Nogomet

Kdo je nekdanji nogometaš Reala, ki je še neporažen na klopi Olimpije?

Ljubljana, 19. 08. 2024 17.44 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Žan T. Urbanija
Komentarji
5

Victor Sanchez, trenutni trener nogometašev iz prestolnice, je pozitivno presenetil in ostaja še neporažen v letošnji sezoni na klopi ljubljanske Olimpije. Igralsko kariero je začel v mladinski šoli znamenitega Reala, kjer se je prebil skozi mladinski pogon vse do članske ekipe, s katero je leta 1998 osvojil Ligo prvakov. Svoje najboljše predstave je prikazal v (takrat izjemno močnem) Deportivu, kjer je preživel sedem let. Njegova trenerska kariera pa je, razen velikih imen, ki jih je vodil, vse prej kot zavidljiva.

Sanchez je svojo profesionalno kariero začel pri Real Madridu, kjer je debitiral 25. maja leta 1996. Med svojim časom pri Realu je prispeval k osvojitvi španskega prvenstva in UEFA Lige prvakov.  

Victor Sanchez v dresu Real Madrida na tekmi legend
Victor Sanchez v dresu Real Madrida na tekmi legend FOTO: Profimedia

Leta 1998 je prestopil k Racingu de Santander, kjer je v eni sezoni zabil 12 golov, kar mu je omogočilo prestop v Deportivo La Coruña. Pri Deportivu je bil ključni igralec v sezoni 1999–2000, ko je klub osvojil svoj prvi naslov La Lige. Sanchez je najbolj blestel na položaju desnega vezista, predvsem pa je bil znan po dobrih predložkih in asistencah.

Sanchez je najbolj blestel v dresu Deportiva.
Sanchez je najbolj blestel v dresu Deportiva. FOTO: Profimedia

Sanchez je zaključil igralsko kariero leta 2008 pri Elcheju, potem ko je zaradi poškodb nastopil le na redkih tekmah. V svoji karieri je odigral skoraj 500 tekem. Reprezentančno je za Španijo debitiral leta 2000 in do leta 2004 zbral osem nastopov.

Victor Sanchez v dresu španske nogometne reprezentance
Victor Sanchez v dresu španske nogometne reprezentance FOTO: AP

Po končani igralski karieri je leta 2010 začel trenersko pot kot pomočnik pri Getafeju. Leta 2015 je postal glavni trener Deportiva, kjer pa ni dosegel pričakovanih rezultatov, saj je ekipa v edini sezoni zabeležila le dve zmagi na zadnjih 22 tekmah. Po kratkem obdobju pri Olympiacosu in Betisu se ni proslavil. V Grčiji je na klopi sedel le dve tekmi, na klopi Betisa pa je zdržal 27 tekem in je povprečno dosegel 1.07 točke.

Victor Sanchez se je v Španiji srečal tudi z legendarnim Zidanom.
Victor Sanchez se je v Španiji srečal tudi z legendarnim Zidanom. FOTO: Profimedia

Kasneje je postal glavni trener Malage. Povprečno je dosegel 1.27 točke, odpuščen pa ni bil zaradi slabih predstav njegove ekipe. Klub ga je namreč suspendiral po tem, ko so nepridipravi objavili posnetek takrat 43-letnega Španca, ki je slekel klubsko trenirko in se pred kamero samozadovoljeval. Kljub šestim zaporednim zmagam ga je klub sprva suspendiral, nato pa tudi odpustil. Kasneje je klub tožil. Spor, v katerem je Sanchez menil, da ga je Malaga nezakonito odpustila, se je končal z izvensodno poravnavo. Sanchez je zaradi incidenta prekinil svojo trenersko kariero.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnil se je leta 2023, ko je prevzel Cartageno v drugi španski ligi. Že po treh mesecih je bil odpuščen, saj je zmagal na le eni izmed sedmih tekem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Junija letos je bil imenovan za trenerja zelenih iz prestolnice. Podpisal je enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja. 

Victor Sanchez in športni direktor Goran Boromisa na predstavitveni novinarski konferenci
Victor Sanchez in športni direktor Goran Boromisa na predstavitveni novinarski konferenci FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Sanchez je imel priložnost voditi več uglednih nogometnih zvezd. Med njimi najbolj izstopajo Jesus Navas, bočni branilec, ki je blestel predvsem pri Sevilli, Dani Ceballos, vezist, ki je najbolj izstopal pri Real Betisu, preden se je pridružil Real Madridu. Pau Torres, ki igra na mestu osrednjega branilca, je svoje najboljše predstave pokazal pri Villarrealu, zdaj pa igra v Premier ligi pri Aston Villi. Luis Alberto, ki je pod taktirko Sancheza igral največ minut, kar 2241, je največji uspeh dosegel pri Laziu. 

