Nogomet

Kek pred Kazahstanom: Morali bomo biti boljši in hitrejši

Brdo pri Kranju, 08. 09. 2024 17.03 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
14

V ponedeljek bo Slovenija v drugem krogu Lige narodov v Stožicah gostila Kazahstan. Za razliko od petkovega obračuna z Avstrijci (1:1) so varovanci Matjaža Keka tokrat v vlogi izrazitega favorita. A Kazahstan je z remijem proti Norveški (0:0) dokazal, da še zdaleč ni naivna ekipa.

"Pričakovanje je usmerjeno v točke, zato bomo morali v igri narediti nekaj več, imeti boljšo koncentracijo v priložnosti. Kazahstan je proti Norvežanom pokazal disciplino in organizacijo na najvišjem možnem nivoju. Dobesedno so šli na glavo. Njihov selektor je znan po tem, da ne prepušča kaj dosti slučaju. V momentih, ko bomo imeli žogo, bomo morali biti boljši in hitrejši," je dan pred tekmo s Kazahstanom razmišljal slovenski selektor. 

Matjaž Kek je bil zadovoljen s točko proti Avstriji, a je poudaril, da tokrat pričakuje predstavo na višjem nivoju.
Matjaž Kek je bil zadovoljen s točko proti Avstriji, a je poudaril, da tokrat pričakuje predstavo na višjem nivoju. FOTO: Damjan Žibert

Še enkrat se je dotaknil petkovega obračuna z Avstrijci, ki se je v polnih Stožicah končal brez zmagovalca. "Lahko živimo s točko, čeprav smo želeli absolutno več. V nekaterih fazah igre, sploh na začetku, smo bili relativno dobri. Potem pa preveč pasivni in premalo agresivni, da bi lahko parirali, čeprav je bil tempo z obeh strani zelo visok." 

 Sloveniji je proti severnim sosedom zmanjkalo natančnosti in odločnosti v zaključkih napadov, je pa obramba – z izjemo lapsusa pri zadetku Konrada Laimerja – svoje delo opravila na visokem nivoju, kar je v zadnjem obdobju zaščitni znak Kekove čete. 

"Dejstvo je, da smo jim pustili zelo malo priložnosti. Posest me proti takšnim nasprotnikom sploh ne zanima. V drugem polčasu smo že bili konkretnejši, iz dveh, treh situacij bi morali zadeve bolje speljati, če bi želeli premagati tako zahtevnega nasprotnika," je izpostavil Kek in dodal, da od svojih varovancev pričakuje boljše izvajanje prekinitev, kar je proti Avstrijcem izostalo. 

Edini gol proti Avstriji je z bele točke dosegel Benjamin Šeško.
Edini gol proti Avstriji je z bele točke dosegel Benjamin Šeško. FOTO: Damjan Žibert

Obračun z Avstrijci je Matjaž Kek spremljal s tribune, saj je moral odslužiti kazen po izključitvi v osmini finala evropskega prvenstva. V ponedeljek, ko pričakuje povsem drugačno tekmo, bo znova na klopi. "To bo morda tekma za več kreativnosti, za kakšno potezo več, ker bo enostavno nasprotnik drugačen. Zagotovo ne bodo napadali visoko, čeprav so proti Norvežanom pokazali veliko ofenzivnosti. Kompaktni so in zelo težko jim je dati gol." 

Strokovnjak iz Maribora je napovedal, da bo v začetni postavi prišlo do nekaterih sprememb: "Nekateri me s fiziko niso zadovoljili, ampak to je njihov individualni problem iz klubov. Pred Eurom smo z veliko treninga to uspeli nevtralizirati. Zdaj pa nekaterih prav zaradi tega ni zraven, nekateri bodo izviseli. Eni so zamudili začetek sezone, drugi pa presenetili. David Brekalo je odigral hrabro, Vanja Drkušić tudi, čeprav je brez minutaže v klubu. To pomeni, da se da, če si mentalno na določenem nivoju."

Koga bo Kek postavil ob bok Šešku?

Zdi se, da je največja težava Slovenije na položaju napadalca. Benjamin Šeško je proti Avstriji znova odigral na visokem nivoju in rutinirano izvedel strel z bele točke za 1:0, a je pogrešal več pomoči s strani soigralcev. Za Andraža Šporarja je evidentno, da ni v pravi formi. Žan Celar, ki ga je nadomestil v drugem polčasu, je tik pred koncem zapravil lepo priložnost za zmago. Žan Vipotnik ni dobil priložnosti. 

