Liga prvakov

Delničarji Girone, ki so povezani s Cityjem, odstopili, da bodo Španci lahko igrali v Evropi

Girona, Španija, 04. 07. 2024 19.46 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
3

Trije člani upravnega odbora španskega kluba Girona, povezani z Manchester Cityjem, so odstopili, da bi oba kluba naslednjo sezono lahko zaigrala v Ligi prvakov. Nadomestili so jih trije odvetniki, ki naj bi bili neodvisni. Girona je prejšnje leto presenetila in zasedla tretje mesto v španski nogometni ligi, zaostala je le za Real Madridom in Barcelono.

Prejšnji mesec je britanski časnik The Times razkril, da bosta City in Manchester United lahko tekmovala na istih evropskih tekmovanjih kot njihovi sestrski klubi, če bodo izpolnjeni določeni pogoji. Da bi omogočili udeležbo Girone in Cityja, je skupina, ki upravlja s katalonskim klubom, zmanjšala svoj 47-odstotni delež v Gironi na manj kot 30 odstotkov, pri čemer so deleže prenesli v 'slepo zaupanje', ki ga upravljajo neodvisne osebe. 'Slepo zaupanje' je ureditev, pri kateri se nadzor nad delnicami in drugimi sredstvi prenese na neodvisne skrbnike, ki sprejemajo odločitve brez nadzora prvotnih lastnikov. To bo v praksi verjetno drugače, saj bo ta ureditev veljala le na papirju.

Od sezone 2015/2016 je bilo med Girono in Cityjem izvedenih 22 prestopov igralcev. Brazilski krilni napadalec Savio naj bi se po sezoni, ki jo je preživel na posoji pri Gironi, to poletje pridružil Cityju. Uefa je podrobno preverila omenjene prestope, a nikogar ni (uspešno) kaznovala.

Brat trenerja Pepa Guardiole (levo) Pere Guardiola (desno)
Brat trenerja Pepa Guardiole (levo) Pere Guardiola (desno) FOTO: Profimedia

Predsednik Girone je Pere Guardiola, brat trenerja sinjemodrih iz Manchestra Pepa Guardiole. Prihodki kluba so se povečali iz dobrih 14 milijonov evrov v sezoni 2021/2022 na več kot 70 milijonov evrov v sezoni 2022/2023. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cripstoned
05. 07. 2024 08.29
+7
korupcija cveti v kataloniji...zdaj se bo barceloni pridružila se girona...šejki diktirajo tempo,ceferin jim pa vse pridno dovoli saj dobiva debele kuverte, vile in ostale materialne dobrine kot po tekočem traku...
zapiramvamustaaa
04. 07. 2024 20.21
+4
Prvi klub v Kataloniji.Zasluženo saj so Barco ponižali z skupnim izidom 4:8 in odprli asociacijo na Bayern 2:8..
dinozaver79
04. 07. 2024 20.12
-1