Nogomet

Krznarju močno odleglo, še posebej zaradi Celja

Maribor, 04. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
17

Zgodovinski uspeh Olimpije proti Ludogorcu sta v četrtek nadgradila Celje in Maribor. Grofje so po enajstmetrovkah presenetljivo izločili portugalsko Vitorio Guimaraes, Mariborčani pa so bili šele po 120 minutah boljši od Differdanga. "Velike čestitke Celju. Med enajstmetrovkami mi je šlo po glavi, kako bi izgledalo, če bi mi izpadli proti Luksemburžanom, oni pa bi izločili Portugalce. Vsa čast," je bil uspeha štajerskih rivalov vesel Damir Krznar, ki ga v naslednjem krogu čaka zvezdniški Fenerbahče.

Medtem ko so se Mariborčani v Ljudskem vrtu mučili z žilavim Differdangom, se je na severu Portugalske kuhala celjska senzacija.
Medtem ko so se Mariborčani v Ljudskem vrtu mučili z žilavim Differdangom, se je na severu Portugalske kuhala celjska senzacija. FOTO: NK Celje

Novinarska konferenca domačega moštva po povratni tekmi med Mariborom in Differdangom v drugem krogu kvalifikacij za Konferenčno ligo se je začela presenetljivo pozno. In to ne zgolj zato, ker so Mariborčani potrebovali 120 minut in podarjeno enajstmetrovko, da so strli odpor žilavih Luksemburžanov. 

Ravno potem, ko je razočarani in redkobesedni trener gostov v Ljudskem vrtu strnil misli po tekmi, so namreč 2500 kilometrov stran v Guimaraesu nogometaši domače Vitorie in Celja izvajali enajstmetrovke. Z velikim zanimanjem si jih je v družbi novinarjev na enem od prenosnih računalnikov pogledal tudi Damir Krznar, ki nad uspehom Celja ni skrival zadovoljstva. 

V naslednjem krogu bomo spremljali kar dva slovensko-turška obračuna. Olimpija se bo pomerila z Galatasarayjem, Maribor pa s Fenerbahčejem.
V naslednjem krogu bomo spremljali kar dva slovensko-turška obračuna. Olimpija se bo pomerila z Galatasarayjem, Maribor pa s Fenerbahčejem. FOTO: Aljoša Kravanja

Potem ko so v prvem krogu Domžale presenetljivo izpadle proti malteškemu Balzanu, Maribor pa se je do zadnjih minut mučil z Birkirkaro, ni prav nič kazalo, da bi to utegnilo biti eno najuspešnejših evropskih poletij za slovenske klube. V tem tednu si je Olimpija s prebojem v tretji krog kvalifikacij za Ligo prvakov zagotovila najmanj nastop v Konferenčni ligi, ki jo še naprej sanjajo tudi v Celju in Mariboru. 

Kristalno jasno pa je, da bodo morali Mariborčani, če bodo želeli preskočiti slovitega nasprotnika na naslednji stopnički, občutno dvigniti nivo svoje igre. Luksemburški Differdange se je na obeh tekmah izkazal za povsem enakovrednega nasprotnika in bil dolgo na pragu napredovanja, potem ko je na začetku drugega polčasa povedel z dvema goloma razlike. 

Jan Repas po uigrani akciji iz kota in Ivan Brnić z mojstrovino sta vijoličastim zagotovila izenačenje in podaljške (prva tekma se je prejšnji teden končala z 1:1, v Ljudskem vrtu je bilo po rednem delu 3:3), v katerih priložnosti ni bilo veliko. Odločilni moment smo videli tik ob koncu, ko je poljski sodnik Krzystof Jakubik napačno presodil, da je bil nad rezervistom Xhulianom Skuko storjen prekršek za enajstmetrovko. 

Darilo je z obema rokama sprejel Josip Iličić, ki je pod južno tribuno, na kateri so Viole praznovale svoj 34. rojstni dan, žogo v slogu najboljših neubranljivo poslal pod prečko za napredovanje Maribora. 

Josip Iličić je z zadnjim dotikom na tekmi v 120. minuti Mariboru prinesel napredovanje.
Josip Iličić je z zadnjim dotikom na tekmi v 120. minuti Mariboru prinesel napredovanje. FOTO: Aljoša Kravanja

Krznar vesel, da so se držali načrta in niso divjali 

"Odlično smo začeli, hitro povedli in nadzorovali tekmo. Potem pa smo si privoščili enajstmetrovko, po kateri je izgledalo, kot da je na terenu druga ekipa. Izgubili smo pogum, nismo več napadali, bili smo statični. Differdange nas je začel napadati in nismo izkoristili medprostora, ki se je ponujal, kar nas je kaznovalo," je potek prvega polčasa, po katerem so gostje vodili z 2:1, opisal Krznar. 

V prvi minuti nadaljevanja so gostje zadeli še enkrat in kazalo je na boleč izpad vijoličastih. "Ponosen sem, da se nismo predali. Tudi divjali nismo. Držali smo se načrta, poskušali napadati in prišli do izenačenja. Potem smo malo padli, a verjel sem, da imamo zaradi daljše klopi več možnosti v podaljšku. Pomembno je, da smo napredovali. Čestitke igralcem za reakcijo in vztrajnost ter napredovanje. Čeprav srečno, ampak vseeno. Sreča spremlja hrabre," je bil z odgovorom igralcev zadovoljen Krznar.

