Nogomet

Kek opozarja: Na Brdu se ne bodo samo sprehajali

Brdo pri Kranju, 30. 05. 2024 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
17

Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju zbral svoje varovance pred začetkom priprav na evropsko prvenstvo. Dobro razpoložen je pred predstavniki medijev predstavil cilje, spregovoril o hierarhiji v reprezentanci in pojasnil, zakaj je po treh letih znova zraven tudi Josip Iličić. Preverite tudi, zakaj se je obregnil ob Benjamina Šeška.

Slovenski selektor je prvi uradni dan priprav na Brdu pri Kranju pozdravil 27 nogometašev. Zaradi klubskih obveznosti so še vedno odsotni David Brekalo, Žan Celar in Nino Žugelj. Vsi drugi so v sredo popoldan opravili prvi skupni trening. Sandi Lovrić po poškodbi v dresu Interja še ni pripravljen za največje napore, Matjaž Kek pa je poudaril, da bodo morali biti zelo previdni tudi pri "doziranju" Jake Bijola in Petra Stojanovića

Jasno je, da se bo moral Kek pred odhodom v Nemčijo za sodelovanje zahvaliti četverici. Zagotovo bo v njej eden od štirih vratarjev, do končne odločitve pa bo prišlo na podlagi videnega na treningih in prijateljskih tekmah. Slovenija se bo v začetku junija doma pomerila z Armenijo in Bolgarijo. 

"V življenju me je vodilo prepričanje, da marsikatero informacijo pove trening. Vedno je treba gledati skozi prizmo ekipe. Slovenija ni en igralec, je ekipa, prepričanje, samozavest, optimizem, da se lahko v Nemčiji nekaj naredi," je odločno poudaril Kek, ki si želi, da bi se v zahtevni skupini z Anglijo, Dansko in Srbijo "nekaj vprašalo" tudi Slovenijo. 

Na Brdu se ne bodo samo sprehajali 

Kot vselej je slovenski selektor tudi tokrat poudaril pomen fizične pripravljenosti in svoje varovance posvaril z besedami, da se na Brdu pri Kranju v pripravljalnem obdobju ne bodo samo sprehajali. "Če bomo imeli težave s fizično pripravljenostjo, bodo hitro nastali problemi," je pojasnil. 

Ne seznamu vpoklicanih so bili pričakovano vsi, na katere je stavil v kvalifikacijskem obdobju. Mesto na širšem seznamu pa si je zavoljo sijajnih predstav v pretekli sezoni prve lige (8 golov, 11 asistenc) prislužil Josip Iličić. Kek je poudaril, da se za to ni odločil na podlagi starih zaslug, temveč njegovih predstav v dresu Maribora. 

Josip Iličić se v reprezentanco vrača po treh letih odsotnosti.
Josip Iličić se v reprezentanco vrača po treh letih odsotnosti. FOTO: Luka Kotnik

Vrnitev Iličića? 'Tu ni starih zaslug'

Obenem je zanikal namigovanja nekaterih, da bi utegnila vrnitev 36-letnega zvezdnika negativno vplivati na hierarhijo v garderobi. "Tu ni starih zaslug, hierarhija reprezentance je postavljena, zanj in za ostale. Če bi se bal zrušene atmosfere, kot nekateri izpostavljajo, potem kot selektor ne bi imel kaj iskati. Hierarhija se ne ruši s presenetljivimi potezami, kvečjemu je to lahko dodatna kvaliteta ali nepredvidljivost ... Slovenija si ne more privoščiti, da bi kogar koli izpustila iz rok."

Če je steber obrambe Jaka Bijol poudaril, da si želijo Slovenijo predstaviti v dobri luči z všečno igro, je Kek glede tega bolj pragmatičen. "Zanima me rezultat in kako bomo videti. Pragmatičnost pa je ena velikih kakovosti naše vrste," je optimističen, a v isti sapi poudarja, da si slabih dni na Euru preprosto ne bodo smeli privoščiti. 

"Danska, Srbija in Anglija niso nasprotniki, proti katerimi bi si lahko dovolili, da izgledamo kot proti Malti (ob remiju z 2:2)."

Še pred uvodnim srečanjem z Danci 16. junija Slovenijo čakata domači pripravljalni tekmi z Armenijo (4. junija) in Bolgarijo štiri dni kasneje. Po zadnji se bo Kek dokončno odločil, koga bo vzel s seboj v Nemčijo, kjer bo v Wuppertalu opravil zadnji del priprav. "Dve pripravljalni tekmi nam bosta prišli še kako prav, ne bo pa lahko nekoga poklicati na stran in mu reči 'hvala lepa'," se nehvaležne naloge zaveda Kek, ki ga sicer veseli, da je Uefa število vpoklicanih igralcev s 23 razširila na 26. 

