Liga prvakov

Rapsodija Ajaxa na Santiagu Bernabeuu: evropski prvak potolčen do nog!

Madrid, 05. 03. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši Ajaxa so s spektakularno predstavo na kultnem Santiagu Bernabeuu povsem nadigrali aktualnega evropskega klubskega prvaka in mu z zmago 1:4 nanesli enega najhujših porazov v zgodovini kluba. V gostujočem taboru ni bilo niti enega slabega člena, medtem ko se je proti Realu zarotilo prav vse. Nizozemci so se s skupnim izidom 5:3 uvrstili med osem najboljših moštev na stari celini.

Več videovsebin
  • Prvi gol Ajaxa v Madridu
    00:57
    Prvi gol Ajaxa v Madridu
  • Drugi gol Ajaxa v Madridu
    01:21
    Drugi gol Ajaxa v Madridu
  • Tretji gol Ajaxa v Madridu
    01:26
    Tretji gol Ajaxa v Madridu
  • Gol Marca Asensia
    00:47
    Gol Marca Asensia
  • Četrti gol Ajaxa v Madridu
    01:14
    Četrti gol Ajaxa v Madridu

TEKMA

To je bila tekma za največje nogometne sladokusce. Predvsem pa za tiste, ki jih še ni zapustila vera v nogometno romantiko, ki s(m)o ji bili priča mnogi v daljnih 70. in 80.letih minulega stoletja, ko so po evropskih oziroma svetovnih zelenicah kraljevala takšna imena, kot so Johan Cruyff, Diego Armando Maradona in druščina.

Na koncu sicer otožni obrazi obupanih navijačev zdaj že nekdanjega evropskega klubskega prvaka iz Madrida so morali zaploskati neverjetnemu mlademu moštvu amsterdamskega Ajaxa, ki je sredi kultnega Santiaga Bernabeua uprizoril pravi šov za popolno demontažo Reala. Zagotovo največjo v sicer pestri in z lovorikami bogati zgodovini kluba! Čeprav varovanci pogosto povsem izgubljenega argentinskega trenerja Santiaga Solarija v povratno tekmo osmine finala elitne lige prvakov niso krenili slabo, pa je razigrani 'orkester' iz nizozemske prestolnice z nekaj domiselnimi kombinacijami v uvodnih 15 minutah nakazal, v katero smer bi se lahko zapletel in obenem razpletel torkov dvoboj dveh nespornih velikanov evropskega klubskega nogometa.

Fantastični Dušan Tadić je bil nerešljiva uganka za povsem nebogljeno obrambo madridskega Reala.
Fantastični Dušan Tadić je bil nerešljiva uganka za povsem nebogljeno obrambo madridskega Reala. FOTO: AP
V 4. minuti je imel Real veliko priložnost za dosego vodilnega zadetka, a je Rafael Varane ob podaji Lucasa Vasqueza zadel prečko. Nato pa se je začela rapsodija nogometašev v črno-zlatih dresih, ki so le tri minute kasneje prešli v zasluženo vodstvo; Dušan Tadić je žogo popeljal do roba kazenskega prostora in lepo opazil za hrbtom vtekajočega Hakima Ziyecha, ki je 'iz prve', z natančnim strelom v desni spodnji kot domačih vrat, premagal Thibauta Courtoisa. Madridčani se še niso dobro pobrali po začetnem šoku, ko je Ajax v 18. minuti izvedel novo odlično akcijo, v kateri je bil znova ključni mož razigrani in za domačo obrambo neustavljivi Dušan Tadić, ki je najprej s košarkarskim 'rolingom' iz igre vrgel Varana, nato pa lepo z globinsko podajo v Realov kazenski prostor zaposlil Brazilca Davida Nevesa, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko povišati vodstva svojega moštva na 0:2. Ko ima pregovorni hudič mlade, jih ima veliko, kar se je najbolje pokazalo v primeru dve zaporednih poškodb Lucaca Vasqueza v 30. in Viniciusa jr.-ja v 35. minuti. Tako je bil Solari primoran v igro poslati dva nova nogometaša - nič kaj priljubljenega Garetha Bala in Marca Asensia.

