Nogomet

Nemški navijači bi lahko čakali še več kot leto, v Italiji proti majskemu nadaljevanju

Rim, Berlin, Pariz, 14. 04. 2020 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nemški nogometni navijači bi lahko morali čakati več kot leto za naslednji obisk tekem, je ob pandemiji novega koronavirusa dejal Gerald Haug, predsednik znanstvene akademije Leopoldina. V Italiji se odgovorni medtem nikakor ne zmorejo poenotiti,

Vodstvo Nemške nogometne lige (DFL) je odločanje o tem, kdaj se bo lahko nadaljevala Bundesliga, preložilo za teden dni. Za petek načrtovan krizni sestanek o nadaljnjem ravnanju v luči pandemije novega koronavirusa bo tako 23. aprila, sporoča DFL. Dodatni teden bo dal krovni organizaciji, ki bdi nad 36 klubi nemške prve in druge lige, nekaj več časa za razmislek o tekmah brez gledalcev. "Cilj preložitve sestanka je, da damo tako 36 klubom kot DFL več časa, da razmislijo, kako bi lahko nadaljevali sezono," so v izjavi za javnost še sporočili na DFL. Glavni cilj je končati sezono do 30. junija. Klubi upajo, da bodo lahko 13. marca prekinjeno sezono državnega prvenstva nadaljevali v začetku maja, s čimer bi jo lahko končali do konca junija brez veliko tekem sredi tedna. Seveda ob pogoju, da bodo tudi državne oblasti sredi boja proti novemu koronavirusu dale zeleno luč. Tudi pogodbe v nogometu veljajo do konca junija. Za zdaj nemška nogometna sezona miruje in bo vsaj do 30. aprila.

"Zagotovo bo minilo več mesecev, lahko pa se zgodi, da bo trajalo celo leto in pol do obiska naslednjih tekem," je za nemško državno televizijo ARD dejal Gerald Haug.

Nogometna tekmovanja v Nemčiji so prekinjena od sredine marca, klubi in vodstva tekmovanj pa upajo, da bodo od maja dalje lahko dokončali sezoni pred praznimi tribunami. Haug je dodal, da vsekakor ne bi bilo pametno, da bi navijače spustili na stadione, dokler ni cepiva za covid-19. Tega pa po mnenju znanstvenikov bržčas ne bo pred koncem leta.

Kanclerka študijo označila kot zelo pomembno
Leopoldina je v ponedeljek objavila poročilo glede potencialnega rahljanja ukrepov. Nemška kanclerka Angela Merkel je študijo označila kot zelo pomembno. Je pa Haug dodal, da mora urnik ukrepov priti s strani politike. Zdajšnji ukrepi v Nemčiji veljajo do 19. aprila, o nadaljnjih korakih pa bodo v Nemčiji govorili v sredo.

Člani nemške nogometne lige se bodo nato sestali v petek, pri čemer bo eden glavnih ciljev zagotoviti 750 milijonov evrov televizijskih in sponzorskih sredstev, kar bi se lahko zgodilo le, če bi dokončali sezono.

Nogometaš prvoligaša Borussie Dortmund, Anglež Jadon Sancho, med tekmo v klubskem dresu.
Nogometaš prvoligaša Borussie Dortmund, Anglež Jadon Sancho, med tekmo v klubskem dresu. FOTO: AP

Italijanski infektolog proti majskemu nadaljevanju italijanske prve lige
Eden vodilnih italijanskih infektologov Giovanni Rezza je medtem dejal, da nasprotuje načrtom, da bi se elitna italijanska liga nadaljevala prihodnji mesec. Nogometna tekmovanja v Italiji, kjer je pandemija novega koronavirusa zahtevala več kot 20.000 žrtev, so prekinjena od 9. marca. Sodeč po poročilih iz Italije, bi se elitna liga lahko začela konec naslednjega meseca, igralci pa naj bi se vrnili na treninge 4. maja.

"Če bi odkrito dal tehnični nasvet, potem ta ne bi bil v korist nadaljevanja. A seveda bodo o tem odločali politiki," je dejal Rezza, sicer vodja oddelka za nalezljive bolezni pri italijanskem nacionalnem zdravstvenem zavodu.

