Nogomet

(Skoraj) popolna tekma za piko na i zgodovinskemu poletju

Ljubljana, 30. 08. 2024 09.03 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
18

Začetek sezone brez poraza. Razprodane Stožice. Pragmatična, a na oko všečna igra. Vse to bi bilo hitro pozabljeno, če Olimpija v četrtek pred svojimi navijači ne bi ugnala Rijeke. A ni je zgolj ugnala, povozila jo je. Kot da bi šlo za prijateljski obračun in ne enega najpomembnejših v klubski zgodovini, so zmaji od prve minute krenili na vse ali nič. Dvomov o zmagovalcu je bilo konec že ob polčasu (4:0), tudi trener Victor Sanchez se je strinjal, da je bila predstava zmajev blizu popolnosti.

Več videovsebin
  • Pedro Lucas postavil piko na i visoki zmagi Olimpije s 5:0
    01:29
    Pedro Lucas postavil piko na i visoki zmagi Olimpije s 5:0
  • Charles Thalisson še drugič meril v polno za vodstvo Olimpije s 4:0
    01:57
    Charles Thalisson še drugič meril v polno za vodstvo Olimpije s 4:0
  • Dino Kojić za vodstvo Olimpije s 3:0
    01:45
    Dino Kojić za vodstvo Olimpije s 3:0
  • Charles Thalisson za vodstvo Olimpije z 2:0
    01:42
    Charles Thalisson za vodstvo Olimpije z 2:0
  • Raul Florucz za vodstvo Olimpije z 1:0
    00:45
    Raul Florucz za vodstvo Olimpije z 1:0

Malo kdo si je mislil, da lahko Olimpija po tretjem mestu v prejšnji sezoni domačega prvenstva to poletje preskoči vse ovire na poti do druge zaporedne uvrstitve v Konferenčno ligo. Uspelo ji je v izjemnem slogu, brez poraza, na šestih tekmah proti Polisji Žitomir, Šerif Tiraspolu in Rijeki je kar petkrat zmagala. Zmaji so prejeli le dva zadetka in jih dosegli 14. Za piko na i je bila četrtkova zmaga s 5:0 najvišja evropska v zgodovini kluba. 

"Odigrali smo skoraj popolno tekmo," se je po tekmi smejalo trenerju Victorju Sanchezu, ki po 12 tekmah na klopi zmajev v vseh tekmovanjih še ne pozna poraza. Povedna je bila tudi izjava Matjaža Keka na predstavitvi seznama za prihajajočo reprezentančno akcijo: "Kompliment Sanchezu in njegovim varovancem. To je bilo videti perfektno, to je bilo videti evropsko." 

Olimpija je v play-off vstopila v vlogi outsiderja, Rijeka je veljala za favorita in v skladu z napovedmi otvorila prvo tekmo na Rujevici, kjer je povedla po pol ure igre. A zmaji so kljub zaostanku ostali zbrani in s potrpežljivostjo ter kančkom sreče prišli do remija (1:1) za ugodno izhodišče pred povratno tekmo v Stožicah. 

Sledilo je 90 minut nogometne perfekcije. Že po 13 minutah je bilo 2:0, ko sta zadela Raul Florucz in Thalisson, do konca polčasa sta Dino Kojić in Thalisson z drugim zadetkom dokončno odgovorila na vprašanje, kdo iz sosedskega dvoboja si bo priigral evropsko jesen. Rijeka v prvem polčasu ni niti enkrat resneje ogrozila vrat Matevža Vidovška

Taktična prilagoditev za popolno prevlado 

Sanchez je po tekmi razkril, da je k popolni dominanci na igrišču botrovala tudi taktična sprememba, saj je Olimpija pogosto stala v sistemu 4-4-2, česar letos nismo videvali pogosto. 

"Analizirali smo prvo medsebojno tekmo in se odločili, da bomo igrali drugače. To je bila lepa priložnost, da jih presenetimo. V obrambi smo igrali 4-4-2, v napadu malo drugače. Skušali smo ustvarjati številčno prednost na nekaterih delih igrišča. Načrt se je od prvega trenutka dalje izkazal za odličnega. Med tekmo se dogajajo številne stvari, ti pa se moraš prilagoditi nanje, tudi s spreminjanjem postave. S tem smo jim povzročali veliko težav." 

Z uvrstitvijo v skupinski del se ne bodo zadovoljili 

 Španski strokovnjak je prepričan, da njegovi varovanci z uvrstitvijo v skupinski del niso rekli zadnje. Vedno je lahko bolje, pravi Sanchez in zagotavlja, da so cilji kluba še bistveno višji: "Med analizo bomo zagotovo našli stvari, ki jih lahko izboljšamo. V to sem prepričan. S takšno miselnostjo začenjamo vsak trening. Če igraš vedno enako, te lahko drugi preberejo. Zato moraš nenehno napredovati. Nogometaši so dobri, mladi, lačni. Radi bi še napredovali." 

