Liga prvakov

Zvečer bodo nasprotniki, a Arteta nikoli ne bo pozabil svojega časa v PSG-ju

London, 01. 10. 2024 17.32 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drugi krog Lige prvakov nam bo ponudil nov spopad velikanov. V Londonu se bosta soočila angleški podprvak Arsenal in serijski francoski prvak PSG. Obračun bo veliko povedal o možnostih obeh moštev za končno slavje v tem tekmovanju, tekma pa bo zelo posebna tudi za trenerja Arsenala Mikela Arteto, ki je v PSG-ju preživel ključne trenutke v svoji igralski karieri. Prenos na Kanalu A in VOYO začnemo ob 20.30.

Več videovsebin
  • Zgodovina Arsenala v Ligi prvakov in povezava trenerja Mikela Artete s PSG-jem
    02:58
    Zgodovina Arsenala v Ligi prvakov in povezava trenerja Mikela Artete s PSG-jem
  • Iz SVETA: Dvoboj neporaženih
    02:25
    Iz SVETA: Dvoboj neporaženih
UEFA Liga prvakov: Arsenal - PSG
UEFA Liga prvakov: Arsenal - PSG FOTO: VOYO

Mikel Arteta je nekdanji nogometaš obeh moštev, ki se bosta soočili na stadionu Emirates. V dresu Arsenala je blestel v zadnjih šestih sezonah svoje igralske kariere, na njenem začetku pa je ključno vlogo odigrala sezona in pol, ki jo je preživel pri PSG-ju. V Pariz je prispel pri zgolj 18 letih starosti, ko ga je rezervno moštvo Barcelone posodilo PSG-ju.

V francoski prestolnici je kljub mladosti odigral 53 tekem in dosegel pet zadetkov. PSG je takrat pod vodstvom francoskega trenerja Luisa Fernandeza zasedel deveto in četrto mesto v francoskem prvenstvu. Ne ravno vrhunski rezultati niso bili odraz ravni igralcev, ki so takrat zastopali zdaj serijske zmagovalce francoskega prvenstva.

Mikel Arteta je v dresu PSG-ja preživel sezono in pol kot posojen nogometaš rezervnega moštva Barcelone
Mikel Arteta je v dresu PSG-ja preživel sezono in pol kot posojen nogometaš rezervnega moštva Barcelone FOTO: Profimedia

Mikel Arteta je takrat vstopil v slačilnico z Gabrielom Heinzejem, Jay Jayem Okocho, Ronaldinhom, Nicolasom Anelko in Mauriziom Pochettinom. Mladi Bask je do omenjenih imen zagotovo čutil ogromno strahospoštovanje. Za nameček je svojo prvo tekmo v začetni enajsterici odigral na slovitem San Siru v obračunu Lige prvakov z zvezdniškim Milanom. "V tunelu (pred tekmo op. a.) sem pogledal okoli sebe in videl Silvia Berlusconija, Paula Maldinija, Andreja Ševčenka. Vrgli so me med leve," je o začetkih svoje članske kariere dejal Arteta.

Takrat je Artetina pot v prvo moštvo Barcelone bila polna preprek, ena od njih je bil tudi sedanji trener PSG-ja Luis Enrique, ki je v tistem času  bil eden od glavnih zvezdnikov katalonskega moštva. V Parizu je na njegovem igralnem položaju bilo manj konkurence, zvezdnikov pa na drugih delih igrišča ni manjkalo. "Ko sem prišel tja je Luis Fernandez verjel vame. To potrebuješ, nekoga, ki ti bo dal priložnost. Vedno mu bom hvaležen. Navdihnila sta me tudi Pochettino in Heinze. Vedno sta bila ob meni in me vodila pri vsem kar sem moral početi v svojem profesionalnem življenju," je o svojem času pri PSG-ju dejal Arteta. "To je bila izkušnja, ki bo za vedno ostala z menoj. To me je oblikovalo kot igralca in v meni zbudila željo, da postanem trener. Varovali so me kot sina. To je bilo popolno okolje," je s hvalami na račun nekdanjih soigralcev in delodajalcev nadaljeval Arteta.

Francoski trener Luis Fernandez je bil trener PSG-ja v času, ko je tam igral sedanji trener Arsenala Mikel Arteta
Francoski trener Luis Fernandez je bil trener PSG-ja v času, ko je tam igral sedanji trener Arsenala Mikel Arteta FOTO: Profimedia

Arteta je v PSG prišel januarja leta 2001, šest mesecev pozneje je skozi vrata vstopil legendarni Brazilec Ronaldinho, ki je dve leti pozneje svojo pot nadaljeval v Barceloni. "Jaz sem moral opravljati vso delo v obrambi, ker sem pred seboj imel Ronaldinha in Okocho. Si predstavljate? To je bilo skoraj neresnično, to so bile zame sanje. Bil sem blagoslovljen in takrat sem imel ogromno energije. Te priložnosti nisem mogel zapraviti. Ronaldinho je edini igralec, ki sem ga v zgodovini videl, ki je lastnoročno spremenil dva kluba. Imel je avro, energijo in nasmeh na obrazu. Nemogoče je bilo biti slabe volje ob njem. Nikoli nisem videl takega talenta. Na vsakem treningu in pri vsaki vaji sem pomislil: 'Kako je to mogoče?' Določene stvari je fizično nemogoče izvesti," se časa v družbi legendarnega Brazilca spominja Arteta. 

Podelil je tudi svoje izkušnje s trenerjem PSG-ja Luisom Enriquejem, ki je bil igralec Barcelone v časih, ko sta člana katalonskega kluba bila Arteta in Ronaldinho. "Zelo ga občudujem. Ima ogromno karizme in energije. Pri Barceloni je vedno podpiral mlade igralce. Pri njemu mi je všeč, da je tako v igralskih kot trenerskih časih pustil svojo sled kjerkoli je bil. V PSG-ju se vidi, da je njegovo moštvo," je o nocojšnjem nasprotniku dejal Arteta.

Liga prvakov: Arsenal - PSG in Leipzig - Juventus
Liga prvakov: Arsenal - PSG in Leipzig - Juventus FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.