Nogomet

Mariborčani na večer pred črnim dnem izpolnili zadan cilj

Maribor, 02. 08. 2024 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
3

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo v gosteh izgubili proti romunski Craiovi z 2:3, na račun zmage v Ljudskem vrtu z 2:0 pa so se prebili v naslednji kvalifikacijski krog. "Če pogledamo vse štiri evropske tekme, smo si ustvarili res veliko priložnosti, nasprotniku pa malo dovolili," je po tekmi povedal trener vijoličastih Ante Šimundža.

Ante Šimundža
Ante Šimundža FOTO: Damjan Žibert

"Cilj je izpolnjen, to je najpomembneje. Vedeli smo, da bo težko, pomembno pa je, da se zavedamo tudi napak, ki smo jih naredili. Z namenom, da smo lahko jutri in v naslednjih tekmah boljši," je po porazu v Romuniji, ki ni prinesel negativnih posledic, povedal Ante Šimundža.

Po prvem polčasu brez zadetkov so domačini dvakrat povedli, Mariborčani dvakrat izenačili, Romuni pa so si zmago zagotovili v izdihljajih tekme. "Vsaka tekma, ki jo odigraš v Evropi, prinaša dodatne izkušnje. Posamezniku, ekipi in klubu kot celoti. Videli smo, da smo sposobni v določenih delih tekem prevladovati. Če zdaj pogledamo vse štiri tekme, dve proti Botevu in dve proti Craiovi, smo si ustvarjali res veliko priložnosti, hkrati pa nasprotniku malo dovolili. Toda prejemali smo poceni zadetke in to so zadeve, ki jih moramo dobro analizirati ter odpraviti," je še dodal 52-letni Mariborčan.

Ante Šimundža
Ante Šimundža FOTO: Damjan Žibert

Za 16-kratne slovenske državne prvake sta zadela Josip Iličić in Arnel Jakupović, slovenski nogometni strokovnjak pa poudarja, da je pomembna vloga vsakega posameznika: "Vsi so bili heroji s plusi in minusi. Vemo, kakšne zadeve so se nam dogajale v zadnjem času, zato veseli spoznanje, da se nam bosta znova priključila Hilal Soudani in Sven Šoštarič Karič. Kader se bo v prihodnje še razširil in avtomatično dvignil kakovost."

Mariborčani se bodo v naslednjem krogu udarili s srbsko Vojvodino, ki je proti nizozemskemu velikanu Ajaxu izpadla iz kvalifikacij za Ligo Evropa. Srbi so na prvi tekmi v gosteh izgubili z 1:0, na povratnem obračunu vse do zadnjih minut tekme iskali gol za podaljšek, na koncu pa prejeli dva zadetka in klonili z 1:3. "Glede na rezultat so naši naslednji tekmeci predstavljali trd oreh za moštvo Ajaxa, tako da nas nedvomno čaka zahtevna preizkušnja. Po prvih pridobljenih informacijah si prizadevajo, da bi se približali vrhu v srbskem prvenstvu, v vsakem primeru pa gre za zahtevnega nasprotnika, ki mu bo namenjena velika pozornost in posledično temeljita priprava," je o naslednji evropski oviri povedal Šimundža.

Nogometaši Maribora
Nogometaši Maribora FOTO: Damjan Žibert

Črni dan za Maribor

2. avgust je v mariborskem nogometu poseben datum. Na ta dan je pred osmimi leti Ljudski vrt pretresla najhujša tragedija v klubski zgodovini, saj sta ob vrnitvi s treninga v prometni nesreči umrla člana mariborske B ekipe Damjan Marjanović in Zoran Baljak. V avtomobilu sta bila še dva nogometaša, Ljubomir Moravac je bil težje poškodovan, Žiga Lipušček pa jo je odnesel brez hujših poškodb in v vlogi kapetana latvijskega prvoligaša RFS-ja še danes igra nogomet tako zase kot tudi za prijatelje, ki jim je bilo to odvzeto.

Trenutek, ko je pred mariborske navijače prvič po tragični nesreči stopil Ljubomir Moravac
Trenutek, ko je pred mariborske navijače prvič po tragični nesreči stopil Ljubomir Moravac FOTO: Damjan Žibert

Ta dan pa ima v mariborski zgodovini posebno mesto tudi zaradi lepih razlogov, saj se je 2. avgusta 1989 navijaška skupina Viole prvič organizirano udeležila tekme Maribora. "Ob tej priložnosti bi rad čestital naši navijaški skupini za 35. rojstni dan. Upam, da nam bodo še naprej stali ob strani, navijali v dobrih in manj prijetnih trenutkih, ko ima energija s tribun še dodaten pomen. Viole, vse najboljše in ena velika zahvala za 35 let podpore," je zaključil Šimundža.

Viole na prvi domači evropski tekmi letošnje sezone
Viole na prvi domači evropski tekmi letošnje sezone FOTO: Damjan Žibert

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
02. 08. 2024 19.40
+2
Boksarka ima gensko mutacijo, pajade 🤣🤣
r h
02. 08. 2024 15.59
+5
Neumni voznik
gullit
02. 08. 2024 15.15
+12
Čestitke Mariboru, ter tudi Olimpiji ter tudi Celju, ki je še v igri ostal ter tudi Bravu, ki je pridobil dragocene evropske izkušnje. Drugi polčas v Romuniji je bil eden najboljših v lajfu, polno akcij, 5 golov, lepih potez, čisti užitek, čeprav je bilo tudi kar napeto.