Nogomet

Nekdaj naslednji Messi, danes opozorilna zgodba za Lamina Yamala

Barcelona, 21. 09. 2024 09.48 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Barceloni se lahko pohvalijo z igralcem, ki je v članskem moštvu debitiral pri 16 letih, dres španske članske reprezentance je oblekel pri 17 letih, mnogi so ga označili kot naslednika velikega Lionela Messija, a temu igralcu ni ime Lamine Yamal. Navijači Barcelone pravzaprav upajo, da bo Yamalova prihodnost veliko svetlejša od sedanjosti Ansuja Fatija, ki se pet let po debiju v dresu Barcelone bori za obstanek v moštvu.

Ansu Fati je v svoji prvi sezoni v članskem moštvu Barcelone na 33 tekmah dosegel osem golov. Mnogi so ga videli kot naravnega naslednika Lionela Meessija, ki je klub zapustil po drugi sezoni Fatija med člani. A težave je nastala ravno na začetku te sezone, saj je Fati doživel hudo poškodbo kolena, zaradi katere je bil z igrišč odsoten skoraj leto dni.

Po odhodu Messija je mladi Španec, ki se je takrat vračal po poškodbi, celo prevzel njegovo "sveto" številko deset, ki so jo pred njim nosile številne legende Barcelone. "Številko deset so nosili veliki igralci, kot so Ronaldinho, Maradona in seveda Messi. V veliko čast mi je, da jo po Leu nosim jaz. Moja družina je zelo ponosna name. Trdo delam in trudim se biti boljši vsak dan," je takrat dejal Fati, a njegova zgodba vsaj za zdaj ni upravičila velikih pričakovanj.

Ansu Fati se v lanski sezoni pri Brightonu ni proslavil
Ansu Fati se v lanski sezoni pri Brightonu ni proslavil FOTO: AP

V sezoni po odhodu Messija je sicer v španski La ligi dosegel sedem golov na 36 tekmah, a pred začetkom prejšnje sezone se je takratni trener Xavi Hernandez odločil, da nanj ne bo računal. Sledil je odhod v Premier ligo, kjer je preživel lansko sezono na posoji. V Angliji se ni proslavil, saj je večino od 28 tekem, ki jih je odigral v Brightonu, začel na klopi za rezerviste.

Vse od poškodbe kolena leta 2020 je španski napadalec imel številne težave s poškodbami in letos je v sezono znova vstopil kot igralec Barcelone. Veliko željo po dokazovanju novemu trenerju Hansiju Flicku, je v pripravljalnem obdobju znova prekinila poškodba. Fati se zdaj znova počasi vrača v moštvo, v četrtek pa je odigral pičli dve minuti na obračunu Lige prvakov z Monacom.

Poleg njegovega fizičnega stanja Flicku veliko skrbi vzbuja tudi položaj, na katerem Fati želi igrati. "Govoril sem z njim in on najraje igra na levem krilnem položaju. Strinjam se z njim, ampak on lahko igra tudi v konici napada, saj je zelo dober, ko ima žogo v svoji posesti," je želje svojega varovanca odkril Flick, ki bo na mestu levega krilnega napadalca v tej sezoni računal tudi na izkušenejša Raphinho in Ferrana Torresa

Statistika Ansuja Fatija po sezonah
Statistika Ansuja Fatija po sezonah FOTO: Sofascore.com

21-letnik za zdaj še ni dosegel višav, ki so mu jih mnogi napovedovali, a Flick ni obupal nad nadarjenim nogometašem. "Do zdaj sem videl  drugačnega Fatija v primerjavi s tistim v Brightonu. Vidim njegovo kakovost. A mislim, da potrebuje več časa, mi pa moramo skrbeti zanj," je načrt za uspeh Fatija opisal nemški strateg. Na treningih mu bo družbo delal štiri leta mlajši Lamine Yamal, ki je v očeh vodilnih mož pri Barceloni še bolj nadarjen od Fatija, a jasno je, da zgolj talent ne bo dovolj.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HALAcR7
21. 09. 2024 12.02
-1
vsako leto novi klovn,,,
Franci123
21. 09. 2024 12.10
+2
dreka?1
21. 09. 2024 11.48
+0
Sem vedel,da od Fatija ne bo nič,premajhen,slabo grajen,edina odlika je bila hitrost.
Bigbadjohn
21. 09. 2024 12.16
Pri teh letih se še vedno "gradi", t.j. razvija. No, ti si imel gotovo že kot dojenček enormno razvite bicepse, tricepse in kvadricepse...