"Dva napadalca (Celar in Vipotnik) sta menjala "kulturo" nogometa. Potrebovala bosta nekaj časa. Igrata v izjemno zahtevni lig(angleški Championship, op. a.). Šporar sigurno ni zadovoljen s svojo minutažo v Panathinaikosu, tam je tudi konkurenca drugačna. Tu si bo moral izboriti svoj status, medtem ko sem zelo zadovoljen, kako je proti Avstrijcem izgledal Benjamin Šeško," je glede napadalcev, ki so mu trenutno na voljo, povedal Kek. 

Še vedno je pod vprašajem tudi kapetan in brez dvoma prvi zvezdnik trenutne generacije Jan Oblak, ki je proti Avstriji manjkal zaradi viroze. Zelo solidno je v njegovi odsotnosti branil Matevž Vidovšek, pri prejetem golu so ga na cedilu pustili soigralci, čeprav bi morda lahko tudi sam bolje posredoval.

"Počakali bomo današnji trening. V soboto je del treninga že oddelal. Jasno je, da sta poškodba in viroza pustili posledice. Naredili bomo vse, da bo lahko odigral. Ampak veseli me, da smo tudi brez njega parirali tako dobri reprezentanci. Sigurno ne bomo na začetku sezone šli v tveganje," je usodo Oblaka Kek pustil pod vprašajem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
09. 09. 2024 10.17
+1
Najboljš obramba je obramba
ddolores
09. 09. 2024 10.14
+1
"Morali bomo biti boljši in hitrejši"! Zakaj pa že proti Avstriji niste bili boljši in hitrejši? Zato, ker jim ni selektor rekel - aja zdaj jim pa bo hahaha
apodgra
09. 09. 2024 08.44
+2
Čudežna ugotovitev našega selektorja , moramo biti kvalitetnejši, kreativni ,hitrejši in borbeni, Da to ugotoviš in izreče te čarobne besede , ne moreš biti nogometni strokovnjak. Tako preprosto na vendar ne gre. Analizirali bomo ,preučili bomo igro nasprotnika , lepo in prav. Kako pa to doseči s povprečno ekipo, pa je drugo vprašanje . Če lahko dvigneš samo 5o kg , ne moreš dvigniti več, tudi če poznaš tehniko dviga. Od naše reprezentance ne moremo pričakovati čudežev. Proti Avstriji smo imeli veliko sreče , pri njih doma so slika popolnoma drugačna . Če postaviš v svoj kazenski prostor celo ekipo , potem je nasprotniku zelo težko prebiti zid. V vseh kolektivnih igrah samodejne zmage nikoli niso zagotovljene . Pri naši plezalki Jani smo lahko 99% prepričani, da bo zmagala.
Hc4life
09. 09. 2024 08.39
Mislim da bomo igrali ofenzivni bunker
24bata
08. 09. 2024 21.06
+3
Važna je selektorska plača.Moraš fest lagat in si zmagovalec.
Dildoslav
08. 09. 2024 18.59
+0
Dejstvo je, da je repka sla naprej v dalec najslabsi skupini na euro. Ce ne bi, bi bilo presenecenje. In da je sla naprej v 1/8 brez zmage. Kar je redkost. Kljub temu, da imamo 6 napadalno usmerjenih igralcev.
Merhabap
08. 09. 2024 20.51
+2
kok pa to da ne vidimo teh 6 ki napadajo kaj so nevidni
Dildoslav
08. 09. 2024 18.57
+5
Večni selektor. Kot presednik nzs. Fuzbala se pa ne da spremljat na tvju. Ce nisi pri dolocenem operaterju. Korupcija na 2.
Merhabap
08. 09. 2024 18.29
+7
treba bo izbolsati napad saj imamo kaj mladine ki to zmore sedaj so bile počitnice in se je dalo kaj narest bomo lahko gledali tekno na rtv ali ne če ne ne vidim smisla v plačevanju 14€
Dildoslav
08. 09. 2024 18.57
+2
Pa kaj
08. 09. 2024 18.13
+2
Slabsi, kot je nasprotnik, bolse ti izgledas...
Masai_Mara
08. 09. 2024 18.07
+4
Ce bi proti Avstrijcem igrala ekipa Olimpije bi jih premagali za šalo. Naj si Kek pogleda kako se igra pravi nogomet. Reprezentanca pa igra pocasi in brez idej..igrajo na karto ce rata, rata..ce ne rata pa poslusamo milijon izgovorov..par je takih, ki nimajo kaj iskati v reprezentanci.