Šmajc znova razjezil domače navijače, saj je spet pokazal na belo piko po prekršku Svena Šoštariča Kariča nad Floruczem na robu kazenskega prostora, a nato spremenil odločitev in dosodil le prosti strel.

V 26. minuti pa so povedli domači nogometaši. Vijolični so pletili v kazenskem prostoru Olimpije, gostom žoge ni uspelo izbiti, Josip Iličić jo je nato odložil do Žige Repasa, ki jo je z enajstih metrov poslal pod prečko. Devet minut pozneje so Ljubljančani izenačili, ko je po novem poskusu razigranega Florucza do strela v osrčju kazenskega prostora prišel Justas Lasickas in poskrbel za 1:1.

Uvod drugega dela je terensko pripadel Mariboru, Pijus Širvys pa je v 55. minuti sprožil prvi nevarnejši strel v tem delu igre. Malce zatem je na drugi strani neuspešno poskusil Lasickas, v 60. minuti pa je Ivan Durdov s preslabotnim strelom zapravil novo lepo priložnost zeleno-belih. V drugem polčasu je branilec Olimpije Marko Ristić ob posredovanju in prekršku nad igralcem Maribora za trenutek izgubil zavest, a po tekmi dejal, da ni začutil trajnih posledic.

Maribor je nato pritiskal, Etienne Beugre je bil eden tistih, ki so zgrešili v kazenskem prostoru, v 84. in 85. minuti pa je imel Diogo Pinto priložnosti za ljubljansko vodstvo, predvsem druga je bila izjemna, saj mu je Jug podal žogo, Pintu pa mu ga v dvoboju ena na ena ni uspelo ugnati. V 95. minuti je na drugi strani streljal Marko Božić, Matevž Vidovšek pa je dobro posredoval.

"Za nami je pester derbi v pravem pomenu besede, saj je ponudil veliko priložnosti. Mislim, da so lahko gledalci videli marsikaj. Na koncu smo dobili točko, a se moramo hitro osredotočiti na četrtkov dvoboj z Djurgardnom. Vesel sem, da sem dosegel zadetek, kar je zelo dobra popotnica za naprej," je po obračunu dejal vezist Maribora Žiga Repas.

"Mislim da smo zelo dobro odigrali to tekmo, držali smo jo pod nadzorom, v vsakem trenutku smo točno vedeli, kakšni so naši cilji, naše ideje, vse to smo dali v tekmo. Jaz mislim, da je bila zelo dobra tekma. Rezultat bi lahko bil drugačen, ampak mislim, da bolj v našo prid. Zgrešili smo tudi enajstmetrovko, toda to je nogomet. Mislim, da je to zelo dobra popotnica za našo naslednjo tekmo proti Rijeki," je proti četrtku že pogledoval Ristić. 

Tudi trener Maribora Ante Šimundža je po tekmi razmišljal o četrtku: "Zelo zahtevna in intenzivna tekma z ogromno dogajanja na in izven igrišča. Mislim, da so gledalci lahko zadovoljni s predstavo, saj sta bili obe ekipi na evropski ravni. Tekma je bila zelo čvrsta. Za nami je dvoboj, ki nas je izčrpal tako fizično kot psihično. Zadovoljen sem z reakcijo igralcev po prekinitvi, saj smo pokazali veliko čustveno stabilnost. Sojenja ne želim komentirati, saj je moja naloga priprava ekipe. Zdaj se moramo dobro regenerirati za četrtkov dvoboj."

Tudi Sanchez je hitro po obračunu tudi že razmišljal o Stožicah in obračunu z Rijeko, ki v Ljubljano prihaja po remiju 1:1 na prvem obračunu. "Koledar je takšen, kakršen je. Za nas je zelo zahteven v tem trenutku. Če bomo tako igrali od začetka, jim bo zagotovo zelo težko," je opozoril evropske rivale.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
26. 08. 2024 09.33
Saj se boš malo naučil
mackon08
26. 08. 2024 08.06
+12
Viole spet nič krive kot vedno. Zapret jim stadion za celo prvenstvo pa bo mir.
roten
25. 08. 2024 21.36
+0
2fast4
25. 08. 2024 21.25
+6
Pojejo da je baklo našel v ri ti...
JAZsemTI
25. 08. 2024 21.18
+5
Spet so “navijači” naredili več škode kot haska🤔