Nogomet

Koulibaly razkril drugo plat selitve v Savdsko Arabijo

Napoli, 30. 06. 2023 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eksodusu nogometnih zvezdnikov iz Evrope v Savdsko Arabijo ni videti konca. Trendu, ki ga je začel Cristiano Ronaldo, se je nedavno pridružil tudi Kalidou Koulibaly. Kaj motivira vse več nogometašev, da se poslovijo od Lige prvakov in elitnih evropskih prvenstev in kariero nadaljujejo na Bližnjem vzhodu, verjetno ni treba posebej razlagati. A vendar je Koulibaly, eden najboljših osrednjih branilcev na svetu, razkril tudi drugo plat zgodbe.

Kalidou Koulibaly bo v naslednjih treh sezonah zaslužil 90 milijonov evrov.
Kalidou Koulibaly bo v naslednjih treh sezonah zaslužil 90 milijonov evrov. FOTO: Al-Hilal

Kalidou Koulibaly je kar osem sezon preživel pri Napoliju, od koder se je lani poleti preselil v Chelsea. V Londonu ni ostal dolgo, saj je pred kratkim podpisal triletno pogodbo s savdskim Al Hilalom. Zaslužil bo vrtoglavih 30 milijonov evrov na sezono, kar je približno dvakrat več, kot je v žep pospravil pri Chelseaju.

Izkušeni Senegalec se je po uradni potrditvi prestopa vrnil v Neapelj, kjer z družino preživlja dopust. V obsežnem intervjuju za Corriere dello Sport pa se je razgovoril o motivih za selitev v Savdsko Arabijo. "Kot musliman sem izbral pravo državo. Vesel sem, da sem kot eden prvih izbral prvenstvo, ki se še razvija. Upam, da bom državi, predvsem pa klubu, pomagal pri pisanju novega športnega poglavja. A tu je še nekaj pomembnejšega." 

"Svoji celotni družini bom omogočil udobno življenje. Od staršev do bratrancev in sestričen. Predvsem pa bom lahko financiral aktivnosti svoje fundacije v Senegalu. V vasi, kjer sta se rodila in poročila moja starša, smo že zgradili pediatrično kliniko. Skupaj z bratom sva uresničila sanje. Pomagala sva vsaj 15 vasem, kjer so morali ljudje do zdaj potovati vsaj 50 minut, da so prišli do zdravnika" je humanitarno noto prestopa v občutno manj kakovostno, a zato toliko bogatejše prvenstvo poudaril 32-letnik, ki že načrtuje nove dobrodelne "podvige".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Prejšnji teden smo obiskali Dakar (prestolnico Senegala, op. a.), kjer smo položili temeljni kamen za novo bolnišnico. Sedaj je na državi, da nam pomaga z zdravniki. Imamo pa še toliko drugih idej. V Senegal in Zahodno Afriko bomo investirali veliko denarja. Pomagali bomo mladim, oni so prihodnost naše države in sveta." 

Koulibaly ni skrival navdušenja, kako so ga sprejeli v novem klubu, ki domuje v Riadu, glavnem mestu Savdske Arabije. "Vse so naredili, da bi se počutil dobro. Riad me je sprejel na neverjeten način. Predsednik kluba mi je izkazal ogromno spoštovanja, ki sem ga v svoji karieri le redko doživel. Izkazano ljubezen jim želim povrniti na igrišču."

Kalidou Koulibaly je za Senegal na 70 tekmah dosegel en zadetek.
Kalidou Koulibaly je za Senegal na 70 tekmah dosegel en zadetek. FOTO: AP

Pri Chelseaju bi potreboval več časa

Senegalski osrednji branilec je lani poleti na Stamford Bridge prišel kot izjemna okrepitev, a se pri Chelseaju ni povsem znašel. Kljub temu pravi, da se bo svojega časa na Otoku vedno spominjal v lepi luči: "Pri Chelseaju sem imel izjemno izkušnjo. Premier League je fantastična, zelo intenzivna, z izjemnimi nogometaši. Navijači so pričakovali Koulibalyja iz Napolija, a vseeno mislim, da nisem igral tako slabo. Potreboval bi več časa, v enem letu nisem mogel pokazati vsega, kar znam." 

Verjame, da lahko Napoli ponovi uspeh iz lanske sezone

Koulibaly v Neaplju, kjer se je izstrelil med najboljše branilce na svetu, ni skrival zadovoljstva, da je tamkajšnji nogometni velikan po 30 letih znova osvojil naslov italijanskega prvaka. Kljub temu mu ni žal, da je klub zapustil ravno pred šampionsko sezono, saj je bilo tako zapisano v zvezdah, je prepričan. 

Verjame tudi, da lahko Napoli v prihodnje ponovi ta uspeh: "Napoli je po lanskih predstavah zagotovo favorit, ampak vidimo, kako se krepijo drugi klubi. Serie A se vrača, kar so pokazala evropska tekmovanja, kjer je imela Italija kar tri finaliste. Ko pride nov trener, je vedno potreben čas, ampak Rudi Garcia brez dvoma zelo dobro pozna Serie A. To bo zanj velik izziv, a je sposoben ponoviti Spallettijeve uspehe. Veliko pa bo odvisno od tega, kdo bo ostal v klubu in kdo ga bo zapustil." 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mekenzi
30. 06. 2023 21.37
Nogomet se seli v Savdsko Arabijo vsi najboljši nogometaši odhajajo, zaradi denerja, UEFAizgublja boj z denarjem.
oježeš
30. 06. 2023 19.43
Zanimivo, da v nogometu ni nič drugače. Sicer pa zakaj bi bilo. Bogati si želijo še bolj obogateti. Denar ni problem, saj če ne gre na račun izkoriščanih. Ampak v nogometu ko pogledamo polne stadione navijačev, pomnožimo množico z vstopnico, klubi morajo nekje porabiti denar.