Marko Kolar je v peti minuti s prvencem v dresu Maribora poskrbel za vodstvo domačih, a so gostje že do polčasa rezultat obrnili.
Marko Kolar je v peti minuti s prvencem v dresu Maribora poskrbel za vodstvo domačih, a so gostje že do polčasa rezultat obrnili. FOTO: Aljoša Kravanja

Iličić ni bil idealen, a je prinesel preobrat

Eden glavnih junakov preobrata je bil kar nekoliko pozabljeni Iličić, ki je vstopil pri izidu 1:3. Čeprav je na sredini izgubil številne žoge in se je pogosto jezil nad sodniškimi odločitvami, je v igro Maribora vnesel nekaj prepotrebnega navdiha. Na koncu je bil nagrajen z enajstmetrovko, ki je zagotovo ne bi bilo, če bi bil v Ljudskem vrtu na delu VAR.

"To ni bila njegova idealna tekma, veliko je forsiral, ampak vedeli smo, da lahko nosi ta pritisk. Še vedno ima težave z gležnjem. Stisnil je zobe, saj je želel igrati. Načrt je bil, da igra 15 ali 20 minut, potem pa je zdržal do konca podaljška," je predstavo 35-letnega Iličića komentiral Krznar.

Gostujoči trener Pedro Resende je po tekmi priznal, da ga je Damir Krznar presenetil z igralnim sistemom s tremi osrednjimi branilci. Na desni strani trojice je bil 19-letni Marcel Lorber, ki je po osnovni nogometni izobrazbi vezist. 

 

"Je eden tihih vodij ekipe, marljivo in tiho gara. Imel je padec, kar smo pričakovali. Pogovarjali smo se, ali se lahko kosa s pritiskom, in verjel sem, da je tega sposoben. Veseli me, da smo v njem dobili novega igralca, ki je sposoben igrati na najvišjem nivoju," je njegovo predstavo pohvalil Krznar. 

 

19-letnik je bil v izgradnji napadov eden najbolj aktivnih, v obrambi pa je imel precej težav z Guillaumejem Tranijem. Slednji je dosegel zadetka za 1:2 in 1:3, pri obeh pa bi lahko Lorber bolje posredoval. "Pri drugem golu je zamudil, za kar je kriva tudi neagresivnost naše sredine, pri tretjem golu pa je bil prekršek," mu je v bran stopil Krznar, ki ga je pri izidu 1:3 nadomestil prav z Iličićem. 

Računalnik daje Mariboru 4 odstotke, Krznar 50 

V naslednjem krogu se bo Maribor pomeril s turškim Fenerbahčejem. Prva tekma bo v Istanbulu, povratna pa v mestu ob Dravi. "V Istanbul ne bomo šli z belo zastavo, čeprav računalniški izračuni pravijo, da imamo le štiri odstotke možnosti za napredovanje. Na Malto smo šli kot veliki favoriti, a smo napredovali skozi šivankino uho. Podobno kot proti Differdangu. Sedaj je Fener v vlogi favorita, zagotovo bomo imeli svoje priložnosti," o obračunu z velikanom, ki je to poletje v svoje vrste zvabil Edina Džeka in Dušana Tadića, že razmišlja Krznar.

Nekdanji trener zagrebškega Dinama je ocenil še, da so možnosti njegove ekipe in Fenerbahčeja za napredovanje 50:50, in obljubil, da Maribor ne glede na renomiranega nasprotnika ne bo odstopal od svojih principov igre. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lektor1944
04. 08. 2023 21.19
-2
Iličić, služba v SNG Ljubljana te že čaka. Sramotno odigran prekršek.
zmerni pesimist
04. 08. 2023 15.51
-1
Tudi penal za rdeče he bil tako tako da o 3 golu niti ne govorimo
St. Gallen
04. 08. 2023 17.18
-1
Pa kaj
04. 08. 2023 15.31
50%😂... Dokler se ne zacne tekma...
puspan
04. 08. 2023 12.28
+2
Čeprav sem vesel, da gre MB. naprej, roko na srce. Penala ni bilo, nasprotnika se niti dotaknila nista eden drugega tako, da je o prostem strelu odločila sreča.
jank
04. 08. 2023 12.06
+6
Po videnem sinoči igrajo Celjani najboljši nogomet v Sloveniji.
St. Gallen
04. 08. 2023 10.57
-3
dovolj za slo nogomet bo, da gre naprej ali Olimpija ali Maribor...
VR tak Urbin sin
04. 08. 2023 10.14
-5
Damir zdaj bo Maribor nesporni favorit le še, ko bo nasprotnik ekipa iz Vatikana?
Jezdimir
05. 08. 2023 16.48
+2
Lažnivc ne trosi laži, Maribor ima trenutno igralce na ravni druge lige, če smo realni...hehehe
Fakeprofil
04. 08. 2023 09.27
+3
MB svetujem, da se čimprej znebijo Krznarja, ki se šlepa na sodnike in srečo, od igre pa nič od nič. Ko bo konec sreče in sodniških pomoči bodo pa viole spet norele.
Fakeprofil
04. 08. 2023 10.23
-2
Tisti, ki mi dajete minuse, se boste čez 1 mesec strinjali z mano. Pač rabite več časa, da nekaj dojamete.
štajerski janezek
04. 08. 2023 10.27
+11
Če koga se mora MB znebiti športnega direktorja... :)
štajerski janezek
04. 08. 2023 10.27
+9
Tukaj je lahko Mourinho trener pa nebo boljše igra...
motorist_mb
04. 08. 2023 09.24
+2
Preveč je plavi toti trener...
marjanovic.drazen
04. 08. 2023 09.46
+0
dugi159
04. 08. 2023 09.23
+2
Nic ne jokate , da je sodnik kriv ... pravi sodnik piska penale za maribor ... drugace sodi proti njim
janimir
04. 08. 2023 09.07
+1
Ta Krznar bi lahko vodil NK Kamnik.