Liga prvakov

City v sedmih nebesih: Schalke domov s polomom epskih razsežnosti

Manchester, 12. 03. 2019 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Manchester City je ponižal Schalke na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov in nemškega prvoligaša pred domačimi navijači ugnal kar s 7:0. Dva gola je prispeval Sergio Agüero, po enega pa Leroy Sane, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Phil Foden in Gabriel Jesus.

Slavje Sergia Agüera (levo) in Raheema Sterlinga.
Slavje Sergia Agüera (levo) in Raheema Sterlinga. FOTO: AP
Phil Foden je z 18 leti in 288 dnevi postal najmlajši Cityjev strelec na tekmah Lige prvakov in najmlajši Anglež sploh v izločilnih bojih.

Po sobotni ligaški zmagi nad Watfordom, s katero je Manchester City ostal vodilna ekipa otoške Premier League, je Josep Guardiola ekipo osvežil s tremi "novinci": Leroy Sane, ki je bil s klopi junak prve tekme s Schalkejem, je proti nekdanjim delodajalcem tokrat začel od prve minute, zamenjal je Riyada Mahreza. Branilec Aymeric Laporte se je v ekipo vrnil prvič po februarju in dobil priložnost namesto kapetana Vincenta Kompanyja, namesto Nicolasa Otamendija pa je začel Danilo. Kraljevsko modri iz Gelsenkirchna so nastopili v precej spremenjeni podobi v primerjavi s prvo tekmo, začeli so Jevhen Konopljanka, Benjamin Stambouli, Guido Burgstaller in Breel Embolo.

TEKMA

Raheem Sterling, ki je nazadnje v prvenstvu zablestel s hat-trickom, je bil najaktivnejši med sinje modrimi na začetku tekme, ki pa se je začela precej rezervirano. Prav Sterling je bil po 15 minutah igre v osrčju akcije, ki jo je začel Kyle Walker, nekdanji član Liverpoola pa je pred golom idealno zaposlil Sergia Agüera, ki pa je zadel le vratnico. Navijači na spet ne povsem polnem stadionu Etihad so lahko slavili že v enem naslednjih napadov, a je po prostem strelu Ilkaya Gündogana in trčenju vratarja Ralfa Fährmann s Sterlingom glavni sodnik Clement Turpin razveljavil gol Laporta, ki je žogo pospravil v prazno mrežo.

Odločeno v osmih minutah
Razigrani Schalkejevi navijači so za razliko od obeh ekip dobro skrbeli za ritem na tribunah, po tem, ko je Agüero spet streljal slabo točno v Fährmanna pa so se "prebudili" tudi domači, ki so lahko proslavili vodilni gol. Jeffrey Bruma je nepremišljeno posredoval ob Bernardu Silvi v kazenskem prostoru in Turpin je nemudoma pokazal na belo piko. Po krajšem ogledu posnetkov VAR je francoski delivec pravice dobil znak, da se je odločil pravilno, Agüero pa je najstrožjo kazen s sramežljivo "panenko" poslal po sredini gola za 1:0. Agüero je bil spet nevaren v eni naslednjih akcij, a ga je spet ustavil Fährmann, po tem, ko je prvo nevarno Schalkejevo akcijo s strelom mimo vratnice zaključil Benjamin Stambouli, pa se je nemški zaostanek povišal.

V 39. minuti je Gündogan s prekrasno visoko žogo zaposlil Sterlinga, ta pa morda še lepše s peto Agüera, ki je zadržal Brumo in med nogama Fährmanna zatresel mrežo. Sodniki so spet porabili kar nekaj časa za preverjanje, če je bil morda Sterling v prepovedanem položaju, a so se odločili, da je bilo vse čisto. Osem minut od prvega gola je City uspel zabiti še tretjega: v 43. minuti je imel ogromno prostora na oddaljenejši vratnici Sane, ki si je mirno pripravil strel in proti starim znancem zadel v nasprotni kot. Sterling bi se lahko tik pred polčasom veselil še enkrat, po hitri izmenjavi podaj z Danilom pa se Fährmann tokrat med nogama ni dal.

