Nogomet

Kek pogrešal več angažiranosti, a bolj ga skrbi trojica poškodovanih

Ljubljana, 08. 06. 2024 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
15

Čeprav je Matjaž Kek na zadnji generalki pred potjo v Nemčijo videl nekaj dobrih stvari, je imel po tekmi z Bolgarijo (1:1) precej pripomb na predstavo svojih varovancev. Najbolj ga je zmotil odziv po vstopu rezervistov, ki v igro niso prinesli želene angažiranosti in dinamike. Pred uvodno tekmo Eura z Dansko mu skrbi povzroča tudi trojica poškodovanih. Ni še jasno, ali bodo Benjamin Verbič, Petar Stojanović in Miha Blažič sploh potovali v Nemčijo.

"Ves čas sem imel občutek, da ima veliko igralcev v glavi, samo da tekmo preživi. Res je bila to zadnja tekma pred Eurom, ampak nekatere stvari bi morali absolutno narediti boljše. Začetek je bil abnormalno naiven. Potem smo dobro odgovorili in imeli nekaj priložnosti," je remi z Bolgari pred 11 tisoč navijači v Stožicah zaokrožil slovenski selektor. 

Gostje so nenadejano povedli že v tretji minuti, ko je Kiril Despodov izkoristil najstrožjo kazen po naivnem prekršku Jake Bijola. Slabih 10 minut kasneje je bil izid poravnan po odlični akciji iz kota, ko je predložek podaljšal Jan Mlakar, na drugi vratnici pa ga je pričakal zbrani Andraž Šporar

Kek je od rezervistov pričakoval več

Če smo se nadejali, da bo Slovenija po izenačenju zagospodarila, se to ni zgodilo. Priložnosti so bile redke, najlepšo je v 33. minuti zapravil Benjamin Šeško. V drugem delu je Matjaž Kek igro skušal poživiti s šestimi menjavami, v ogenj je poslal tudi debitanta Nina Žuglja, vendar je bil učinek rezervistov skromen. Na koncu so bili zmagovitemu zadetku celo bližje Bolgari, a je Jan Oblak poskrbel, da je ostalo pri 1:1. 

"Vstopilo je šest svežih igralcev, ki bi morali z dinamiko in angažiranostjo narediti razliko, tu sem pričakoval več. Ampak ko imaš v podzavesti, bog ne daj, da se mi kaj zgodi, pride do takšnih stvari," je negativno plat prijateljskega obračuna izpostavil Kek, ki je v igro poleg Žuglja poslal še Sandija Lovrića, Josipa Iličića, Žana Celarja, Jureta Balkovca in Jona Gorenca Stankovića

Slovenija – Bolgarija
Slovenija – Bolgarija FOTO: Sofascore.com

Veseli vrnitev Šeška in Brekala, skrbi odsotnost trojice

Za razliko od torkove tekme z Armenijo (2:1) je Kek tokrat v ogenj poslal skoraj vse nosilce igre iz kvalifikacijskega obdobja. Veseli ga dejstvo, da je bil po malenkostnih težavah nazaj Šeško, ki je brez težav odigral 70 minut. Podobno velja za Davida Brekala v osrčju obrambe, a 62-letni Mariborčan kljub temu ne spi mirno. 

"Skrbi me, ker nekateri igralci tudi drugo tekmo zapored niso bili nared za igranje. Tukaj lahko počakam še dva ali tri dni. Če ne bo možnosti za treniranje, bomo morali menjati. Na žalost je tako, ampak narediti moramo vse, da bo kader kompleten," je napovedal. 

Benjamin Šeško je odigral 70 minut, a svojih priložnosti ni izkoristil.
Benjamin Šeško je odigral 70 minut, a svojih priložnosti ni izkoristil. FOTO: Damjan Žibert

In koga je imel v mislih? "Za Petra Stojanovića smo opravili magnetno resonanco. Naj ne bi bilo nič velikega, ampak hkrati to pomeni odsotnost s treninga in to je kilometrina, ki bi jo potrebovali. Upam, da bo ta zadeva čim prej na jasnem. Benjamin Verbič drugo tekmo zapored ni mogel igrati, tudi trenira ne. Enako je z Miho Blažičem, tukaj sem pred veliko dilemo." 

V petek je bil reprezentančni seznam s 30 nogometašev skrčen na končnih 26. Brez Eura so ostali Matevž Vidovšek, Žan Zaletel, Miha Zajc in Luka Zahović, ki pa so še naprej v pripravljenosti. "Rekel sem jim, da je zadeva odprta do dneva pred tekmo z Dansko. Ne bom čakal, če nekateri na žalost ne bodo sposobni. Upam, da mi tega ne bo treba, ampak nekaterim se te zadeve vlečejo že predolgo," je pojasnil Kek. 

Kek s predstavo svojih varovancev na generalki pred Eurom ni bil povsem zadovoljen.
Kek s predstavo svojih varovancev na generalki pred Eurom ni bil povsem zadovoljen. FOTO: Damjan Žibert

Okrepitve bi utegnile biti močno slovensko orožje 

Med dobrimi stvarmi je selektor izpostavil izenačujoči zadetek, do katerega je prišlo po odlični kombinaciji iz kota, ko je obrambo Bolgarije z vtekanjem na prvo vratnico presenetil Mlakar, vse skupaj pa je odlično pričakoval Šporar. Na vprašanje, ali je šlo za uigrano kombinacijo, Kek odgovarja: 

"Ne smem povedati, ker nasprotniki spremljajo (smeh). Fantje imajo dobro komunikacijo, zelo dobro so odigrali. Najprej izvedba, poem pa reakciji prvega in drugega. Mislim, da so lahko prekinitve dobro orožje v napadu. Smo pa dvakrat slabo reagirali pri njihovih prekinitvah. To so malenkosti, ki lahko obrnejo tekmo v eno ali drugo stran." 

