Nogomet

Ko je tekma prevelika tudi za glavnega sodnika ...

Maribor, 26. 08. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
128

Večni derbi. Tekma med Mariborom in Olimpijo. Z vidika priljubljenosti največji slovenski športni dvoboj. Najlepše je, ko se po obračunu med omenjenima tekmecema govori o dobrem nogometu, na žalost pa so tokrat sicer solidno predstavo obeh ekip zasenčile sodniške napake in dejanja parih posameznikov na tribunah.

Maribor - Olimpija
Maribor - Olimpija FOTO: Luka Kotnik

Nogometaši Maribora in Olimpije so se v vročem nedeljskem popoldnevu na stadionu pod Kalvarijo razšli z neodločenim rezultatom 1:1. Obe ekipi sta bili v četrtek dejavni na evropskih tleh, že čez nekaj dni pa sta na sporedu tekmi, ki bosta odločali o tem, če bomo v katerem izmed dveh največjih slovenskih mest jeseni spremljali Konferenčno ligo.

Navijači so bili pred derbijem rahlo zaskrbljeni, da bosta ekipi zaradi napornega ritma tekem derbi odigrali z rezervo, večna rivala pa sta poskrbela za gledljiv in razburljiv obračun, med katerim je bilo veliko negodovanja zaradi vprašljivih sodniških odločitev.

Najboljši sodnik je tisti, ki ga gledalci med tekmo ne opazijo in po tekmi o njem ne govorijo. A na prvem večnem derbiju letošnje sezone je bilo ravno nasprotno. Vsekakor je na takšni tekmi težko biti v vlogi glavnega sodnika, a za izkušenega Davida Šmajca obračuni, na katerih je prisotnih ogromno čustev in energije, niso nič tujega.

Maribor - Olimpija
Maribor - Olimpija FOTO: Luka Kotnik

Komentar izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Vse je bilo mirno do 15. minute, ko sta se v mariborskem kazenskem prostoru borila Thalisson in Lan Vidmar. Po dvoboju telo ob telo je brazilski vezist ostal na nogah, mariborski branilec je nato s čvrstim posredovanjem žogo izbil izven meja igrišča, nasprotnika pa ob tem spravil na tla. Nihče izmed gostujočih nogometašev ni signaliziral, da naj bi šlo za prekršek za najstrožjo kazen, vsi akterji na terenu so se v glavnem ukvarjali s tem, kdo bo imel v nadaljevanju tekme posest.

Žoga je pripadla nogometašem Olimpije, ki so bili že pripravljeni na izvedbo kota, 9650 gledalcev na stadionu pa je presenetil klic iz sobe za VAR. Šmajc je po hitrem ogledu posnetka pokazal na belo piko, hkrati pa je bil to trenutek, ko je glavni sodnik izgubil nadzor nad potekom tekme.

Nekaj posameznikov je svoje nestrinjanje z odločitvijo izrazilo na povsem neprimeren način, na zelenico je z južne tribune priletelo par predmetov, eden izmed njih pa je zadel Raula Florucza, ki je bil že pripravljen za izvedbo enajstmetrovke. Glavni sodnik je po incidentu prekinil tekmo.

Viole so poskrbele za odlično kuliso, nekaj neodgovornih posameznikov pa je ponovno očrnilo njihovo ime.
Viole so poskrbele za odlično kuliso, nekaj neodgovornih posameznikov pa je ponovno očrnilo njihovo ime. FOTO: Luka Kotnik

Podoben incident smo videli v lanski sezoni na tekmi med Muro in Mariborom, ko je eden izmed pirotehničnih izdelkov priletel med rezerviste domače ekipe. Šmajc je tudi takrat tekmo sprva prekinil, kasneje pa je bila odpovedana.

Na tribunah se je govorilo o dveh potencialnih scenarijih – ali bo tekma odpovedana, ali pa bodo izpraznili južno tribuno. Po 20-minutni prekinitvi so se nogometaši vrnili na igrišče, navijači pa so bili obveščeni, da bo tekma v primeru, da na zelenici pristane še kakšen predmet, končana.