Jesus Navas je bil nastarejši član španske reprezentance na letošnjem Euru, kjer je prav Španija slavila naslov najboljših na stari celini.
Jesus Navas je bil nastarejši član španske reprezentance na letošnjem Euru, kjer je prav Španija slavila naslov najboljših na stari celini. FOTO: Profimedia

Španec pogosto uporablja taktične zamisli, ki temeljijo na pozicijski igri in strukturirani izgradnji napada. Značilno za njegove ekipe je, da v izgradnji igre uporabljajo različne formacije, kot so 2-3-2-3 ali 4-1-4-1, kjer se igralci premikajo v 'trikotnikih', da ohranjajo posest žoge in ustvarjajo premoč. Obožuje tudi vratarje, ki imajo dobro tehniko. Sanchez daje velik poudarek tudi na visokem pritisku in protipritisku, kjer njegove ekipe agresivno pritiskajo na nasprotnika, da jih prisilijo v napake in hitro odvzamejo žogo. Ta pristop omogoča hitre prehode v napad in izkoriščanje prostora v nasprotnikovi polovici. 

Victor Sanchez del Amo
Victor Sanchez del Amo FOTO: X

Olimpija je od prihoda Sancheza pokazala zelo dobre rezultate. Od začetka letošnje sezone, ko je začel voditi klub, so zeleno-beli še neporaženi.

Uradne tekme Olimpije v letošnji sezoni:

(Prva Liga Telemach): Olimpija - ND Primorje 2:0

(UEFA Conference League): Olimpija - Polissya Zhytomyr 2:0

(UEFA Conference League): FC Koper - Olimpija 0:1

(UEFA Conference League): Polissya Zhytomyr - Olimpija 1:2

(Prva Liga Telemach): Olimpija - NK Nafta Lendava 1903 2:0

(UEFA Conference League): Olimpija - Sheriff Tiraspol 3:0

(Prva Liga Telemach): NK Domžale - Olimpija 0:0

(UEFA Conference League): Sheriff Tiraspol - Olimpija 0:1

(Prva Liga Telemach): Olimpija - NK Celje 2:2

Olimpija je pod Sanchezovim vodstvom torej dosegla skupno 15 golov in prejela le tri.

Victor Sanchez slavi z navijači Olimpije.
Victor Sanchez slavi z navijači Olimpije. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Sledi boj za nastop v skupinskem delu Konferenčne lige, kjer bodo zmaji skušali premagati hrvaškega prvoligaša Rijeko. Po oceni Transfermarkta je Rijeka vrednejša od vseh treh slovenskih klubov, Celja, Olimpije in Maribora, ki se bodo potegovali za naslov prvaka, skupaj. Skupna vrednost igralcev teh slovenskih klubov znaša približno 33 milijonov evrov, medtem ko je hrvaški klub ocenjen na skoraj 40 milijonov evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekma bo v četrtek ob 20:00 s prenosom na Kanal A in VOYO.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peni Stojanović
19. 08. 2024 20.26
on je to on je ono a ni fuzbal ekipni sport 😅
RUBEŽ
19. 08. 2024 19.49
-2
On Riera, naj samo zašuška denar iz tujine pa pot pod noge. Riera ze ima takšno prakso.
NietzscheF
19. 08. 2024 19.35
Klub ga je namreč suspendiral po tem, ko so nepridipravi objavili posnetek takrat 43-letnega Španca, ki je slekel klubsko trenirko in se pred kamero samozadovoljeval. haha nikol nebi reku to za njega tip zgleda res uno maksimalno normaln in dostojen.
ivan z Doba
19. 08. 2024 19.13
+1
dreka?1
19. 08. 2024 18.20
-3
Trenerji iz zahodnih nogomrtnih lig bojo Sloveniji prinesli nogometni napredek in druģačno nogometno filozofijo(Sanchez,Reira,tudi Portugalec).Od trenerjev bivše Yu je edino Milošević nekaj pokazal in ni novačil tretjeligaške igralce bivše Yuge.