Nogomet

Nizozemska, ZDA, Anglija in Danska v osmini finala, zanimanje strmo narašča

Auckland, 01. 08. 2023 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ženskem nogometnem svetovnem prvenstvu v Avstraliji in na Novi Zelandiji se je danes končalo predtekmovanje v skupinah D in E. Napredovanje v osmino finala so si zagotovile Angležinje, Danke, Nizozemke in Američanke, slednje so imele še največ težav, potem ko so s Portugalsko igrale brez zadetkov.

Tudi svetovno nogometno prvenstvo za ženske je vedno bolj popularno
Tudi svetovno nogometno prvenstvo za ženske je vedno bolj popularno FOTO: AP

Nizozemska je Vietnam ugnala s 7:0 in pred Američankami zasedla prvo mesto v skupini E, v skupini D je Anglija za potrditev prvega mesta Kitajsko premagala s 3:0, Danke pa so bile z 2:0 boljše od Haitija.

Američanke, branilke naslova, ki so se doslej na vseh osmih prvenstvih uvrstile najmanj v polfinale in le enkrat niso zasedle prvega mesta v predtekmovalni skupini, so do napredovanja prišle z veliko sreče. Portugalke, debitantke na prvenstvu, ki so za uvrstitev v osmino finala potrebovale zmago, so imele namreč v Aucklandu precej priložnosti, še posebej v prvem polčasu, v sodniškem dodatku drugega pa je Ana Capeta celo zadela vratnico. A ameriške mreža je vendarle ostala nedotaknjena, tako da presenečenja ni bilo, Američanke ostajajo v igri za kolajne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med najboljših 16 so napredovale z drugega mesta v predtekmovalni skupini E, prvega je z dvema točkama več osvojila Nizozemska. V zadnjem krogu je s 7:0 premagala Vietnam, kar je bila tudi najvišja zmaga ene izmed ekip v dosedanjem delu prvenstva. Nizozemke so si želele napolniti mrežo tekmic, če bi v primeru zmage Američank o prvem mestu, s katerim bi se v osmini finala izognile močnim Švedinjam, odločala razlika v danih in prejetih zadetkih. Tako so gledalci videli enosmerni promet, Nizozemke so na gol tekmic sprožile kar 42 strelov, že po 23 minutah pa vodile z zadostno prednostjo 4:0. Pri zmagovalkah sta dva dosegli Esmee Brugts in Jill Roord.

Brez težav so do visoke zmage, tretje v skupini D, prišle tudi Angležinje. Že po prvem polčasu so vodile s 3:0, Kitajke so sicer znižale s strelom z bele točke, toda do konca so favoritinje dosegle še tri gole. Dva gola je k zmagi prispevala Lauren James.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj bolj so se proti Haitiju mučile Danke, do desete minute sodniškega dodatka so vodile z 1:0, nato pa je zmago potrdila Sanne Troelsgaard.

Zanimanje za ženski mundial že preseglo napovedi

Več kot milijon nogometnih navdušencev je doslej v živo na stadionih spremljalo tekme svetovnega prvenstva v nogometu za ženske, je danes sporočila Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Po podatkih Fife je zanimanje za žensko svetovno prvenstvo že preseglo večino napovedi.

Organizatorji so s skoraj 1,7 milijona prodanih vstopnic cilj 1,5 milijona vstopnic, zastavljen pred začetkom turnirja, močno presegli. Za zdaj so na prvenstvu odigrali 42 od skupno 64 tekem.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 08. 2023 13.50
-23
Neverjetno kakšno zanimanje, stadioni polni, V Severni Ameriki zjutraj tekma France vs Panama, istočasno pa na TV tudi Brazil vs Jamaica, ne vem kaj gledate v Sloveniji.
Žabec
02. 08. 2023 09.13
+1
Zanimanje strmo narašča, vendar očitno ne dovolj, da bi v športnih poročilih na Pop TV poročali o SP v nogometu za ženske. Za mene je to čista diskriminacija in lahko bi jih bilo sram!
Rodion Raskolnikov
01. 08. 2023 20.59
+3
Ja to pa re, edino dosti lažje je dosegati rast gledanosti pri 500.000 gledalcih, kot pri 4 milijardah, ki gledajo moški nogomet. Objektivno razen družinskih članov, prijateljev, funkcionarjev klubov in zvez, tega ne gleda nihče.
nikhrast
01. 08. 2023 20.39
-26
Neverjetno koliko zanimanja za ženski nogomet, posebno v Severni Ameriki. Pa večina tekem je zelo zanimivih, pa tu v Severni Ameriki vse na TV, pa ponovitev tudi, pa saj ne moreš gledati baseball vsak dan, pa ves dan.
N0EL
01. 08. 2023 19.17
-1
Oprostite, ampak to ni gledljivo! Zanimanje pa strmo pada, ne narašča. 🤣