Svoje so k izjemni predstavi zmajev pristavili tudi navijači. Prvo uradno tekmo v sezoni proti Primorju (2:0) je spremljalo 1500 privržencev zmajev, tokrat jih je bilo več kot 12 tisoč. "Lahko se jim samo zahvalimo in skušamo svoje povedati na igrišču. To je tisto, zaradi česar so navijači ponosni na svoje nogometaše. Razplet je sanjski, ampak pogosto se zgodi, da rezultat na koncu izostane, pa nam kljub temu navijači čestitajo za trud. To je način, do katerih lahko prideš do boljših rezultatov," je za izkazano podporo hvaležen Sanchez.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predstava, ki je neljube scene na tribuni ne morejo zasenčiti 

Žal je četrtkov spektakel nekoliko zasenčila neumnost gostujočih navijačev. Pri rezultatu 5:0 so na na igrišče, pa tudi na sosednjo tribuno z domačimi privrženci, odvrgli več pirotehničnih sredstev in poskrbeli za polurno prekinitev, o kateri se danes ogromno govori, a nikakor ne sme in ne more zasenčiti velike zmage. 

"Tega si ne želimo, ker je zelo tvegano. Tudi proti Mariboru se je zgodilo podobno. Najbolj pomembno je zdravje nogometašev. Ko na igrišče letijo razni predmeti, je tveganje veliko. Upam, da se to ne bo več zgodilo. V nogometu moramo uživati," je izpad hrvaških navijačev komentiral Sanchez. 

Navijači Rijeke so poskrbeli, da je bilo srečanje za pol ure prekinjeno.
Navijači Rijeke so poskrbeli, da je bilo srečanje za pol ure prekinjeno. FOTO: Damjan Žibert

Upa, da bodo vsi ostali v zmajevem gnezdu 

Zmaji bodo popoldan izvedeli, s kom se bodo merili v ligaškem delu prenovljene Konferenčne lige. Sanchez pa bo, kot je razkril, v naslednjih dneh z velikim zanimanjem spremljal tudi dogajanje na prestopni tržnici. Predvsem si želi, da bi trenutna zasedba ostala nespremenjena. Vrednost njegovih varovancev je po uspešnih predstavah na začetku sezone zagotovo narasla, s tem pa se je nedvomno povečalo tudi zanimanje večjih klubov. Bomo videli. 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Dude
30. 08. 2024 15.23
-1
Ne vem kdo je včeraj komentiral tekmo. Le to je bilo neprofesionalno in na najnižji možni ravni. A kanal naj drugič izbere kompetentnega komentatorja, ki s svojimi izjavami ne bo kvaril ogleda tekme.
gullit
30. 08. 2024 13.00
+3
Čestitke Olimpiji ter tudi Celju. To je prava evropska igra, akcije, razne fore. S tako igro bodo tudi v skupini mešali štrene.
Šumsko voče
30. 08. 2024 12.52
+2
Res pomembna zmaga 😄😄😄😄😄
HumanNOTsheep
30. 08. 2024 12.12
+0
fudbalerska sekta strikes again ... moji moji vaši naši ... da bi vse igralce z gledalci dali na kup nebi presegli možganskega stanja joe bidena
Evropa__Evropejcem
30. 08. 2024 12.07
+5
Zbuldožirali so prepotentne reške revčke in jih poslali nazaj domov čez mejo.
bohinj je zakon
30. 08. 2024 11.59
+8
Ma sesuli smo jih.
tekač
30. 08. 2024 11.51
+9
Olimpija inSlovenija si zasluži red na štadionih,da bomo lahko lepo gledali tekme. NZS ki dobi lepe denarje od reprezentance in klubov,ki se uvrščajo v evropska tekmovanja pa ne naredi nič ,da bi bilo kulturno gledati te tekme. Še nasprotno spodbuja navijaške ultra skupine,da se naj udeležijo tekem in potem so neredi tukaj. Žalostno,da nobeden to vprašanje ne sproži in prvi ki bi moral ukreniti na tem področju če je NZS nesposobna bi moral to urediti ministrstvo za šport. Take slike kot so bile včeraj gredo v svet in to samo pokaže na zelo slabo sliko države Slovenije,kot miroljubne in prijazne države. Končno naj se država zbudi in naredi konec taki sramoti...
štajerc65
30. 08. 2024 11.47
-2
Viktor, pridi v Maribor. Rabimo te. No drugo leto,letos je prepozno.
Anion6anion
30. 08. 2024 11.41
+1
"strokovnjaki" izpod prečke so bolj strokovnjaki izpod nivoja.
St. Gallen
30. 08. 2024 11.35
+4
NK MAribor se je ze mnogokrat dokazal v ligi prvakov , ne samo podpravakov itd.. Je ze cas, da se dokaze se kaksen drugi klub, ajmo
suleol
30. 08. 2024 11.50
+2
štajerc65
30. 08. 2024 11.53
+1
Sem tudi v živo spremljal ta Maribor v LP pa večinoma je bila pusiona. Če se še prav spomnim en remi proti Spartaku v Mariboru.
Anion6anion
30. 08. 2024 11.34
-5
Ena lastovka še ne prinese pomladi.
štajerc65
30. 08. 2024 11.51
+4
Ja ampak letos je bilo teh Olimpijinih lastovk že veliko. Bravo.
drimtim
30. 08. 2024 12.11
+4
Olimpija brez poraza in ti o lastovkah.🤮
ivan z Doba
30. 08. 2024 11.16
+1
No, kljub strokovnjakom Pod prečko, ki Olimpije niso videli v Konferenčni ligi, se je ta uvrstila naprej. Za razliko od čmaribora! 😉