Tadić in Schöne zapečatila madridsko usodo
Potrebno je priznati, da sta oba ob vstopu v igro nekoliko poživila igro Reala v konici napada, toda konkretnejših priložnosti si do konca prvega polčasa nista uspela priigrati. V nadaljevanju se dogodki na zelenici Bernabeua niso kaj prida spremenili; Za piko na i magičnemu večeru Ajaxa je s sijajnim zadetkom v desni zgornji kot vrat domačega moštva v 62. minuti poskrbel razigrani Tadić. Čeprav si je glavni sodnik dvoboja Felix Brych vzel nekaj časa za pogovor s pomočniki iz posebnega studia za videoanalizo ob sumljivem reševanju žoge iz okvirja igrišča enega od Ajaxovih nogometašev, je Nemec kljub pritiskom iz domačega tabora tretji zadetek Nizozemcev naposled priznal.

Nekdanji trikratni zaporedni evropski klubski prvak je za hip nekoliko lažje zadihal v 70. minuti, ko je Marco Asensio po lepem preigravanju na robu kazenskega prostora z leve strani in pozneje podaji levega bočnega branilca Sergia Reguilona uspel žogo spraviti za hrbet sicer zanesljivega Andrea Onane. A veselje domačih privržencev ob zadetku upanja ni trajalo dolgo, saj so gostje le dve minuti pozneje po izvrstno izvedenem prostem udarcu Lasseja Schöneja in lobu zelo slabo postavljenega Courtoisa povedli z neulovljivih 1:4.   

Dušan Tadić je z izjemnim strelom v desni zgornji kot nemočnega Thibauta Courtoisa za vodstvo gostov 0:3 postavil piko na i magičnemu večeru Ajaxa na kultnem Santiagu Bernabeuu.
Dušan Tadić je z izjemnim strelom v desni zgornji kot nemočnega Thibauta Courtoisa za vodstvo gostov 0:3 postavil piko na i magičnemu večeru Ajaxa na kultnem Santiagu Bernabeuu. FOTO: AP

Ena težko ponovljiva era se je tako zaključila na zelo neslaven način. Ob rezultatsko prepričljivemu porazu v oči bodeta predvsem kronična neučinkovitost Realovih napadalcev tudi iz položajev, iz katerih bi moral tako izkušen napadalec, kot je Karim Benzema, preprosto le potisniti žogo v nebranjeno mrežo, ter več kot očitna 'obraba materiala' povsem razglašene bele zasedbe. Ajax je na najlepši mogoč način z izjemno privlačno igro in učinkovitostjo zabil še zadnji žebelj v krsto zablodam več kot očitno demoraliziranega gradbenega mogotca Florentina Pereza
 
Liga prvakov, osmina finala, povratna tekma, izid:
Real Madrid - Ajax 1:4 (0:2) / 2:1*
Asensio 70.; Ziyech 7., Neres 18., Tadić 62., Schöne 72.

Real Madrid: Courtois, Reguilon, Varane, Nacho, Carvajal, Casemiro (87./Valverde), Kroos, Modrić, Vazquez (29./Bale), Benzema, Vinicius (35./Asensio).

Ajax: Onana, Tagliafico, Blind, de Ligt, Mazraoui (81./Veltman), de Jong, van de Beek, Schöne (73./de Wit), Neres (74./Dolberg), Tadić, Ziyech.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

* - izid prve tekme

 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

95'

Ajax zasluženo v četrtfinalu

Nizozemski velikan se zasluženo veseli napredovanja med osem najboljših nogometnih moštev na stari celini. S skupnim izidom 5:3 je Ajax do nog potolkel zdaj že nekdanjega evropskega klubskega prvaka.

87'

Ziyech 'posnemal' Benzemaja

Na drugi strani je tri minute pred koncem rednega dela srečanja z nekaj metrov nemogoče zgrešil tudi strelec vodilnega zadetka Ajaxa Ziyech.

84'

Tudi v prazen gol ne gre

Ko ima hudič mlade, potem tudi prazen gol ne predstavlja stoodstotne priložnosti. Nemogoče je zgrešil Karim Benzema.

72'

Courtois kot začetnik (1:4)

Po prekršku na levi strani, je prosti udarec za Ajax izvedel Schöne, žoga pa je preletela tudi naivnega Thibauta Courtoisa za vodstvo Ajaxa 1:4.

