Nogomet

Kek zadovoljen z vnemo, a opozarja: Na stari slavi se ne da živeti

Brdo pri Kranju, 05. 09. 2024 12.32 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
20

Slovenska nogometna reprezentanca v petek začenja nastope v novi sezoni Lige narodov, v kateri se bo merila z Avstrijo, Norveško in Kazahstanom. Za uvod bodo v Stožicah gostovali naši severni sosedi, za katere je imel Matjaž Kek zgolj izbrane besede. Slovenski selektor je zadovoljen z odnosom, ki ga na prvi reprezentančni akciji po Euru v Nemčiji kažejo njegovi varovanci, skrbi pa ga status Jana Oblaka, ki se ukvarja z virozo in je pod vprašajem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pred prvo tekmo Slovenije v Ligi narodov
    02:15
    Iz 24UR: Pred prvo tekmo Slovenije v Ligi narodov
  • Matjaž Kek pred tekmo z Avstrijo
    01:52
    Matjaž Kek pred tekmo z Avstrijo

"Vsak začetek novega ciklusa prinaša določena vprašanja. Najlepši odgovori so vedno na igrišču. Me pa v vseh teh dneh izredno veseli zrelost igralcev, pozitivno razmišljanje, zavedanje svoje kvalitete in spoštovanje nasprotnika," je na novinarski konferenci uvodoma dejal slovenski selektor, ki bo reprezentanco drugič vodil v drugem kakovostnem rangu Lige narodov. 

Slovenija na Fifini lestvici trenutno zaseda 52. mesto, Avstrija pa je kar 30 mest višje in je s tem najvišje postavljena reprezentanca v skupini. "Pred nami je dobra, kvalitetna tekma. Jasno je, da je bilo razmišljanje usmerjeno v našo reprezentanco. Podatkov in informacij o Avstriji je dovolj," je nadaljeval Kek, ki je že bil na selektorskem stolčku, ko sta se reprezentanci nazadnje pomerili. V kvalifikacijah za Euro 2020 so Avstrijci oba obračuna dobili z 1:0.

Obe reprezentanci sta pustili zelo dober vtis na minulem Euru in se poslovili v osmini finala. Avstrijci so v zvezdniški skupini s Francijo, Nizozemsko in Poljsko zasedli celo prvo mesto, a so se nato poslovili proti Turčiji. Kek je nogometni ustroj pri naših severnih sosedih označil za "primer dobre prakse". 

"Vedno se rad učim od tistih, ki so dobri. Njihov sistem organizacije nogometa, pa tudi strokovni in tržni pristop, je prinesel rezultate. O tem govori vsa nogometna Evropa," s pohvalami ni skoparil slovenski selektor, ki je zelo zadovoljen z vnemo svojih varovancev na treningih. 

Kek znova poudarjal: Disciplina, organizacija ... 

"Slovenija ne more igrati na noben drug način kot z disciplino in organizacijo. Zadovoljen sem, igralci se mi zdijo še zrelejši. Ampak na stari slavi se ne da živeti, to bomo morali potrditi na igrišču. Misel in cilj je naslednje velike tekmovanje. Ena pot (na svetovno prvenstvo 2026) je tudi skozi Ligo narodov. Če se da, zakaj ne bi vsega skupaj pograbili?" je dodal. 

Nekaj skrbi mu povzroča le zdravstveni karton. Žan Karničnik bo zaradi hujše poškodbe v dresu Celja odsoten vsaj nekaj tednov, namesto njega je "vskočil" Kenan Bajrić. Vprašljiv je Jan Oblak, ki se v zadnjih dneh ukvarja z virozo. V sredo je vadil po prilagojenem programu, odločitev pa bo najverjetneje padla šele na dan tekme. 

"Vse skupaj odpira možnost nekomu drugemu. Dejstvo je, da se bomo morali prilagoditi, kot smo se že tolikokrat. Zaupanje v menjave je z moje strani stoodstotno, ker so si ti fantje to tudi zaslužili," izgovorov ne želi iskati Kek. 

