Nogomet

Maroška senzacija za zgodovino grškega nogometa

Atene, 30. 05. 2024 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ajub El Kabi je bil že v dneh pred finalom Konferenčne lige v središču pozornosti. Nanj so opozarjali analitiki, svoje upe pa vanj polagali navijači Olympiakosa. 30-letni Maročan je bil v trdem finalu dolgo časa neviden. Obramba Fiorentine je skoraj dve uri odlično pazila nanj. A to ni bilo dovolj. V 116. minuti si je po predložku z leve strani le priboril nekaj centimetrov prostora in z glavo zabil za prvo evropsko lovoriko v zgodovini grškega nogometa. In to prav v Atenah, na stadionu velikega rivala AEK-a.

Finale konferenčne lige ni postregel z bog ve kako spektakularno predstavo, kar je glede na ogromen vložek tudi razumljivo. V taktično disciplinirani predstavi obeh moštev je bilo priložnosti malo. V prvem polčasu je najlepšo zapravil Giacomo Bonaventura, v drugem Christian Kouame. Obakrat se je izkazal grški vratar Kostas Colakis.

Fiorentina je sicer veljala za papirnatega favorita, njena največja hiba v primerjavi v Olympiakosom pa je bilo prav pomanjkanje rojenega strelca. Najboljši strelec kluba v tej sezoni Nicolas Gonzalez je v tej sezoni zmogel 15 zadetkov. 

Trenutek, ki je odločil zmagovalca.
Trenutek, ki je odločil zmagovalca. FOTO: AP

Grški velikan iz Pireja pa je imel v svojih vrstah Ajuba El Kabija. 30-letnega Maročana, ki je bil pred to sezono evropski javnosti bolj kot ne nepoznan. Na stari celini je namreč pred prihodom v Grčijo preživel le sezono in pol v dresu turškega Hataysporja. 

50 tekem in 33 zadetkov je v pravkar končani sezoni za Olympiakos vknjižil El Kabi. 

Lani poleti je Olympiakos okrepil brez odškodnine in nemudoma postal ljubljenec navijačev. Ne zgolj to, z akcijo v 116. minuti sredinega finala si je zacementiral svoje mesto v že tako bogati zgodovini najuspešnejšega grškega kluba. 

Santiago Hezze je bil podajalec, El Kabi pa se je iznajdljivo – v slogu največjih mojstrov – prikradel pred branilca Fiorentine in z glavo dosegel edini gol na tekmi. Nato je kar tri minute trepetal, ko je VAR preverjal, ali je šlo za prepovedani položaj. Na koncu je gol obveljal, sledilo je še pet minut sodniškega dodatka, nato pa večer rajanja na stadionu velikega mestnega rivala. 

"To ni samo moja zasluga. Zmagali smo vsi skupaj. Za naše neverjetne navijače," je po tekmi prave besede iskal z 11 zadetki najboljši strelec sezone v Konferenčni ligi. Vse gole je dosegel v izločilnih bojih, saj je Olympiakos v jesenskem delu nastopal v Ligi Evropa. 

S tem je postavil tudi rekord za največ golov v eni sezoni izločilnih bojev evropskih tekmovanj. Pred tem so si ga z desetimi delili Karim Benzema, Cristiano Ronaldo (oba v Ligi prvakov) in Radamel Falcao (v Ligi Evropa). 

Slavje v Pireju po koncu tekme: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mendilibar Ligi Evropa dodal še Konferenčno ligo 

Asistent pri zadetku Hezze je strelcu edinega gola le pripisal nekoliko več zaslug: "Podal sem, ampak Ajub je opravil 90 odstotkov dela pri golu. Do konca se je boril, da bi prišel do žoge. Ta ekipa je spisala zgodovino. Pod Mendilibarjem smo postali močno moštvo, igrali smo kot družina." 

Med glavnimi junaki evropske pravljice Olympiakosa je zagotovo tudi že omenjeni trener Jose Luis Mendilibar, ki je še drugo sezono zapored v zrak dvignil evropsko lovoriko. Lani je v Ligi Evropa slavil s Sevillo

Jose Luis Mendilibar, mojster osvajanja evropskih lovorik.
Jose Luis Mendilibar, mojster osvajanja evropskih lovorik. FOTO: AP

"Čutim izjemno srečo, da sem navijačem Olympiakosa pomagal do teh občutkov. Vesel sem, ker smo dosegli nekaj, česar naš klub v svoji zgodovini še ni. To lovoriko bomo najprej primerno proslavili, šele potem se začenja delo za prihodnjo sezono," je po tekmi povedal tretji trener Olympiakosa v tej sezoni, ki je vodenje kluba prevzel sredi februarja.

"To je najlepši občutek, ki sem ga izkusil v svoji karieri. Imel sem veliko vzponov in padcev, a osvojiti evropsko lovoriko v klubu, v katerem sem odraščal, je nekaj posebnega," je dodal branilec in otrok kluba Panagiotis Retsos.

Razočarani Italiano: Poraza si nismo zaslužili

Na drugi strani je bilo razočaranje za Fiorentino še večje, ker je na zadnji stopnički klecnila že drugo sezono zapored. Lani jo je z 2:1 ugnal West Ham. "Razočarani smo, ker smo imeli dovolj priložnosti, da bi tudi sami dosegli kakšen zadetek. Nimamo kaj, nogometaši so storili vse, kar so lahko. Mislim, da si nismo zaslužili poraza, zato je razočaranje še toliko večje," ni dolgovezil trener Vincenzo Italiano

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
30. 05. 2024 11.57
+4
Nevidni igralec je bil junak tekme. To vse pove kakšno uspavanko smo na žalost spremljali.
papi1
30. 05. 2024 09.46
+1
Modrc mu je počil, he, he
Gaylona
30. 05. 2024 09.22
-8
A gol dosežen iz offsajda hahaha
RevenKapitalist
30. 05. 2024 09.11
-4
Videlo se je kot ofside ampak nevem no. Sem gloh preklopil in na hitro malo videl. Mogoce kfo kaj vec ve.