V nadaljevanju tekme je na različnih delih igrišča pristalo še nekaj predmetov, navijači pa so ob dvomljivih sodniških odločitvah počasi izgubljali živce. Situacije, ko je pred ljubljanskimi vrati padel Niko Grlić, si Šmajc ni ogledal, v nadaljevanju pa je napadalne in razigrane zmaje nagradil z novo enajstmetrovko. Slednja je bila po intervenciji VAR-a pretvorjena v prosti strel, saj je do kontakta prišlo izven kazenskega prostora.

Maribor - Olimpija
Maribor - Olimpija FOTO: Luka Kotnik

Žiga Repas je nekaj minut kasneje poskrbel za vodstvo vijoličastih, gostje pa so izenačili prek Justasa Lasickasa. Mariborska klop je takrat zahtevala ogled posnetka, saj je ob izgradnji napada prišlo do igre z roko, njihova želja pa je ostala neuresničena.

To je bil hkrati zadnji zadetek prvega večnega derbija letošnje sezone. Ljubljančani so si v nadaljevanju priigrali več priložnosti in tako zasluženo ostajajo neporaženi v letošnji sezoni v vseh tekmovanjih. Do konca tekme sta bili obe moštvi še nekajkrat oškodovani za posest, manjše napake pa na razplet tekme vendarle niso vplivale.

Je, glede na prikazano, remi pravičen rezultat? Da. Čemu potem ta članek? Preprosto zato, ker je nesprejemljivo, da so na tekmi med odličnima ekipama, ki sta na pragu uvrstitve v Konferenčno ligo, namesto nogometašev ponovno v ospredju sodniške napake in nespametna dejanja posameznikov, pomešanih med ostalimi organiziranimi navijači.

