Nogomet

Kaj se dogaja z nogometašem, ki ga je pred leti želel ves svet?

Ljubljana, 23. 08. 2024 17.00 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Mlakar
Komentarji
5

Na vrhuncu svoje kariere je bil vreden 100 milijonov evrov, štiri leta kasneje pa se je v turškem prvenstvu boril za minute na zelenici. Zadnji nastop je vknjižil februarja leta 2023, zaradi psihičnih in zdravstvenih težav pa je bila njegova vrnitev na igrišče že večkrat preložena. Bo Dele Alli kmalu ponovno oblekel nogometni dres?

Dele Alli
Dele Alli FOTO: AP

Dele Alli je leta 2017 postal šele četrti nogometaš, ki je v bogati angleški nogometni zgodovini dvakrat osvojil nagrado za najboljšega mladega igralca sezone. Pred njim so se pod ta uspeh podpisali Ryan Giggs, Robbie Fowler in Wayne Rooney, kasneje pa je to uspelo še Philu Fodenu. V sezoni 2017/18 se je v Ligi prvakov poigral z zvezdniško zasedbo Real Madrida, sezono kasneje pa se je s Tottenhamom, za katerega je na 269 tekmah sodeloval pri 125 zadetkih, prebil do finala najelitnejšega klubskega tekmovanja. Takrat so se zanj zanimali praktično vsi evropski velikani, njegove predstave pa so bile iz sezone v sezono manj prepričljive.

Danes 28-letni ofenzivni vezist se je leta 2022 kot prost nogometaš preselil v Everton, eno leto preživel na posoji pri turškem Bešiktašu, zadnjič pa na igrišče stopil pred letom in pol.

Kdaj se bo Dele Alli vrnil na nogometne zelenice?
Kdaj se bo Dele Alli vrnil na nogometne zelenice? FOTO: AP

Julija lani je nogometna javnost doživela šok, ko je Dele v pogovoru z nekdanjim nogometnim zvezdnikom Garyjem Nevillom odprto spregovoril o težavah, ki so ga spremljale od otroštva. "V mladosti sem bil večkrat zlorabljen, pri sedmih sem začel kaditi, pri osmih preprodajati droge, pri enajstih me je znanec obesil z mostu, pri dvanajstih pa sem bil posvojen," je takrat med drugim povedal angleški vezist, ki je v reprezentančnem dresu zbral 37 nastopov.

Začasno ga je rešil nogomet, problemi pa so kasneje prišli za njim. Pri 24. letih je resno razmišljal o upokojitvi, izhod iz krize pa je našel, ko je po dolgih letih trpljenja poiskal strokovno pomoč in se prijavil na zdravljenje. "Nihče vam ne bo pomagal, če sami ne boste storili prvega koraka."

"Zdaj lahko po dolgem času ponovno iskreno povem, da sem okej. Moja strast do nogometa se je vrnila," je povedal lansko poletje, njegove načrte pa je nato spremenilo dolgotrajno okrevanje po poškodbi stegenske mišice. Z julijem mu je potekla pogodba z Evertonom, dokler ne podpiše nove, pa na uradnih tekmah ne sme igrati. V modrem delu Liverpoola ga kljub poteku pogodbe še vedno obravnavajo kot enega izmed članov ekipe, z njimi pa je opravil tudi poletne priprave.

Otoški mediji poročajo, da so nogometaševi predstavniki zdaj v pogovorih z vodstvom Evertona o enoletni pogodbi. V primeru, da Dele na treningih dokaže, da je pripravljen na povratek na zelenico, bo do podpisa nove pogodbe prišlo v prihodnjih tednih.

Ključen bo torej naslednji mesec, Dele pa je vsekakor na dobri poti. V zadnjih tednih se je priključil treningom prve ekipe, Sean Dyche pa naj bi nanj lahko začel računati po septembrskem reprezentančnem premoru.

53-letni Sean Dyche je pri rehabilitaciji nekdanjega zvezdnika odigral pomembno vlogo.
53-letni Sean Dyche je pri rehabilitaciji nekdanjega zvezdnika odigral pomembno vlogo. FOTO: AP

Nad njegovo predanostjo so navdušeni tudi soigralci, ki jih je med poletnimi pripravami impresioniral z individualnimi večernimi treningi. "Lepo je videti to stran njegove osebnosti. Imel je veliko nesrečo s poškodbami, kar lahko hitro spremeni miselnost nogometaša. Trenira največ izmed vseh nogometašev, kar dokazuje, da bo naredil vse, da se čimprej vrne na igrišče in vsem dokaže, česar je sposoben," je o 28-letniku povedal krilni napadalec Evertona Jack Harrison.

Treba pa je poudariti, da nič ni gotovo. Vprašanje je, kako se bo po vsem, kar je preživel v preteklih letih, obnesel pod pritiskom polnih stadionov in visokih pričakovanj. A njegov rojak Harrison verjame, da s tem ne bo imel problemov: "Če ostane z nami, bo to za klub izjemno. Vsi se zavedamo njegovih sposobnosti."

Nogometašu so lani podporo izkazali tudi navijači Evertona.
Nogometašu so lani podporo izkazali tudi navijači Evertona. FOTO: Profimedia

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickomania
23. 08. 2024 20.14
-11
Verjetno ne životari 🤣
Waflhulkin
23. 08. 2024 21.59
+2
Ime ti kar ustreza. Res si SICK..ampak ne na dober nacin.
Shisui
23. 08. 2024 19.39
+19
Mentalno zdravje je bistvenega pomena, kdor ga ignorira je na dolgi rok pogorel.
obožeobože
23. 08. 2024 19.04
+3
MucaNeGrize
23. 08. 2024 18.11
+9