Nogomet

Košarica za Norvežane pred tekmo s Slovenijo: Sahraoui izbral Maroko

Oslo, 09. 10. 2024 10.25 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka nov obračun Lige narodov, v tretjem krogu bo gostovala pri zvezdniški Norveški. O tem, da stanje duha na severu Evrope še zdaleč ni optimalno, smo že poročali. Pred obračunom s Slovenijo pa v tamkajšnji javnosti odmeva odločitev v Oslu rojenega Osama Sahraouija, ki se je odločil, da bo v članski konkurenci zastopal domovino svojih staršev – Maroko.

Osame Sahraoui je nogometaš, ki se najbolje znajde na levi strani napada. Odlikujeta ga hitrost in zavidljivo tehnično znanje. Na Norveškem so prepričani, da bi njihovi reprezentanci prišel še kako prav.
Osame Sahraoui je nogometaš, ki se najbolje znajde na levi strani napada. Odlikujeta ga hitrost in zavidljivo tehnično znanje. Na Norveškem so prepričani, da bi njihovi reprezentanci prišel še kako prav. FOTO: Profimedia

Krilni nogometaš francoskega Lillea je bil še minulo reprezentančno akcijo del norveške ekipe, ki je remizirala s Kazahstanom in ugnala Avstrijo. Za norveško je celo vknjižil en nastop, in sicer na prijateljski tekmi proti Jordaniji, ko je v 17. minuti igre prispeval asistenco. Pri 23 letih pa se je odločil, da bo raje igral za Maroko, od koder prihajata njegova starša. 

Novico so številni dojeli kot nov neuspeh precej kritiziranega selektorja Staleja Solbakkna, ki se je na udaru kritikov znašel po neuspehu v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo.

56-letnik se je moral zaradi tega že "zagovarjati" pred norveškimi mediji. Zatrdil je, da odločitev Sahraouija ni posledica neuspeha norveške reprezentance. "Imeli smo fantastičen dialog z njim in njegovim agentom. Da bi zastopal Maroko, je bila njegova dolgoletna želja. Tukaj ni odločala država, ampak njegovo srce," je pojasnil Solbakken. 

21-letni Christos Zafeiris je doslej za Grčijo zbral dva nastopa.
21-letni Christos Zafeiris je doslej za Grčijo zbral dva nastopa. FOTO: Profimedia

Za Norvežane to ni prva košarica 

Zanimivo je, da Osame Sahraoui ni osamljen primer v zadnjem obdobju. Pred časom je Norveško zavrnil tudi Christos Zafeiris. Vezist praške Slavie, ocenjen na 8,5 milijona evrov, se je rodil v Atenah, a se je z družino na Norveško preselil pri devetih letih in tam pridobil malodane vso nogometno izobrazbo. Solbakken pa mu v hudi konkurenci, ki vlada v zvezni vrsti Norveške, ni mogel ponuditi stalnega mesta v reprezentanci, kar je na koncu odločilo pri Zafeirisovi odločitvi, da obleče grški dres. 

"Lahko bi bili cinični, ampak to ne bi bilo pošteno. Naj mu obljubim mesto v ekipi in hkrati vem, da ni nobenega zagotovila, da bo res dobil priložnost? Obstajati mora meja, preko katere ne smemo iti," je o "izgubljenih" talentih še dodal Solbakken. "Naredili smo, kar verjamemo, da je prav." 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.