Nogomet

'Navijači ga sprva niso poznali, zdaj je postal najpomembnejši med trojico'

Atene, 06. 05. 2024 09.23 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
0

Nogometna državna prvenstva na starem kontinentu so skoraj pri koncu, začetek Eura 2024 pa je z vsakim dnem bližje. S pomočjo oddaje Vsi Za Naše! ste spoznali že številne slovenske reprezentante, ki bodo v Nemčiji poskušali spisati novo slovensko nogometno pravljico. Zdaj je prišel čas tudi za Adama Gnezdo Čerina, ki je v svoj dom sprejel snemalno ekipo in novinarja Jana Lukača. Ob obisku Aten smo o Adamu in njegovih reprezentančnih ter klubskih soigralcih Benjaminu Verbiču in Andražu Šporarju spregovorili z lokalnim novinarjem.

Pred sedmimi leti je Vasilis Kasimatis ustanovil športno spletno stran v želji, da bo še bližje "svojemu" Panathinaikosu. Ne sledi zgolj nogometnemu klubu, saj je Panathinaikos ogromna ustanova, pod katero spadajo nogometni, odbojkarski, košarkarski, namiznoteniški, vaterpolo in mnogi drugi klubi. Vasilis potrdi, da mladim v Grčiji šport pomeni ogromno. Na trenutke verjetno preveč, kar dokazuje dejstvo, da je ob našem obisku atenski derbi med nogometnima kluboma in večnima rivaloma Olympiakosom in Panathinaikosom moral biti odigran pred praznimi tribunami. Razlog? Smrt policista po navijaških izgredih na odbojkarskem derbiju med omenjenima kluboma.

Vasilis je bil rojen blizu Panathinaikosovega stadiona Apostolos Nikolaidis in njegova ljubezen do kluba popolnoma dominira v njegovem življenju. Dopoldneve preživi v službi, popoldnevi pa so vedno rezervirani za Panathinaikos. Težko bi torej našli boljšega sogovornika za pogovor o treh slovenskih reprezentantih v Atenah, Adamu Gnezdi Čerinu, Andražu Šporarju in Benjaminu Verbiču

Vsi Za Naše! z Adamom Gnezdo Čerinom v ponedeljek po Masterchefu na POP TV in VOYO
Vsi Za Naše! z Adamom Gnezdo Čerinom v ponedeljek po Masterchefu na POP TV in VOYO FOTO: 24ur.com

Nekoč so bili grški klubi vsakoletni udeleženci Lige prvakov, Panahinaikos pa je zadnjič v tem tekmovanju sodeloval leta 2010. "Panathinaikos je bil in vedno bo največji klub v Grčiji. Res je, da v zadnjih letih ni osvojil prvenstva. Kljub temu pa navijači in vodstvo kluba vsako leto pričakujejo in zahtevajo osvojitev grškega prvenstva in pokala. Želimo si tudi povratek na evropska tekmovanja, saj je Panathinaikos edino grško moštvo v zgodovini, ki je igralo v finalu evropskega tekmovanja. Leta 1971 so v finalu evropskega pokala izgubili proti Ajaxu," veličino kluba v Grčiji predstavi naš sogovornik.

Grški klubski in posledično reprezentančni nogomet ne preživlja najboljših časov. Po porazu proti Gruziji v dodatnih kvalifikacijah Grčija ne bo sodelovala na letošnjem Euru. Zadnjič je na tem tekmovanju igrala leta 2012. "Ko smo leta 2004 osvojili evropsko prvenstvo, so ljudje rekli, da bo grški nogomet iz leta v leto vse boljši. Leta 2024 ni tako. Kljub temu pa je stanje grškega nogometa stabilno, čeprav ni ravno na najvišji ravni. Vsi klubi bi lahko bolje delali v mladinskih pogonih. Poleg tega tudi predsedniki klubov nimajo dovolj potrpljenja z igralci in trenerji," o stanju nogometa v svoji državi doda Vasilis.

Kljub temu so tribune na tekmah velikih klubov vedno znova polne. Zakaj? "Navijači v Grčiji spoštujejo igralce, klub in jih venomer podpirajo. So najboljši na svetu. Vzdušje, ki jih ustvarijo na vseh tekmah, nogometnih, košarkarskih, odbojkarskih, vaterpolskih, je po mojem mnenju eno najboljših na svetu, mogoče celo najboljše v Evropi."

V tem vzdušju uživajo tudi trije slovenski reprezentanti, ki potrdijo, da jim glasna podpora s tribun pomeni ogromno. Grški novinar meni, da so vsi trije ključni igralci v klubu: "Ko sta Andraž Šporar in Benjamin Verbič prispela v Panathinaikos, sta bila med grškimi navijači bolj znana od Adama Gnezde Čerina. Vsi v Panathinaikosu pričakujejo veliko od Verbiča in Šporarja. Čeprav Gnezde Čerina na začetku navijači niso dobro poznali, je zdaj celo postal najpomembnejši med trojico. Navijači verjamejo, da so vsi trije zelo dobri nogometaši, a vseeno od njih pričakujejo še več."

Tri kroge pred koncem grškega prvenstva Panathinaikos zaseda tretje mesto s štirimi točkami zaostanka za AEK. Zadnji naslov so osvojili leta 2010 in dolg post atenskega velikana se bo očitno nadaljeval. Poletje pred novo sezono in novim poskusom povratka na vrh grškega nogometa pa bodo trije slovenski mušketirji preživeli na največjem evropskem reprezentančnem tekmovanju. Kako je ekipo oddaje Vsi Za Naše! in novinarja Jana Lukača v svoj dom sprejel Adam Gnezda Čerin, si boste lahko ogledali nocoj po Masterchefu na POP TV in VOYO.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.