Nogomet

Messijev poklon igralcu, s katerim je najraje igral: Eden najbolj čarobnih

Barcelona, 08. 10. 2024 11.11 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Andres Iniesta je pri 40 letih starosti nogometnim zelenicam končno pomahal v slovo. Eden najboljših vezistov vseh časov je nazadnje igral v Združenih arabskih emiratih, najgloblji pečat pa je seveda pustil v Barceloni, s katero je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Njegovo veličino je dolgo v živo spremljal tudi veliki Lionel Messi, ki se je nekdanjemu soigralcu poklonil na poseben način.

Lionel Messi je v svoji bogati karieri zelenico delil s številnimi zvezdniki. Od Ronaldinha do Thierryja Henryja, Xavija Hernandesa in Neymarja, a najljubši mu je bil čarovnik iz Fuentealbille. "Eden najbolj čarobnih soigralcev in eden od tistih, s katerimi sem najbolj užival v igri. Žoga in vsi ostali te bomo pogrešali," je eden najboljših vseh časov zapisal na svojem profilu na Instagramu.

Andres Iniesta je pred 14 leti dosegel edini gol za zmago Španije v finalu proti Nizozemski.
Andres Iniesta je pred 14 leti dosegel edini gol za zmago Španije v finalu proti Nizozemski. FOTO: AP

Eden največjih trenutkov v Iniestini karieri je zagotovo njegov odločilni zadetek v 116. minuti finala svetovnega prvenstva v Južni Afriki leta 2010, s katerim je Španiji zagotovil naslov svetovnega prvaka. Takrat je bil selektor Španije Vincente Del Bosque. "Mislim, da je njegov gol potrdil, da nam je osvojitev svetovnega prvenstva bila usojena. Ni šlo za enega igralca, ampak za to, da smo bili vsi blagoslovljeni. Bil je vezist, ki je počel vse, kar mora početi vezist. Vedno je bil vsestranski in imel je odličen občutek za ekipo. Bil je zelo previden, njegov pogled in beseda pa sta vedno bila vredna veliko," je nekdanjega varovanca ob novici njegovega slovesa pohvalil Del Bosque.

Luis van Gaal je Iniesti ponudil prvo priložnost v članskem moštvu Barcelone. "Fizično ni bil velik, vedno je bil suh, ampak nogomet je vedno bil v njegovi glavi," je o nekdanjem igralcu Barcelone dejal nizozemski strateg. Seznam velikih trenerjev, ki so vodili moštva, v katerih je nastopal nekdanji španski reprezentant, se ne konča tu. Pep Guardiola je bil trener Barcelone med letoma 2008 in 2012. Spomnil se je ključnega trenutka v svoji bogati karieri: "Od šestih možnih točk smo osvojili zgolj eno, bili smo skoraj v zoni za izpadanje in Andres mi je rekel: Na pravi poti smo, ljudje so srečni in stvari se bodo obrnile. To mi je dalo energijo, ki sem jo potreboval, da sem lahko nadaljeval, in za to mu bom večno hvaležen."

Luis Enrique trenutno vodi Messijev nekdanji klub PSG, Iniesto pa je v Barceloni vodil med letoma 2014 and 2017. "On meni predstavlja občutek, ki smo ga imeli, ko smo bili otroci in nogomet igrali na ulicah, dokler nas mame niso poklicale domov, ker je bilo pretemno, da bi lahko videli žogo. To je Andres Iniesta, ki pri 40 letih starosti še vedno razmišljal, ali bo nadaljeval nogometno kariero," je o Iniesti dodal Enrique.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DejancD
08. 10. 2024 13.57
Nedvomno eden najboljših. Še danes ga moj 10-letni sin zelo rad gleda, se zgkeduje po njem glede igre...potem se ve kaksen pečat je pustil na mojo generacijo in bodoče. Hvala Iniesta.
Lucky
08. 10. 2024 13.54
Za take majstre, ki tk razumejo fusbal in znajo prenašat znanje na ljudi okol sebe, samo upaš, da se bo našlo mesto v Barci, ki ga bo zanimalo.
+2
najboljši res..in v celotni karieri ni prejel rdecega kartona.. fair play igralec res..cestitke za vse uspehe z barco in španijo!!
obožeobože
08. 10. 2024 13.13
-1
Preprost človek ki je igral....garal za Messija.
MatPaat
08. 10. 2024 12.54
+3
Bravo Andres👏👏👏 edini igralec barce, ki se ga kdajkoli občudoval.
265004
08. 10. 2024 11.24
+12
Za Iniesto bi lahko rekli Messi veznega dela...Najboljši vezni vseh časov...Ploskali so mu na čisto vseh stadionih,tako kot recimo sedaj Modriču...Iniesta hvala za vse lepe trenutke,včasih je bilo že malo preveč in vse najboljše...
mmickica
08. 10. 2024 12.34
+7
Zame oba, Iniesta in Xavi najboljša vezista vseh časov.