Maribor - Olimpija
Maribor - Olimpija FOTO: Luka Kotnik

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral
27. 08. 2024 17.06
+1
Ko je tekma "prevelika" naj sodijo dva, tri, štiri sodniki ......
facasplaca
27. 08. 2024 15.20
+1
Vijole bi morale same izločiti čudake ki ne sodijo na tekme. Prav tako takim sodnikom prepovedati sojenje.
Matej Krašovec1
27. 08. 2024 10.31
+0
tekma bi morala biti prekinjena in registrirana 3: 0 za Olimpijo. Tako pa ne bo nikoli miru na slo igriščih kjer so Viole ,,pa ne zagovarjam nobenega ,,,huliganstvo je treba iztrebit .
za bojši jutri
26. 08. 2024 18.00
+6
Ljudje ki kradejo so kriminalci in z njimi se ve kako. Kajtazovič in Šmejc sta okradla NK Maribor pred očmi cele Slovenije. In kaj zdaj?
dreka?1
26. 08. 2024 16.54
-2
Ni ga sodnika na svetu ,ki bi pravilno sodil za kalimerotere iz Maribora. Mogoče mamin sinko Šiško,ki pri 55 letih še živi pri starših.
-MARIBOR-
26. 08. 2024 18.01
+5
Je pa kar nekaj njih, ki sodijo konstantno v prid Olimpije...in ne samo takrat ko igrajo proti Mariboru.
za bojši jutri
26. 08. 2024 16.29
+4
Policija naj prijavi povzročitelje nereda, kar ne bo težko. To sta Kajtazovič in Šmajc, kar smo vsi lepo videli po TV prenosu..
-MARIBOR-
26. 08. 2024 15.50
+5
Var je prikazoval posnetek na katerem se ne vidi da je Vidmar predno je bil kontakt z Talisonom izbil žogo tako da bi bila pravilna odločitev kot za Olimpijo
Bajker Slovenija
26. 08. 2024 16.02
-5
ko je izbijal žogo je Thalissona zadel v podplat
-MARIBOR-
26. 08. 2024 17.58
+5
Se pravi, da bi moral dosodit nevarno igro, ker je šel z podplatom naprej in prekršek za Mb. Bedarije pišeš. Kot za Olimpijo in to bi bilo pravilno dosojeno.
-MARIBOR-
26. 08. 2024 15.50
+1
Var je prikazoval posnetek na katerem se ne vidi da je Vidmar predno je bil kontakt z Talisonom izbil žogo tako da bi bila pravilna odločitev kot za Olimpijo
Iteb Tona
26. 08. 2024 15.03
+13
V prejšnjem krogu je var razveljavil gol Maribora ker bi naj bil predhodno prekršek Maribora!!!!!!! Sedaj je bila podobna situacija, saj je nogometaš Olimpije igral z roko in iz te akcije je dala Olimpija gol!!!!!! Var se seveda ni vključil saj bi bil gol razveljavljen!!!! Sprašujem zakaj se var ni vključil, saj gre za podobni situaciji (v obeh primerih je gol padel po predhodnem prekršku)!!!!!,🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Zdravko Lajh 1
26. 08. 2024 15.48
+8
Zanimivo je, da Olimpija s seboj vedno pripelje vsaj enega svojega sodnima - Šmajc, Kajtazović, Obrenović, Jug itd., itd,...
zorkom
26. 08. 2024 14.47
+0
po dolgem času zelo dober komentar
0523
26. 08. 2024 13.56
+2
Uporabite VAR še za navijače
wsharky
26. 08. 2024 13.46
+2
mi v nk-bezigrad smo s sojenjem zadovoljni
zorkom
26. 08. 2024 14.48
+3
Cupko
26. 08. 2024 13.35
+2
Ne vem ali sva s tem, ki je napisal članek gledala isto tekmo? Olimpija je bila boljša, penal je bil, ker ga je spotaknil, bi si pa morda tudi kakšen nogometaš MB ja prislužilmdrugi rumeni karton, pa mu ga sodnik ni pokazal. Drugače pa, tem Violam je potrebno preprečiti prihod na stadione, ker so popolnoma nevzgojeni (živali se lepše obnašajo), seveda pa ni nihče izmed njih metal predmete na teren in v igralce!
Baci728
26. 08. 2024 16.12
+5
Glede kartonov je brezveze komentirat, ker bi olimpija do prvega penala morala dobit že 2. Glede penala pa obvezno rečt, da je Vidmar izbil žogo, potem naredil kontakt na napadalcu, ki pa je že tako ali tako bil v padajočem gibanju. Enaka obrambena posredovanja v drugih evropskih ligah ne vodijo do penala. Nadaljevanje tekme je sodnik veliko ostrih kontaktov nad vijolični pustil neodsojene, med tem ko je že mehke kontakte piskal v prid olimpije (dober igralec proda kontakt in Šmajc bo imel zaradi takih veliko obresto za odplačat) Iz vsega skupaj lahko sklepamo 2 stvari: ta sodnik ni sposoben sodit tako velike tekme in dosegati evropske standarde sojenja; sodnik in var zasedba namensko ukrivljajo pravila samo za določene klube. Če pa je bila olimpija boljša pa se to dokaže z golom več in brez pomoči 12 igralca Šmajca.
