Nogomet

Kompany zaradi prevelikih obremenitev predlaga omejitev tekem na igralca

London, 20. 09. 2024 16.56 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.M.
Komentarji
2

V polemiko o prevelikih obremenitvah nogometašev se je vključil tudi trener Bayerna iz Münchna Vincent Kompany. 38-letni belgijski strokovnjak je prepričan, da bi bilo smiselno vpeljati zgornjo mejo, torej omejiti število tekem, ki jih lahko odigra igralec.

Varovanci Vincenta Kompanyja so pred dnevi v Ligi prvakov z 9:2 ugnali zagrebški Dinamo, kljub izjemni predstavi pa je belgijski strokovnjak zaskrbljen nad urnikom tekem.
Varovanci Vincenta Kompanyja so pred dnevi v Ligi prvakov z 9:2 ugnali zagrebški Dinamo, kljub izjemni predstavi pa je belgijski strokovnjak zaskrbljen nad urnikom tekem. FOTO: AP

Zaskrbljenost zaradi obremenitve igralcev se je v zadnjih letih povečala, zlasti zaradi naraščanja števila tekem. Liga prvakov je v aktualni sezoni prinesla nov razširjen razpored, medtem ko bo razširjeno klubsko svetovno prvenstvo z 32 ekipami pod okriljem Mednarodne nogometne zveze Fife potekalo prihodnje poletje, v času, ko imajo igralci običajno tekmovalni klubski premor. Tudi nad slednjim evropski klubi postajajo vse bolj zaskrbljeni. Najboljši klubi z evropskimi in domačimi pokalnimi obveznostmi bi lahko v tej sezoni odigrali do 75 tekem.

Vincent Kompany
Vincent Kompany FOTO: AP

Na novinarski konferenci pred sobotnim gostovanjem v Werder Bremnu je Vincent Kompany dejal, da je to bila tema že med njegovo igralsko kariero. "Odigrati 75, 80 tekem ... pride do točke, ko to ni več realno. Rešitev, ki sem jo vedno želel, je sprejeti splošno omejitev števila tekem, ki bi jih lahko igralec odigral kot posameznik, ter določiti obvezne počitnice za igralce."

Kompany, nekdanji kapetan Manchester Cityja in belgijske reprezentance, je v preteklosti že spregovoril o tem vprašanju kot član sindikata igralcev FIFPro. 38-letni trener je dejal, da bi bil tako imenovani "game cap" – torej omejitev tekem na igralca – po njegovem mnenju nekaj najboljšega, saj bi s tem odstranili pritisk na klube. Dodal je, da bi model moral vedno vključevati izjeme, in sicer za finale, saj tega igralcem ne bi bilo pravično vzeti.

Kompany je obljubil rotacije v lastnih vrstah v prihodnjih tednih. "Govorimo o natrpanem urniku in stresu igralcev. Naša ekipa ni izjema, potrebujemo jo za dosego naših ciljev." Dodatno olje na ogenj žgoče polemike je v tem tednu prilil igralec Manchester Cityja Rodri, ko je medijem omenil, da med igralci obstaja mnenje, da se bližajo vrelišču, ko ne bo druge možnosti kot stavkati.

Xabi Alonso
Xabi Alonso FOTO: AP

Odzval se je tudi trener Bayerja iz Leverkusna Xabi Alonso. Španec razume kritike igralcev zaradi natrpanega nogometnega urnika in pravi, da jih je treba slišati. "Razumem Rodrija in druge igralce. Razumem, da je trenutek, ko igralci čutijo, da je tekem preveč. Igralce je treba slišati, sodelovati morajo pri teh odločitvah," je poudaril nekdanji vezist.

Na vprašanje, ali lahko igralci zavrnejo nastop na tekmi, je Alonso dejal: "Mislim, da smo blizu tega. Mislim, da lahko vprašate katerega koli igralca in vam bo rekel enako."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreka?1
20. 09. 2024 19.29
+1
Pozabljajo igralci,da za enormne zneske morajo pač več igrati.¹
Definbahija
20. 09. 2024 19.39