70'

Gol upanja za Real (1:3)

Reguilon je lepo preigraval po levi strani in podal v kazenski prostor Ajaxa, kjer se je dobro znašel Marco Asensio, ki je zadel za znižanje zaostanka Reala na 1:3.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (518)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Richy1260
06. 03. 2019 16.21
+8
Noro,privilegij je bil gledat mladi ajax z jajci,kakrsne se 3kratbi zaporedni evropski prvaki nimajo...ne bom dolgovezil enostavno Fantazija mladičev z brezmejno domišljijo.Velik poklon Ajaxu.
Viejo cabron
06. 03. 2019 15.05
+4
Nekdaj v sredini 70 let sem bil veliki navijač Ajaxa in Crvene Zvezde. Zadnja leta pa sem bolj potihem in zaradi zbadanja kolegov z Barcelono navijal za Real. Včeraj se je vrnila navijaška ljubezen do Ajaxa in odkrito in strastno bom naprej navijal za staro ljubezen (zame je bil Cruyff in še je danes, eden najboljših nogometašev vseh časov).
RUBEŽ
06. 03. 2019 14.53
+4
REAL - HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
šumar
06. 03. 2019 14.46
+5
gospod VAR je car hahaha
lovetheworld
06. 03. 2019 13.17
+10
Smešna tekma, še posebej ko sta šla benzema in modric sama proti golu LMAO :D drugače pa De Jong odlično opravljen prvi trening, sedi 5 :D lp
saturnsky23 saturnsky23
06. 03. 2019 12.33
+5
Realno, že prva tekma, če bi bilo vse kakor se gre, v korist Ajaxa. Je pazašustral Skomina (znova), ki ima podporo Čeferina in pod domeno, da in če se ne zameriš Realu, si sodil uspešno.
User513426
06. 03. 2019 12.46
+3
pa šušmašar ramos pol tud ne bi gledal za kartonom če bi bilo drugače. načeloma se strinjam s teboj vendar bi bilo potem teh če-jev še več
uporabnica1
06. 03. 2019 10.58
+11
Če bo šlo tako naprej bodo tudi Kroosa odslovili v nemški reprezentanci, prav tako v Realu.
idiu3krasne
06. 03. 2019 10.33
+15
Ja...Ajax je razbil Real in tako so ostali brez možnosti za bilokako lovoriko...se pravi 3 lovorike ki si se pred 14imi dnevi še nasmihale so enostavno puf...izginile ...neprecenljivo.
resnicaosvobaja
06. 03. 2019 10.17
+23
Real je dobil tak dolg nos, da niti Luka Modrič več ne izstopa
Diebaumaister
06. 03. 2019 10.49
+14
hahahahahahahahha+++ u bistvu so še Ostržka premagali.
vrtnicax5
06. 03. 2019 10.09
+5
Super .... upam da bo tudi Juventusu odrezali krila.
upornik1
06. 03. 2019 09.41
+19
Vse se vrača in vse se enkrat plača in prav je tako, bravo Ajax. Ne vem pa, zakaj zdaj toliko izgovorov, ja pa sta odšla Zidane in cr, tudi v drugih klubih so vrhunski igralci, ki pridejo in tudi gredo. Problem reala je v zgrešeni miselnosti, kao "mi smo nedotakljivi, kraljevi klub". podobno mislijo tudi mnogi sodniki, predvsem v LaLigi pa tudi izven jih je nekaj. Zdaj se je končno enkrat pravično razpletlo. Škoda samo, da niso VAR uvedli že prej, potem bi od zadnjih treh "kant", samo ena pripadla realu. In dokler je glava reala Perez, dokler igrajo umazanci ( ramos, casemiro, in še bi lahko našteval, dokler jih ven vlečejo sodniki ) toliko časa si ne zaslužijo biti v elitni družbi.
resnicaosvobaja
06. 03. 2019 10.07
+5
SadButTrue
06. 03. 2019 09.33
+8
Letos pa pokal ne bo mogel pasti "komolčkarju" pod avtobus......
resnicaosvobaja
06. 03. 2019 09.30
+23
Barcelona jih je razmetala kot otrok igrače, ampak Ajax jih je stolkel kot star ajmer
stoj?kov
06. 03. 2019 20.56
