Nogomet

Novinec Motika izkoristil podarjeno za prestižno zmago zmajev proti Hajduku

Ljubljana, 02. 07. 2023 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
11

Nogometaši Olimpije so v lepo zapolnjenih Stožicah odigrali pripravljalno tekmo s Hajdukom in slavili z 1:0. Edini gol je padel v 74. minuti, ko je veliko napako gostujočega vratarja kaznoval poletni prišel Nemanja Motika. Poleg njega se je ljubljanskemu občinstvu predstavilo še pet poletnih okrepitev.

Joao Henriques je odvodil svojo prvo tekmo v Stožicah.
Joao Henriques je odvodil svojo prvo tekmo v Stožicah. FOTO: Damjan Žibert

"Seveda je lepo zmagati, a najbolj pomembno je, da sem v naši igri videl zamisli, na katerih delamo na treningih. Ta zmaga je odlična za samozavest. Igrali smo proti zahtevnemu nasprotniku, ki je vajen evropskih tekem. Videl sem veliko pozitivnega, a čaka nas še ogromno dela," je bil z zmago pred približno pet tisoč navijači zadovoljen trener zmajev Joao Henriqeus.

V prvem polčasu je priložnost ponudil večini nosilcem iz lanske sezone, tudi četverici tržno najbolj zanimivih nogometašev (Vidovšek, Ratnik, Elšnik, Sešlar). Od novincev je začel le osrednji branilec Ahmet Muhamedbegović

Kljub temu je bil Hajduk tisti, ki je začel bolje. Razen uvodnega poskusa Ivana Posavca v prvi minuti so imeli Splitčani na uvodu terensko premoč. Olimpija je bila stisnjena na svojo polovico in ni uspela razviti razpoznavne igre iz lanske sezone. Nekajkrat se je moral izkazati Vidovšek. Okoli 20. minute so zmaji le vzpostavili ravnovesje. Posavec je meril naravnost v Ivana Lučića, strel Muhamedbegovića z glavo pa je šel preko vrat. Na drugi strani je Vidovšek svojo vrednost pokazal predvsem z izjemno parado po natančnem strelu Leona Dajakuja z leve strani. 

Ivan Posavec je bil med bolj razigranimi nogometaši zmajev, pri realizaciji pa ni bil najbolj učinkovit.
Ivan Posavec je bil med bolj razigranimi nogometaši zmajev, pri realizaciji pa ni bil najbolj učinkovit. FOTO: Damjan Žibert

Motika poživil igro in bil nagrajen z zadetkom

Tudi uvod v nadaljevanje je pripadel gostom. Emir Sahiti je v 50. minuti meril preko vrat, dve minuti kasneje ugodnega položaja ni izkoristil Yassine Benrahou. V drugem polčasu sta priložnost v napadu zmajev dobila novinca Nemanja Motika in Raul Florucz, v konici pa je stal Mustafa Nukić, za katerega je bilo hitro jasno, da je od daleč forme. 

Je pa bil predvsem Motika zelo aktiven na levi strani. Po točno uri igre je pripravil priložnost Floruczu, ki je streljal previsoko. V obrambi se je s posredovanjem v 69. minuti izkazal novinec na desni strani Jorge Silva, ki je borbeno razčistil pri stoodstotni priložnosti Hajduka. V 74. minuti pa smo videli trenutek odločitve. Nepozorni vratar Toni Silić je žogo podal naravnost na Motiko, ta pa je brez večjih težav meril v prazno mrežo za edini gol na tekmi. 

Nemanja Motika je proti Hajduku dosegel prvenec v zelenem dresu.
Nemanja Motika je proti Hajduku dosegel prvenec v zelenem dresu. FOTO: Damjan Žibert

Kmalu zatem je imel sijajno priložnost za izenačenje Marko Livaja. Hrvaški reprezentant je v igro na navdušenje gostujočih privržencev vstopil v 60. minuti, soigralcem je takoj pripravil nekaj zrelih priložnosti, pri edini svoji pa mu je veselje preprečil dobro postavljeni Denis Pintol. Ta je v sklepni fazi tekme nadomestil Vidovška in uspel do konca ohraniti mrežo nedotaknjeno. 

