Nogomet

Odvetnik sodnice: Erotični posnetek z delegatom je delo umetne inteligence

Ljubljana, 09. 10. 2024 17.56 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V turškem nogometu se v zadnjih dneh precej govori o škandalu, v katerega sta vpletena turška sodnica Elif Karaarslan in delegat Orhan Erdemir. Po družbenih omrežjih je namreč zaokrožil erotični posnetek obeh akterjev, ki pa sta zadevo odločno zanikala.

Turška nogometna zveza je Elif Karaarslan in Orhana Erdemirja sankcionirala. 24-letna sodnica, ki je bila nekoč talentirana nogometašica Bešiktaša, a je morala zaradi poškodbe zaključiti igralsko kariero, je prejela 90-dnevni suspenz, skoraj trikrat starejši delegat turške Süper Lige pa 45-dnevni suspenz. 

Oba sta se sicer takoj pritožila, a je arbitražni odbor TFF njune pritožbe hitro zavrnil, poleg tega pa pripravljajo tudi tožbo proti njima, kjer bodo zahtevali finančno kazen za oškodovanje ugleda zveze. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 "Pred menoj je dolga pravna pot, vendar bom zmagala," je dejala Karaarslanova, ki ji grozi tudi odvzem licence. "Jok, kričanje in žalost niso stvari, ki bi jih naredila. To nisem jaz. Za svojim stališčem bom stala do konca. Sem le ena izmed mnogih, ki so oškodovani, upam, da sem zadnja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Polemika se osredotoča na domnevni videoposnetek, ki se je pojavil na spletu in sprožil val obtožb. Odvetniška ekipa sodnice trdi, da je video izmišljen in ustvarjen z uporabo umetne inteligence. 

"Na družbenih omrežjih je bil objavljen zmontiran videoposnetek, ki je bil v celoti ustvarjen s pomočjo AI z računa nekoga drugega na družbenem omrežju, brez povezave z mojo stranko," je dejal odvetnik, ki poudarja tudi pomanjkanje jasnosti v videu. 

Oglasil se je tudi Erdemir, ki je bil med letoma 1999 in 2002 sodnik pod okriljem Fife. "Moja kariera sodnika in delegata, ki jo že več kot 30 let ponosno ohranjam brez enega samega madeža, se je postavila na glavo," je dejal. "Moj ugled v očeh družine, prijateljev in sodniške skupnosti je bil uničen," je delegat izrazil razočaranje. 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
09. 10. 2024 20.06
Drgač pa ni glih nerodna za pogledat. ;-))
iziizi
09. 10. 2024 19.58
+1
KJER JE DIM TAM JE OGENJ
kiropraktik
09. 10. 2024 19.41
+1
Vzporednica z Golobom?
brusilec
09. 10. 2024 19.20
+3
zdej bodo vsi posnetki naenkrat deepfake.. :)
Quatflow
09. 10. 2024 18.51
+7
Verjamem v “deepfake”, ponaredke. Ampak kako to dokazati je pa drugo..
osiveli_ritmični_gimnastik
09. 10. 2024 19.24
+0
treba bo pregledat ali so muce avtentične.
Darko32
09. 10. 2024 18.37
+11
Če gledamo generalno na problem ponarejanja vidimo, da zlorabljajo določeni tehniko do onemoglosti. Žal tudi tisti, ki bi morali varovati zakone. Zato je na tej točki verjeti sodnikom, ker je v ineteru nekoga sigurno bilo, da oblati ta dva in nič drugega. Zato je povsem na mestu, da tako kot so zahtevali v eni državi, da se vsaka slika in posnetek ugotovi oziroma mora se rpedložiti ime in priimek osebe, katera je posnela sliko ali posnetek. To bi morali preverjati vsi po vrsti.Novinarji, sodniki, policisti, tožilci in ostro sankcionirati storilce, če se jih dobi. Tukaj vidimo šolski priemr kako s eda zlorabiti umento intiligenco in izdelati fotomontaže.