Po 'petardi' je 'počilo' še šestič in sedmič
City se ni zadovoljil z naskokom in tudi v drugem polčasu krenil po višjo prednost. V 57. minuti si jo je tudi zagotovil, ko je Sterling prekrasno v zgornji kot vrat poslal podajo Saneja. Spet je na pomoč sodnikom priskočil VAR, saj je stranski delivec pravice dvignil zastavico, a so s pomočjo posnetkov ugotovili, da tudi tokrat do kršenja pravil ni prišlo. Schalke je imel najlepšo priložnost za vsaj častni gol prek ukrajinskega krilnega napadalca Konopljanke, toda njegov strel je po odboju od bloka zlahka ukrotil Ederson. Ob visoki prednosti je lahko Guardiola tudi odpočil nekatere nosilce, Davida Silvo in Agüera sta zamenjala Phil Foden in Gabriel Jesus.

In kmalu je odjeknila "petarda": v akciji treh levičarjev je Oleksandr Zinčenko v prostoru zaposlil Saneja, spet povsem raztresena obramba nekdanjega kluba Branka Oblaka pa je nato pozabila še na Bernarda Silvo, čigar strel je Fährmann uspel zgolj preusmeriti v okvir vrat in lastno mrežo. Večer je bil za domače navijače popoln, ko je v 78. minuti zadel še domači fant Foden. Sane je podal tudi pri tretjem golu v drugem polčasu, a s tem dolgega večera za "knape" še ni bilo konec. Sveži Jesus je z roba kazenskega prostora s strelom po tleh presenetil Fährmanna, ki večera v sinje modrem delu Manchestra zlepa ne bo pozabil. 

STATISTIKA

Liga prvakov, osmina finala, povratna tekma:

Manchester City* ‒ Schalke 7:0 (3:0) /3:2/
Agüero 35./11-m, 38., Sane 42., Sterling 57., B. SIlva 71., Foden 78., Jesus 84.

// - izid prve tekme
* - napredoval v četrtfinale

POSTAVI

PARI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
14. 03. 2019 08.09
+0
City ima lahek zreb ... Muri ima prau ...
Fuzbaler
13. 03. 2019 18.27
+1
Najbolj antipaticna ekipa,ki se je uvrstila naprej. Njih in PSGja niti malo ne maram.
Trend01
13. 03. 2019 09.31
+2
City ni bil toliko boljši kot je bil Schalke katastrofalen. Ma, skoraj vsak strel je v golu končal. Penal? Čuden. Prvi gol? Vratarjev. Same epske napake obrambe Schalkeja. Tole ni realnost Cityja. Naslednja tekma bo mnogo, mnogo težja. Juve, L'pool ali Bayern, verjetno Barcelona, tudi Tottenham je nekaj drugega v LP kot v PL. Z "malo" sreče bodo dobili Ajax, ki ga ne bodo podcenjevali ali Porto. Vse ostalo bo na nož. In najverjetneje tudi izpad. Je pa res, da sta Agüero in Sane v formi. A nobena ekipa ne bo puščala toliko prostora in delala toliko napak. Če De Bruyne ne bo nared, bo City v naslednjem krogu domov.
ledr
13. 03. 2019 13.26
-5
Se strinjam! Tudi sam že nekaj časa menim, da City trenutno nima ekipe s katero bi lahko osvojili LP, čeprav imajo trenutno najboljšega trenerja. Mislim, da tudi Barcelona ne. Po včeraj videnem, vse več možnosti dajem Juventusu.
Anticripstoned
13. 03. 2019 08.38
+5
Pep najboljši trener v zgodovini nogometa
Mirhollio
13. 03. 2019 09.37
-4
Eh daj nehaj no.... Z neomejenim kontom in celo gardo asistentov ke lahko vsak povprecnez dober. V barci je imel narjeno ekipi, v bayernu isto.... Jaz ga ne cenim toliko...
ledr
13. 03. 2019 13.27
-1
Ti ga ne rabiš cenit ampak vseeno je najboljši.
rolica
13. 03. 2019 08.03
+9
poserjemsenavas
13. 03. 2019 07.04
+13
City trenutno kandidat vsaj za polfinale.
i141
13. 03. 2019 07.28
+9