kot velik navijač barce mi ni težko priznati da je ayax igral bolj tekoče in nasplošno boljše kot barca v teh zadnjih dveh el clasicih!! na klopi met marcela in bale-a je za moje pojme bolano,nespoštljivo...ramos-u pa samo karma is a beach in ko to vidi ceu svet...neprecenljivo
zabuko
06. 03. 2019 09.16
+10
Ni kaj, povsem zaslužena zmaga Ajaxa in konec dolgega obdobja od 28.5.2016, nam pa sedaj ostanejo podaljšane počitnice. Se vidimo v naslednji sezoni, do takrat pa čas za razmislek in prenovo ekipe ter vodstva. Ker ne bo direktnega dvoboja, bo tudi hejterjem na tem forumu malo dolgčas.
User513426
06. 03. 2019 12.51
+4
ne, ne bo. si bodo na obeh straneh že dali duška tako da jih bo lepo brati in se smejati bedarijam kot do sedaj. saj pravijo da je smeh pol zdravja, a ne.
1Gift
06. 03. 2019 09.15
+13
Vem da je tezko igrat ko te doma Barca 2x nabije.... Samo vseeno je Real vceraj deloval kot Fašenk. Niso odrasli ligi prvakov odkar imamo VAR. Drugo leto jim je dosegljiv cilj polfinale lige EUROPA. Letos pa borba za 3 mesto v spanskem prvenstvu. Papa Florentino.
vinogradnik33
06. 03. 2019 09.09
+22
Včeraj se je videlo , da Realu manjka Ronaldo , da bi se nekajkrat vrgel v kazenskem prostoru in izsilil kakšno enajst metrovko in manjkal je Ramos , da bi s svojo umazano igro onesposobil kakšnega ključnih igralcev AJAXA ! Real je deloval povsem nemočno , nebogljeno , Ajaksovi igralci so uprizorili pravo šolo nogometa !
resnicaosvobaja
06. 03. 2019 09.09
+11
Ali je Ajax je hejter Reala ?
Fuzbaler
06. 03. 2019 08.57
+5
Zanimivo pa je,da sta vceraj napredovala kluba,ki sta skupinski del koncala na drugem mestu.
Brgolino
06. 03. 2019 08.54
-24
Navijaci Barcelone ne serite po Realu...Real je trenutno v dreku ampak se bo dvignil in bo se boljsi...raje uzivajte v igri Barcelone...nikoli ne ves kako dolgo bo trajalo taksno vzdusje💪💪💪
Kollerik
06. 03. 2019 08.56
+22
Nam ni treba prav nič "srat" po realu, saj Real "serje" kar sam po sebi. Najbolj z Ramosovimi packarijami, pa sodniškimi ...nadalje z duvanjem in tako naprej. Itak pa sožalje Realovm, ker so sodniške vrečke z Rolexi izgubile na svojem poslanstvu.
Diebaumaister
06. 03. 2019 09.08
+12
"Se bo dvignil" kaj a boste use miljone namesto za kadrovske spremembe, dali za nakup vseh sodnikov???
Brgolino
06. 03. 2019 09.31
-1
Sam navijam in uzivam v igri Barce pa vseeno ne rabim srat po Realu...to je zacaran krog komentiranja po socialnih omrezjih...
Diebaumaister
06. 03. 2019 10.51
+2
Lažeš in to na veliko, nisi niti najmanj navijač Barce, videl si samo, da nimaš šans tle na forumu, sedaj se pa sprenevedaš in obračaš izjave.
Brgolino
06. 03. 2019 14.01
-2
Kake sanse na forumu? Pa kake ti pises? Za koga jst navijam naj te ne skrbi...drugac pa sem po tvojih komentarjih sodec verjetno za Barco navijal ko si ti se v jajckah bil....
ehjaehja
06. 03. 2019 08.52
-36
Ne pozabite,tako kot vsi sovražniki reala uživate ter izzivate take komentarje boste vi dobivali nazaj ko barca izpade v ligi prvakov saj do finala letos ne prideste prevelika konkurenca:) pa prepričan sem da bi ajax zgazil tudi barco z tako igro:D
Kollerik
06. 03. 2019 08.57
+17
Peter Selan 1978
06. 03. 2019 09.04
+10
Štanjkol
06. 03. 2019 09.24
+8
idiu3krasne
06. 03. 2019 10.25
+4
User513426
06. 03. 2019 12.55
+4
če je školka preveč umazana lahko vzameš Ajax in pospraviš packarijo