Nogomet

Najbolj nadarjen severnokorejski nogometaš izginil brez sledi

Cagliari, 07. 08. 2023 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Han Kwang Song je pri 16 letih zapustil Severno Korejo in odpotoval v Italijo, kjer je lovil uspešno nogometno kariero. Po prestopu v Cagliari in pozneje v Juventus je bil na dobri poti, a danes je uradno prosti igralec brez kluba. Zakaj? Ker se že tri leta ni pojavil v javnosti.

Napadalec, ki ga je njegov nekdanji trener pri Cagliariju opisal kot zelo hitrega in spretnega igralca, je bil po prestopu iz Juventusa v katarski klub Al Duhail zadnjič viden v javnosti 21. avgusta leta 2020. Takrat je po osvojitvi lige Qatar Stars slavil s svojimi soigralci, čeprav je s katarskim klubom podpisal pogodbo, ki bi se mu morala izteči po koncu letošnje sezone, pa naslednje sezone ni dočakal v dresu svojega takratnega kluba. Pravzaprav se je njegova profesionalna kariera tistega dne končala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Katar naj bi nogometaša po osvojitvi naslova deportiral. Zaradi pandemije covida-19 je vrhovno vodstvo Severne Koreje državne meje praktično popolnoma zaprlo. Poročilo varnostnega sveta združenih narodov trdi, da naj bi se Han januarja leta 2021 vkrcal na letalo, ki naj bi bilo prvotno namenjeno proti njegovi domovini. Zaradi prepovedi vstopa v Severno Korejo je moral odleteti nazaj v Italijo, natančneje v Rim. 

"Vem, da so ga njegovi predstavniki odpeljali nazaj v Italijo. Mislim, da je še vedno tam, ampak ne more več igrati nogometa. Res je smola, da ne igra in ne napreduje več," je potrdil nekdanji selektor severnokorejske nogometne reprezentance Jorn Andersen. Italijansko zunanje ministrstvo in FIFA na povpraševanje CNN-a o trenutni lokaciji nogometaša nista odgovorila. CNN poroča, da naj bi Han od leta 2021 živel na eni od ambasad Severne Koreje v Evropi, kjer naj bi čakal na ukinitev prepovedi letov v njegovo domovino.

Han Kwang Song je po podatkih Transfermarkta v Cagliari prestopil v zameno za odškodnino 480 tisočih evrov, tri leta pozneje pa je Juventus zanj odštel 3,5 milijona evrov. Zgolj teden dni pozneje je Juventus nogometaša v zameno za odškodnino sedmih milijonov evrov prodal Al Duhailu. Han je v dresu Cagliarija v italijanski Serie A zaigral na 12 tekmah in dosegel en gol. Pri Al Duhailu je prav tako odigral 12 tekem in dosegel tri zadetke.

Njegova zgodba na žalost ni edinstvena, saj lovke režima v Severni Koreji segajo daleč in pred njimi ni varen nihče. Nogomet je pregovorno najpomembnejša postranska stvar na svetu, profesionalna kariera nogometaša, ki je toliko obetala, pa je kljub zgolj 24 letom starosti zaradi političnih igric Kim Džong Una in svetovnih velesil praktično že končana. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mahone7
07. 08. 2023 20.52
+8
tri leta pozneje pa je Juventus zanj odštel 3,5 milijona evrov. Zgolj teden dni pozneje je Juventus nogometaša v zameno za odškodnino sedmih milijonov evrov prodal Al Duhailu. Tole nikomur ne smrdi?