Nad formo Benjamina Šeška navdušen, nad pričesko malo manj 

Na sredinem zboru je sicer veliko pozornosti požel prvi napadalec trenutne generacije Benjamin Šeško, ki je prišel z novo pričesko. "S takšno frizuro, ko je prišel na priprave ... Že tu imamo težave," se je glede tega pošalil Kek in nato v bolj resnem tonu pristavil: 

"Upam, da bo Benjamin svojo kvaliteto pokazal tudi v reprezentanci. Ob sebi ima nekoga, s katerim sta odlično funkcionirala skozi kvalifikacije. Ko sem ju videl znova na treningu, se mi je začelo kar smejati. Andraž Šporar ima svoje kvalitete, enako velja tudi vse ostale. Vse to je kamenček v širšem mozaiku ekipe." 

Kek se je obenem zahvalil trenerskemu kolegu na klopi RB Leipziga Marcu Roseju za pravilno "doziranje" Šeškovih minut, ki je predvsem ob koncu sezone obrodilo sadove. Na 31 tekmah v pretekli sezoni Bundeslige je dosegel 14 zadetkov, pri čemer je v polno meril na zadnjih sedmih zaporednih tekmah. 

Odlična napoved torej, da mreže slovenskih nasprotnikov ne bodo mirovale ... 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
30. 05. 2024 20.58
+1
Kek bodi zelo pazljiv, da ne boš z spuščanjem podzemeljskih menedžerskih krogov in vplivnežev iz Maribora, razsul odlično vzdušje v slačilnici, ki sedaj vlada v Slovenski slačilnici, zato KEK - ti si selektor Slovenije ne pa predstavnik skritih vplivnih krogov, ki jim za Slovenijo ni popolnoma nič mar.
mikica247
30. 05. 2024 15.45
+7
Ah naš filozof Kek.
BELAN
30. 05. 2024 15.32
+7
Samo,da Srbe nabijete,drugo ni važno...
Mio56
30. 05. 2024 15.20
-1
Na Brdu se nebodo samo sprehajal, ma se bodo zato pa EPju!
generaly
30. 05. 2024 14.59
-1
Ce dajo en gol na prvenstvu bo najvecji uspeh te generacije....ampak to je fikcija
Kristi11
30. 05. 2024 14.43
+0
Celje pripravlja veliko presenečenje!!! Močna okrepitev za boj lige prvakov... napadalec, ki je igral za inter pod vodstvom Mourinha. Prvi napadalec in velika muhasta zvezda... aja pa še črn je
gullit
30. 05. 2024 14.59
+6
kapljač1
30. 05. 2024 14.31
+11
Kek umiri se. Spet hočeš biti glavni . In na koncu ti bodo vsega drugi krivi.
mikica247
30. 05. 2024 13.48
+5
Vse lepo in prav ampak a lahko nekdo pove Keku da preveč naklada.
HelloTest
30. 05. 2024 13.39
+2
Koga briga nogomet, raje pišite o bolj pomembnih stvareh.
Blue Dream
30. 05. 2024 13.12
+6
Lahko jim ob večerih predvaja posnetek tekem slovenske hokejske reprezentance na OI v Sochiju . Za vzpodbudo in prikaz kako neustrašno in brez respekta se je treba lotit tekmecev
generaly
30. 05. 2024 13.04
-9
Cak mal aa slovenclji bodo igral na euru.. pa to je bizarna komedija skandal... dejte no nehat
wsharky
30. 05. 2024 13.01
+9
zabice kako ste?
Blue Dream
30. 05. 2024 12.42
+7
Sam nej merkajo da se ne bo spet kaka šmarna gora(al pa pohorje) prodajala pa take fore
bohinj je zakon
30. 05. 2024 12.38
-2
1. Disciplina 2. Zgodaj spat 3. Na treningih naj bo sožitje 4. Veliko teka (pazi Iličiča včasih kar zmanjka) 5. Forsirati napad z kril 6. Šeška nobena obramba ne ustavi. Zadnja žoga naj bo njemu 7. Organizirati ekipo 4:3:3 ................Za dodatna navodila sem na razpolago.
Homer.Simpson
30. 05. 2024 15.42
+5
bol realno bo: bunker in še enkrat bunker, sistem 5-4-1, se pravi 5 igralcou u ravni liniji + 4 defanzivni vezisti ki ne hodijo čes sredino,taktika- česlučajno dobimo žogo nabij čimbol naprej mogoče jo bo dobu Šeško in kaj naredu, strategija- žoga gre lahko mimo nasprotnik ne, zdržimo 85 min in u zadnih 5 minutah gre not Iličič in še kaj poskuša podati Šeškotu, to sem po telefonu predlagau Keku in je reku da me bo poslušal
bohinj je zakon
30. 05. 2024 18.26
-2
Totalni bunker obvlada samo Italija. Na ta način so bili celo svetovni prvaki. Toda............mi nismo Italija.