Nogomet

Kar smo želeli, kar smo hoteli! Zaenkrat ...

Ljubljana, 18. 10. 2023 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
8

Po novi zmagi slovenske nogometne reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo poleti leta 2024 se je z besedami poigral naš strokovni komentator Tomaž Lukač.

Benjamin Šeško z najmlajšimi navijači slavi zmago proti Severnim Ircem.
Benjamin Šeško z najmlajšimi navijači slavi zmago proti Severnim Ircem. FOTO: Damjan Žibert

Slovenska nogometna reprezentanca je spet 'in'. Dve desetletji sta minili! Ponovno se je zgodilo, da imamo skoraj toliko nogometnih kibicev, kot jih je bilo pred leti. Končno lahko vzhičeno stresamo neumnosti o nogometu, spet imamo na tisoče strokovnjakov! Lepo, včasih neokusno, skrajno neprimerno, pavšalno, povsem zgrešeno, ampak to je del športne kulture. Nogometne še nismo sprejeli in je tudi ne bomo, ko bomo, če bomo povsem blizu, pa se bo zgodil kakšen poraz. Pa že večkrat smo bili tako blizu ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija je v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Nemčiji, storila nekaj ogromnih korakov. Miselnost, ki prevladuje v izbrani vrsti, je spet takšna, kakršna mora biti. Kakovosti je dovolj, da se lahko kosamo s konkurenti v naši kvalifikacijski skupini, da smo lahko na koncu celo najboljši. Dvomim, da smo vsaj približno enakovredni velesilam, kakršne so – denimo  trenutno – Anglija, Portugalska, Francija, toda nikakor nismo v položaju, ko bi se morali kogar koli bati, še manj pa, da bi lahko kogar koli podcenjevali. O tem je že pred časom, ko je ponovno prevzel vodenje reprezentance, govoril Matjaž Kek. Mnogi s(m)o že tedaj razumeli, o čem govori. Nekateri so ga ocenili kot demagoga in zgolj odličnega retorika. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če sem povsem iskren, sem tudi sam tu in tam podvomil v globino in težo njegovih sporočil, nikoli pa nisem verjel, da gre zgolj za 'farbanje' nogometnega občinstva. Hrvaški prvak z Rijeko, ki je Slovenijo popeljal na nogometno SP pred trinajstimi leti, je sestavil reprezentanco z željo, voljo, karizmo, ponosom, a hkrati spoštovanjem do nasprotnika. Moštvo, ki verjame in upa, ki je hrabro, bojevito, dovolj drzno, toda tudi previdno. Ni govora zgolj o izbiri nogometašev, bistvo je v znanju, sposobnostih, osebnostih, predanosti in podrejenosti kolektivu. Našel je recept za mirnost v reprezentanci, kjer še zdaleč ni bilo vse idealno. Pošteno se je iskrilo! Nekateri so morali stopiti korak nazaj, Matjaž Kek pa je vztrajno iskal najboljše rešitve. Slovenija je ena redkih reprezentanc, ki igra z dvema izrazitima, klasičnima napadalcema. Le zakaj? Če zaradi tega trpi obramba, kar naj. Saj imamo enega najboljših vratarjev na svetu! Pa še kup ostalih idej je bilo vrhunskih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda čeprav je trenutno Slovenija v najboljšem položaju v svoji kvalifikacijski skupini, se utegne zgoditi, da bomo ostali brez prihajajočega Eura. Šele po naslednjem 'reprezentančnem oknu' bomo lahko naše junake kovali v zvezde ali na preplačane razvajene zvezdnike zlivali gnojnico in selektorja učili nogometnega posla ... Nogomet je krut. Ampak je hkrati čudovit! Takšen mora biti. Zato je nekaj posebnega. Čustva so močnejša kot pri ostalih športih. Tako zelo blizu so nam. Prepričan sem, da bo ta jesen za slovenski nogomet nekaj posebnega! Da ne razmišljam o prihodnjem poletju. Kakšen dan manj v hrvaške obalne vasice, naše vršace, pa namesto tega za kakšen dan v nemška mesta. Ampak ne z ragljami in v nekakšnih uniformah, upam! Nenogometnih izložb je pri nas dovolj, prvovrstno prepustite vsem, ki si je resnično želijo in zato zaslužijo.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
18. 10. 2023 20.43
+3
Samo da ne bo poškodb. Fantje pa bodo morali vseeno še precej postoriti na telesni pripravi, nekateri so proti koncu že dihali na škrge. Kar me pa veseli, je to, da postajamo vedno bolj uigrani, tudi v obrambi je komunikacija že precej boljša. V mesecu dni se bo najbrž forma dvignila in v novemberskih tekmah bo slika še boljša.
gullit
18. 10. 2023 16.14
+7
Bravo fantje, se vidi da ste dobra klapa in igrati vsi za enega ter eden za vse. Upam pa da greste že na Dansko po zmago in s tem na uvrstitev na Ep, ker zadnja tekma je zmeraj lahko nepredvidljiva in je možno vse. Čestitke za do sedaj prikazano.
Vsejedobro1411
18. 10. 2023 16.03
+1
Dejmo Slovenci to bi moralo zadostovati še točka in smo rešeni magar na Danskem smo videli, da tudi San marino lahko igra z Danci.
mackon08
18. 10. 2023 19.44
+2
Vsejedobro123 na Danskem točka ne spremeni čisto nič. Zadnje kolo točka je pa teoretično rešeno.
jutri bolje bo
18. 10. 2023 16.02
+5
Eden izmed najboljših komentarjev, kar sem jih prebral v zadnjem času.
m69bb
18. 10. 2023 15.33
+5
Kk bi bilo fajn da nam rata 🔝
m69bb
18. 10. 2023 15.33
-2
Kk bi jilo gsjn da nam rata 🔝
V SHESHELJ
18. 10. 2023 15.22
+2
A se je g.Kurtić zopet prijel za mednožje? Samo prašam, ker ni bil s strani NZS sankcioniran?