Chaparral
26. 08. 2024 13.14
+3
Sodnik bi moral prekiniti tekmo in poslati vse domov....
Kollerik
26. 08. 2024 13.11
-1
Olimpija.... Slovenski Real Madrid. Sudije ZA, državne finance pa tudi..
omega _v6
26. 08. 2024 12.33
-2
Nič se ne bo spremenilo!! Že destletja vsi sodniki sodijo v korist Olimpije proti vsem klubom v državi!! Ni ga junaka,ki bi prekinil to Srbsko tradicijo,da olimpija igra z 12. igralci eden od njih je seveda sodnik!! To je sramota nogometne zveze in sodniške zveze!! Pa naj se ugotovi ali sodijo v korist Olimpije po navodilih ali za podkupnino?? Sem pa siguren,da je Olimpija tako dober klub,da tega ne potrebuje!!
Bajker Slovenija
26. 08. 2024 13.06
+4
nikoli vam ne bo prav ko ni bilo Vara in sedaj ko je Var živali, ki navijajo za Maribor pa spravit v kletke zate pa ne vem ali dobro vidiš ali ne kaj je bilo spornega ko je Šmajc piskal prvo je bil penal drugo pa ga je piskal ga je Var opozoril, če bi bilo tako kot jamrate bi potem Var potrdil penal, zresnite se in ne mižite na eno oko tako kot vam paše!
cmonBruh
26. 08. 2024 13.41
+4
?iko13
26. 08. 2024 14.12
+1
Gnezdo primitivizma je potrebno zapret za nekaj let.
Uporabnik1935308
26. 08. 2024 16.41
-1
Omega: če si iz Maribora, potem je velika verjetnost, da ti je oče Srb.
jank
26. 08. 2024 12.13
+3
To je vse manj slovenski derbi, ker v njem sodeluje vse manj slovenskih nogometašev. Olimpija vse bolj postaja moštvo drugo do tretje razrednih nogometašev iz Pirenejskega polotoka. Pri Mariboru je za ščepec več slovenskih nogometašev. Toda trend najboljših naših klubov, ki kupujejo ne preveč kakovostne tujce, ni spodbuden za razvoj tega športa pri nas.
Sisli288
26. 08. 2024 13.07
+3
Kvaliteta slovenslih mladih igralcev je slaba. Zato pa Slovenski klubi iščejo igrace po tujini. Kdor pa od Slovenskih mlajših igralcev pokaže potencijal gre pa raje v tujino, kjer so pogoji in možnost za razvoj veliko boljši.
Bajker Slovenija
26. 08. 2024 13.10
+0
je pa dobro tretje razredno moštvo, ki je pred pragom konferenčne lige če spremljaš kaj ekipe v tujini mi povej koliko igralcev iz svoje države igra za svoj klub kavč selektorji ustanovite samo slovensko ligo, ko ste tako pametni!
jank
26. 08. 2024 13.32
+0
Ja, konferenčna liga je tretjerazredna igra. Nimamo tako malo mladih, so pa zaradi teh tretjekategornikov obsojeni na dolgotrajno čakanje in tudi zato se mnogi podajo v tujino in večina se jih v večji konkurenci povsem zgubi.
Kaimlplut
26. 08. 2024 12.00
-8
Žalostno sem bil blizu vsega ....od kje so vzeli tega s....sploh si ne zasluži da mu rečem sodnik,,,,,,,halooooo NZS ki ste od kje imate te slepe ....sodnike pa kak se je vidlo da je žal za glavno mesto sodo......sramota
Kaimlplut
26. 08. 2024 12.49
-5
kar dajajte minuse privrženci Olimpije.....takega vzdušja vi ne premorete nikoli ker ste .......žabari
Bajker Slovenija
26. 08. 2024 13.11
+4
šmarnica dela svoje pogled na tribune Maribora to potrjuje prepoved obiska tekem pod vplivom alkohola!
za bojši jutri
26. 08. 2024 11.19
-1
VAR kot takšen, katerega obvladuje sodniška mafija, je treba nemudoma ukinit. So samo nepotrebni dodatni stroški.
STDB
26. 08. 2024 13.02
+0
VAR kot takšen je pravilno opozoril na prekršek za 11m ... zakaj sodnik ni hotel videti prekršek na Milcem pred tem, ne vem. VAR kot takšen je tudi pravilno 'preklical' drugo 11m, ker je bil prekršek izven kazenskega. Je pa tudi res, da je VAR kot takšen nekaj derbijev nazaj dal otroku, da z rdečo barvico nariše 'offside linijo'.
Bajker Slovenija
26. 08. 2024 13.12
+4
zakaj je Var mafija prvo je bil penal drugo je pa Var opozoril, da je bil prekršek izven kazenskega prostora sem že prej napisal, da ne mižite samo na eno oko!
dule100
26. 08. 2024 11.16
+3
Imam občutek, da je Anže hud navijač Maribora! 🤫🤫🤫