Nogomet

Pred začetkom Lige prvakov: Favorit za naslov City, za zlato kopačko Haaland

Ljubljana, 16. 09. 2024 14.51 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V torek se začenja nove sezone Lige prvakov, ki bo postregla s prenovljenim – ligaškim – formatom. Glavni favorit za naslov prvaka je zmagovalec izpred dveh sezon Manchester City, ki ima v svojih vrstah tudi prvega kandidata za zlato kopačko. To je Erling Haaland, ki je angleško prvenstvo začel v brutalni formi – na štirih tekmah je dosegel že devet zadetkov. V torek bomo na Kanalu A in VOYO prenašali obračun Milana in Liverpoola.

Meščani v domačem prvenstvu rušijo vse pred seboj, na štirih tekmah so prav tolikokrat slavili. Zdi se, da je četa Pepa Guardiole v primerjavi z lansko sezono naredila še korak naprej, zato Manchester City velja za prvega favorita za naslov tudi v Ligi prvakov (kvota 3).

Erling Haaland bo skušal Manchester City drugič pripeljati do naslova prvaka.
Erling Haaland bo skušal Manchester City drugič pripeljati do naslova prvaka. FOTO: AP

Branil ga bo madridski Real, ki je v finalu na Wembleyju zanesljivo ugnal Borussio Dortmund, potem pa v svoje vrste brez odškodnine pripeljal za mnoge najboljšega nogometaša na svetu ta hip Kyliana Mbappeja. A francoski zvezdnik se zaenkrat še ni povsem prilagodil na novo okolje, kar je eden od razlogov, da galaktiki na stavnicah kotirajo "šele" na drugo mesto (kvota 4,5). 

Kylian Mbappe v Madridu še ni ujel prave forme.
Kylian Mbappe v Madridu še ni ujel prave forme. FOTO: AP

Tretji favorit (kvota 9) prihaja z Otoka, to je londonski Arsenal, ki je v lanski sezoni vse do zadnjega kroga bil mrtvi tek z Manchester Cityjem in na koncu za las ostal brez prvega ligaškega naslova po 20 letih. V Ligi prvakov so topničarji izpadli v četrtfinalu, ko je bil evidenten manko izkušenj s tega nivoja. Trener Mikel Arteta upa, da bo prav lani pridobljena lekcija odločilna v lovu za evropski naslov. 

Arsenalu je bilo lani poznati, da večina njegovih nogometašev nima izkušenj iz izločilnih bojev.
Arsenalu je bilo lani poznati, da večina njegovih nogometašev nima izkušenj iz izločilnih bojev. FOTO: AP

Četrte mesto si delita münchenski Bayern in Barcelona. Oba imata kvoto 13. Bavarci bodo svoje upe polagali na Harryja Kana, ki po prvi sezoni na Allianz Areni še čaka na prvo lovoriko v članski karieri. V prestolnici Katalonije bo največ odvisno od nekdanjega Bayernovega asa Roberta Lewandowskega. Za dodaten "bavarski priokus" bo poskrbel nekdanji trener Bayerna Hansi Flick, ki je prvenstvo na klopi Barce začel sijajno – s petimi zaporednimi zmagami.

Med desetico favoritov za končno zmago so še Liverpool (15), PSG (21) in Inter, Bayer Leverkusen, Atletico Madrid ter Borussia Dortmund (vsi s kvoto 26). 

Zlata kopačka? Haaland, Mbappe, Kane ... 

Kaj pa kandidati za najboljšega strelca? Prvi favorit se ponuja sam po sebi. To je norveški stroj za zadetek Erling Haaland, ki je pred dvema sezonama kot zadnji dosegel dvomestno število zadetkov (12), medtem ko je lani zlata kopačka pripadla Kylianu Mbappeju z osmimi goli. Kvota, da napadalec Cityja doseže največ zadetkov izmed vseh, je 3,75. Sledi prav že omenjeni Mbappe (6), v ožjem krogu favoritov pa so še Kane (7), Mohamed Salah (13) in Vinicius Junior (15). 

Benjamin Šeško bo v četrtek skušal premagati Jana Oblaka. Prenos na Kanalu A in VOYO.
Benjamin Šeško bo v četrtek skušal premagati Jana Oblaka. Prenos na Kanalu A in VOYO. FOTO: AP

Slovenski as Benjamin Šeško je na 23. mestu in si kvoto 51 deli z Danijem Olmom (Barcelona), Endrickom (Real Madrid), Viktorjem Gyokeresom (Sporting Lizbona), Victorjem Bonifacejem (Bayer Leverkusen) in Alexandrom Sorlothom (Atletico Madrid). 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
17. 09. 2024 08.05
+0
Ne verjamem da lahko citiyu uspe še enkrat
iiiiiiii
16. 09. 2024 21.34
-1
Ma kakšen city, umeten klub ustanovljen z denarjem kamelarjev... Ničvreden, brez zgodovine. Real madrid bo prvak, samo še rešiti se morajo ninja želve. Sterati ga kamor hoče, lahko tudi nazaj v PSG, pa naj tam kraljuje.... Velika napaka reala
Heprk
16. 09. 2024 21.07
+0
farsiči navdušeni
Kollerik
17. 09. 2024 20.19
+1
koga boste pa realovci to leto sodniško okradli?
ssecnik
16. 09. 2024 21.03
+2
Kaj je to kopačka?
PinkoPilinko
16. 09. 2024 20.55
+2
In na koncu bodo v finalu nemci in španci!
sencina
16. 09. 2024 18.20
-6
City bo diskvalificiran in to vse pade v vodo
Zmaga Ukrajini...
16. 09. 2024 18.17
+1
Hahaha, ... kako je pa tale hecen.
HALAcR7
16. 09. 2024 18.06
-9
nagrado za to bo pa sepet dobile palćek
JAZsemTI
16. 09. 2024 16.33
+0
Bayer Leverkusen!😏
Castrum
16. 09. 2024 16.05
+6
Dejmo Šeško, pokaži tem prepotentnežem, kje se rodijo najboljši športniki.🇸🇮