Ob tem je slovenski selektor, ki ga po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki čaka drugo veliko tekmovanje, pojasnil, da bo fokus odslej izključno na uvodni tekmi z Dansko. Na sporedu bo v nedeljo, 16. junija, ob 18. uri.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

expert100
09. 06. 2024 15.07
-1
Ta Kek ni kek, bolj Kekec, črtal Zajca, na ekskurzijo pelje Kurtiča za Verbiča, Stojanoviča se niti ne ve, če bosta sploh pripravljena, če smo že pri potovanjih v Nemčijo, saj od igre ne bo nič, morda točka, če, če,če, si zasluži Zajc saj je bil zraven v vsaki tekmi v kvalifikacijah, ne vem kaj več sta si zaslužila Iličič in Kurtič, enega ni bilo zraven, drugi je grel klop, navsezadnje naj vpokliče še Kevina Kampla.
yanay
09. 06. 2024 09.42
+2
Že v kvalifikacijah sem kritiziral igro naših reprezentantov. Najbolj me moti to, da so podaje mlahave, prepočasne in nasprotniki že po dveh podajah pridejo do žoge. Če hočemo žogo obdržati v svojih nogah, morajo biti podaje hitre, močne in natančne. Naši igralci vse preveč radi naredijo korak ali dva preveč, namesto da bi žogo takoj podali naprej. Primanjkuje nam tudi hitrih igralcev, ki bi zmogli narediti razliko. Šeško in še kdo, ne bodo dovolj! Kar nekaj ekip je zelo atletskih, kar pomeni, da jim tekanje na polno, v večini tekme ne bo težko.
borjac
09. 06. 2024 08.51
+6
Selektor KEK je na tekmi proti Bolgariji razdrl najboljši napad zadnjih let Šeško -Šporar, razdrl je tudi ekipo , ki je v zadnjih štirih odločilnih tekmah uspela popeljati Slovenijo na Evropsko prvenstvo, z nekakšnimi vele umnimi taktičnimi potezami, kot - Šeška povleči v vezno linijo itd. ....poslušam tudi Keka kako v medijih joče in maha z neko grožnjo "poškodovanim " igralcem Verbiču, Blažiču, Stojanoviču, mar nimamo Zdravniške službe ki skrbi in podaja mnenje o poškodbah igralcev ....., je pa mirne duše prečrtal zdravega vezista Zajca, samo spomnil bi : KEK SELEKTOR SI TI, TI SI TISTA OSEBA KI ODLOČA IN NIHČE DRUG, on pa joče nekaj po medijih se jezi, brezveze, KEK se je zopet izgubil v svojem govoričenju, in prelaganju odgovornosti na druge.
profi
09. 06. 2024 08.06
+3
Ja,sigurno samo njegov poziv čakajo..svašta
James Bond in tovariš Tito
08. 06. 2024 21.33
+4
..čudežen deček B.Š.....71 minut...streli proti golu 0........podaje 0......in seveda posledično goli 0......
Zaplešimo
08. 06. 2024 21.54
+2
čudežni Šeško potrebuje vsaj 25 sto procentnih šans za gol da doseže en zadetek kot smo videli....popolnoma neučinkovit in nenevaren za gol nasprotnika....zimzeleni Jojo je doktor za njega
Gasper4690
08. 06. 2024 21.09
+1
Mi bomo bolj statisti medtem ko hrvatje sigurno vsaj polfinale..gladko nabil portugalce pri njih v najmocnejai postavi
Miran1960
08. 06. 2024 20.20
+2
Kaj sploh vlači Lovriča, ki ni že dolgo v tekmovalnem ritmu, pa tudi prej ni bil neka zvezda v slabem Udineseju
Zaplešimo
08. 06. 2024 21.57
+2
Tale Lovrič pomoje s 3 metrov nebi gola zadel.....bi prej sklatu verjetno unga gledalca zgoraj v kotu čist na vrhu stadiona
kala 09
08. 06. 2024 20.03
+1
Super Zahovič in Zajc se vračata
Magic-G-spot
08. 06. 2024 19.50
+3
Ze se isce izgovore.
Storz909
08. 06. 2024 19.31
+2
Se pravi,dober nam kaže na EP v fuzbalu....🤣🤣🤣
Zaplešimo
08. 06. 2024 21.58
čudovito ja....predvsem bodo hitr nazaj😜🤣🤣🤣🙈
Švejk 123
08. 06. 2024 19.00
+9
Enostavno rečeno matranje žoge!
Gasper4690
08. 06. 2024 18.58
+0
Ze vidm kako bodo janezi ktitiziral keka ob morrbitnih slabih igrah..zadnje dve tekmi sta zelo zaskrbljujojci..ne glede da se ni igralo s prvo postavo..enostavno igra ne stece..velik hendikep ce stojanovica ne bo..tudi verbic in blazic pomembna..sigurno more pa ilicic igrat v prvi postavi