Vpoklic Jakupovića kompliment klubskemu nogometu 

Njegov stanovski kolega Ralf Rangnick se ukvarja z odsotnostmi v zadnji vrsti, a bo lahko kljub temu računal na izjemno kakovostno zasedbo. Predvsem velja izpostaviti kvaliteto na sredini igrišča, kjer niti vlečeta Konrad Laimer (Bayern München) in Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund). Veliko se pričakuje tudi od soigralca Benjamina Šeška pri RB Leipzigu Christopha Baumgartnerja.

Kek je izpostavil izkušenega Marka Arnautovića in nato opozoril: "O posameznikih je brezpredmetno govoriti, ker so to igralci, ki igrajo v vrhunskih klubih. So pa najmočnejši kot ekipa s svojo idejo. Zaradi te ideje je potem lažje nadomestiti manjkajoče posameznike. Pričakujem kvalitetno, agresivno Avstrijo." 

Del avstrijske izbrane vrste je tudi nekdanji član Maribora Arnel Jakupović, ki je v zaključku prestopnega roka okrepil Osijek. Po mnenju Keka je njegov vpoklic velik kompliment slovenskemu klubskemu nogometu. "Jasno je, da se da tudi v naših klubih dobro razviti. Očitno se da tudi iz naše lige skočiti zelo visoko, le zaupati moramo in jim dati možnost." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Kavčič
06. 09. 2024 10.25
kje bo prenos??
igyyp
06. 09. 2024 12.05
igyyp
06. 09. 2024 12.15
Kollerik
05. 09. 2024 19.49
-2
G. Kek...moj in naš pokon! Lp
Glavni_Baja
05. 09. 2024 17.32
na zmago, skijašiii
Amor Fati
05. 09. 2024 15.58
-2
Res ste veliko dosegli na euru. ja. Šli ste čez skupino s tremi remiji, in nato proti Portugalcem izpadli po sramotno izvedenih enajstmetrovkah. To zame ni bilo uspešno, ampak porazno. Izpadli ste kot amaterji. In vem, da nisem edini, ki tako razmišlja.
G. Papež
05. 09. 2024 16.12
-2
Ste pa v manjšini - kot neki romi našega fuzbala tak na prvo žogo.
gullit
05. 09. 2024 16.54
+2
Edino Španci ter Slovenci smo zapustili turnir brez poraza statistično. To je uspeh. Prvič smo se uvrstili v izločilne boje, to je tudi uspeh. Imamo pa hvala bogu različna mnenja.
Pig Brother
05. 09. 2024 15.19
-2
Ne mi zamert, na KAKI slavi? Uvrstitev na neko prvenstvo v 3 razredni skupini s težkimi mukami po 20 letih v športu za katerega se potroši 90% denarja in trpijo vsi drugi športi v katerih se na prvenstva uvrščamo redno, celo več, vedno smo nekje v končnici ali se borimo za medalje. Zdej sta tle samo dve opciji? Ali sm jz nor ali on govori norosti!!
Pig Brother
05. 09. 2024 15.14
-4
Ne mi zamert, na KAKI slavi? Uvrstitev na neko prvenstvo v 3 razredni skupini s težkimi mukami po 20 letih v športu za katerega se potroši 90% denarja in trpijo vsi drugi športi v katerih se na prvenstva uvrščamo redno, celo več, vedno smo nekje v končnici ali se borimo za medalje. Zdej sta tle samo dve opciji? Ali sm jz nor ali on govori norosti!!
JAZsemTI
05. 09. 2024 14.45
+4
Na juriš nad austronautoviće!!!
profi
05. 09. 2024 14.28
-3
Ma kaj ima pa sploh za slavitit?? Dvakrat neodločeno na EP?Daj ne bluzi Kek.
JAZsemTI
05. 09. 2024 14.46
+4
G. Papež
05. 09. 2024 13.58
+2
Bravo Kek, najboljši selektor. Pustite ga naj dela pa bo.
wsharky
05. 09. 2024 13.50
+1
prost vstop in kokice gratis?
Blue Dream
05. 09. 2024 13.45
-2
Stari slavi? to ni zmagovalna miselnost, če si z malim zadovoljen