"Slišal sem, da nekateri predlagajo strožje preglede, da bi igralce testirali vsakih nekaj dni, a se mi zdi to precej nerealna teorija. Pa skoraj maja smo že," pravi Rezza. "Nogomet je kontaktni šport in bi tako predstavljal tveganje za prenos virusa," poudarja Rezza.

Ker je navijač Rome, so se ga jezno lotili pri rimskem rivalu Laziu
Italijanska nogometna zveza (FIGC) se bo sestala v sredo in govorila o zdravstvenih protokolih za treninge igralcev. Prepoved treningov in tekem sicer za zdaj velja do 3. maja.

"Upam, da bomo na začetku maja začeli testirati igralce, da bi zagotovili, da niso okuženi in lahko začnejo vaditi," je v ponedeljek dejal predsednik FIGC Gabriele Gravina.

Rezzovi komentarji so že odmevali v Italiji. Med drugim so pri Laziu, ki je trenutno točko za vodilnim Juventusom in pri katerem so odkrito za nadaljevanje prvenstva, jezni na Rezzo, ki se je pošalil, da bi bil vesel, če bi sezono predčasno končali. Rezza je namreč navijač Rome, mestnega tekmeca Lazia.

"Precej bolje bi bilo, če bi se Rezza ukvarjal s tem, kako ustaviti virus, ne pa da ga skrbi Laziev morebitni naslov prvaka," je dejal Laziev predstavnik za stike z javnostjo Arturo Diaconale.

Elitna francoska liga junija in julija?
Francoski nogometni klubi pričakujejo, da bodo lahko končali zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjeno ligaško sezono 2019/20. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, bi sezono prve francoske nogometne lige, Ligue 1, igrali junija in jo končali julija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je za še štiri tedne podaljšal ukrepe za zajezitev pandemije, ki je v Franciji zahtevala 15.700 življenj.

Hkrati je francoski predsednik napovedal, da bi se lahko omejitve odpravile, če bi se nadaljevali trenutni pozitivni trendi, kar je dalo kanček upanja klubom v državi, ki so popolnoma ohromljeni od 13. marca dalje. Začasna prekinitev sezone pomeni, da se klubi v Franciji soočajo s finančno krizo, saj so se ustavili vsi denarni tokovi, distributerji televizijskih programov pa nočejo plačati zadnjih obrokov televizijskih pogodb z naslova televizijskih pravic za prikazovanje tekem v živo.

Po najboljšem scenariju bi se lahko nogometne tekme nadaljevale junija za zaprtimi vrati brez gledalcev, je še poročala AFP. V Ligue 1 je do konca sezone ostalo deset krogov.

1,15 milijarde evrov vreden posel s španskim Mediaprojem
"Že nekaj časa ne razmišljamo o tem, da bi lahko igrali pred množico ljudi," je za agencijo AFP dejal neimenovani predstavnik Francoske nogometne lige (LFP), pod okrilje katere sodi 44 nogometnih klubov v Franciji, 20 v prvi, 20 v drugi in štirje v državnem prvenstvu Championnat National. V LFP se zavzemajo za scenarij, po katerem bi se sezona nadaljevala 17. junija, ekipe pa bi igrale dvakrat na teden do 25. julija. Nova sezona 2020/21 pa bi se začela 23. avgusta.

Izpeljava tega scenarija bo odvisna od odločitev Evropske nogometne zveze (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin. Za četrtek, 23. aprila, je načrtovana videokonferenca Uefinega izvršilnega odbora, na katerem naj bi sprejeli odločitev o dokončanju Lige prvakov in Lige Evropa avgusta. Francoski klubi upajo, da bodo prihodnjo sezono začeli s čim manjšimi motnjami, zlasti, ker naj bi bil donosen televizijski posel s špansko skupino Mediapro vreden rekordnih 1,15 milijarde evrov na leto.

"Pogrešamo kakršno koli gotovost," je za AFP dejal neimenovani predsednik kluba v Ligue 1 in dodal: "Ne vemo, kaj se bo zgodilo, če bomo morali po 11. maju drugič iti v blokado."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.