Kako so se odrezali novinci?

 

Ahmet Muhamedbegović si v prvem polčasu  v tandemu z Ratnikom ni privoščil večjih napak, a je imel Vidovšek kljub temu kar nekaj dela. V 34. minuti je bil po strelu z glavo celo blizu zadetku. 

 

Nemanja Motika je pretil po levi strani. Poznalo se mu je, da še ni najbolj uigran, a je to nadomestil z borbenostjo, za katero je bil nagrajen v 74. minuti. Gol je proslavljal z Green Dragonsi in se jim tako še malo bolj priljubil. 

 

Za Raula Florucza velja podobno kot za Motiko. Z vstopom je poživil igro in bil nekajkrat nevaren. V določenih situacijah mu je zmanjkala zadnja podaja.

 

Jorge Silva je v 69. minuti s posredovanjem rešil Vidovška. Nasploh se je v obrambi zdel zelo čvrst, na nasprotnikovi polovici pa ni ponudil veliko. 

 

Pedro Lucas je napad okrepil v 70. minuti. Verjetno je tako pozno vstopil tudi zaradi slabše fizične pripravljenosti, ki se je v njegovi igri precej poznala. V dveh primerih je nerazumljivo umiril napad, podal žogo nazaj, tako da se je Hajdukova obramba lahko vrnila na svoje mesto.

 

Nikola Motika, mlajši brat Nemanje, je vstopil v 88. minuti in igral premalo, da bi ga lahko ocenili. 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. julij, pripravljalna tekma, izid: 

Olimpija – Hajduk 1:0 (0:0)
Motika 74.

Prvi polčas: Vidovšek, Krefl, Muhamedbegović, Ratnik, Lasickas, Doffo, Elšnik, Sešlar, Rui Pedro, Posavec, Bristrić.

Drugi polčas: Vidovšek (od 70. Pintol), Ratnik (od 89. Nikola Motika), Karamatić, Sualehe (od 88. Janković), Jorge Silva, Doffo (od 70. Gavrić), Elšnik, Nemanja Motika, Florucz, Posavec (od 70. do 88. Pedro Lucas, nato Jakupović), Nukić.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
03. 07. 2023 09.33
+4
Pripravljalne tekme niso odraz pripravljenosti kluba. Je pa zmaga nad Hajdukom dobra popotnica Olimpije za prihajajočo sezono. 💚
wsharky
03. 07. 2023 08.04
-2
zanimivo, da ne poročate o izgredih, ki so se zgodili pred tekmo, baje je nekaj navijačev hudo poškodovanih
-MARIBOR-
02. 07. 2023 21.57
-5
Ta srečna zmaga ničesar ne prinaša....naslednja evropska bo pomembna tako za Olimpijo kot Maribor kot tudi za Koper in Celje.
franci1972slo
02. 07. 2023 21.22
-3
V 59. minuti je pri rezultatu 0:0 Hajduk zamenjal celo postavo, v igro je šlo 8 mladincev, Livaja, Kalik in Grgić. To se ni omenilo v članku.
franci1972slo
02. 07. 2023 21.12
+3
Jokica novinarska, kar briši, luzer študentski, ki ne zna 1 normalnega članka spisat, potem je pa še užaljen ko mu poveš dejstvo. Pokadi mi ga.
štajerski janezek
02. 07. 2023 21.42
+2
el capitano
02. 07. 2023 20.11
+0
Regionalne liga ,po vzoru ABA lige v kosarki bi dvignila balkanski nogomet ,ampak Balkanjerosi pač niso dovolj zreli za to ,verjetno bi se pobili med sabo..
osiveli_ritmični_gimnastik
02. 07. 2023 21.10
-3
cfurski klub iz lj nima kaj iskat v regionalni ligi.
Robi333
03. 07. 2023 10.25
+2
Klub iz province ma občutno več igralcev iz držav bivše YU, veš?
MucaNeGrize
02. 07. 2023 20.03
-5
imanja lopatka ni igral...