Nogomet

Kdo je mladi napadalec, na katerega v Stožicah zelo resno računajo?

Ljubljana, 14. 07. 2024 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Nobena skrivnost ni, da v taboru Olimpije pred uradnim začetkom sezone vneto iščejo novega napadalca. Na pripravljalnih tekmah je primat v konici napada prevzel komaj 19-letni Dino Kojić in hitro opozoril nase. V soboto se je na generalki proti CSKA 1948 navijačem premierno prestavil v Stožicah in bil dvakrat zelo blizu zadetku. Kot vse kaže, se mu na začetku prvoligaške sezone obeta mesto v prvi postavi.

Nogometaši Olimpije so bolgarskega prvoligaša ugnali s 3:0. Zadeli so Sualehe, Motika in Boultam.
Nogometaši Olimpije so bolgarskega prvoligaša ugnali s 3:0. Zadeli so Sualehe, Motika in Boultam. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Zmaji so za konec uspešnega pripravljalnega obdobja na četrti tekmi še četrtič slavili. V Stožicah je s 3:0 padel bolgarski CSKA 1948. Trener Victor Sanchez je od prve minute na igrišče poslal, vsaj tako se zdi, najmočnejšo enajsterico, saj tudi med polčasoma ni menjal. 

V prvem delu je zadel David Sualehe, v drugem sta svoje pristavila še rezervista Nemanja Motika in Reda Boultam po sijajni ekipni akciji, ki je poskrbela za zadovoljstvo približno 250 navijačev. 

Rezultat bi lahko bil tudi višji. V prvem delu je bil dvakrat zelo blizu Dino Kojić. Najprej v 18. minuti, ko je bil sam pred vrati po napaki gostujoče obrambe. Drugič pa tik pred koncem prvega dela, ko je po protinapadu z desne meril v vratarja. 

Čeprav je ostal brez zadetka, je bil mladi napadalec zadovoljen z debijem v Stožicah. "Izjemen občutek. Ponosen sem, da mi je trener sploh dal priložnost. Prvič sem v kadru v Stožicah, lahko bi zabil dvakrat, ampak njihov vratar je imel nekaj sreče," je strnil misli po koncu tekme. Igral je 53 minut, ob odhodu z igrišča pa bil nagrajen z aplavzom – tako s strani navijačev kot soigralcev.

Dino Kojić je bil že v zaključku lanske sezone občasno priključen prvi ekipi. V prvem krogu letošnje sezone proti Primorju pa se mu obeta debi v prvoligaški konkurenci.
Dino Kojić je bil že v zaključku lanske sezone občasno priključen prvi ekipi. V prvem krogu letošnje sezone proti Primorju pa se mu obeta debi v prvoligaški konkurenci. FOTO: 24ur.com

Nase opozoril v mladinski selekciji, pod vodstvom Sancheza pripravljen na naslednji korak 

V Ljubljani rojeni napadalec se je članskemu moštvu poleti pridružil kot najboljši strelec mladinske selekcije Olimpije v prejšnji sezoni, na 27 tekmah se je podpisal pod 14 zadetkov. Z vnemo in trdim delom na treningih je hitro prepričal strokovni štab na čelu z novim trenerjem Victorjem Sanchezom

Ob zmagi proti Slovačkemu (3:1) je dosegel tudi prvi (neuradni) gol za člansko selekcijo zmajev. Po tekmi s CSKA-jem ni skrival, da trenutno živi svoje otroške sanje. 

Hvaležen je trenerju, da mu je sploh ponudil priložnost. Verjame, da mu bo zaupanje vrnil na igrišču. "Videti je, da ima ogromno znanja o nogometu," je o 49-letnem Špancu povedal Kojić in dodal, da mu zelo ustreza stil igre z veliko posesti, h kateremu strmijo zmaji. 

187 centimetrov visoki napadalec je na generalki s svojo marljivostjo nasprotnikovi obrambi povzročal nemalo težav. V 21. minuti je denimo z odvzeto žogo začel nevaren protinapad. Pokazal je tudi obilo tehničnega znanja, brez pomisleka je zaključeval tako z levo kot desno, čeprav sam pravi, da ima raje desnico. 

Victor Sanchez veliko pozornosti namenja razvoju mladim nogometašem.
Victor Sanchez veliko pozornosti namenja razvoju mladim nogometašem. FOTO: NK Olimpija Ljubljana

Victor Sanchez že na predstavitveni novinarski konferenci ni skrival, da bo ogromno stavil na mlade nogometaše. Po uspešno opravljeni generalki pa je nekaj besed namenil tudi Dinu Kojiću. 

 

"Opravlja zelo dobro delo. Zame starost ni težava. Celotna ekipa je zelo mlada, kar mi je všeč, saj to pomeni, da so nogometaši lačni dokazovanja. Rad bi jim pomagal pri naslednjem koraku. Prepričan sem, da imajo kakovost za še kaj več v karieri." 

Upa, da bo pri navijačih dobil nekaj dodatnega kredita 

Ko smo ga povprašali o največjih spremembah v primerjavi z nogometom v mladinski konkurenci, je izpostavil hitrost igre. "Nimaš časa, da sprejmeš žogo in pogledaš okoli sebe. Vse moraš vedeti že prej. Dve podaji prej moraš vedeti, kaj boš naredil."  

Zahtevna ljubljanska publika vselej zahteva največ, česar se Kojić dobro zaveda. Če zadetki ne bodo takoj prišli, Kojić upa, da bo zaradi svojega porekla pri navijačih vseeno dobil nekaj dodatnega kredita. "Že od majhnega imam rad Olimpijo. Tukaj sem se rodil in zanjo od vedno navijam," je pojasnil nogometaš, ki se je Olimpiji pridružil pri selekciji U15. Pred tem se je kalil pri Interblocku in Bravu. 

Kje pa v svoji igri vidi največ prostora za napredek? "Pri postavljanju, moram pa dobiti še na samozavesti," odgovarja 19-letnik, od katerega bo, kot se zaenkrat zdi, na začetku sezone odvisno marsikaj. Vsi v klubu na čelu s trenerjem Victorjem Sanchezom pa verjamejo, da bodo za prepotrebno rast samozavesti poskrbeli zadetki. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUBEŽ
14. 07. 2024 18.44
-1
Po tem prispevku Lolimpija naskakuje CL.
Samo-ne-rdeci
14. 07. 2024 14.39
+2
blef
14. 07. 2024 12.24
+6
Dvakrat je falil in sedaj je glavni.