Nogomet

Henriques se je predstavil z zmago: Za Valmiero si želim polne Stožice

Ljubljana, 03. 07. 2023 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
14

Joaa Henriquesa je ob prihodu na Olimpijino klop pričakala povsem drugačna atmosfera kot njegovega predhodnika Alberta Riero. Če so Španca lansko poletje Green Dragonsi "zapodili" s predstavitvene konference, je Portugalca na uvodni prijateljski tekmi s Hajdukom pozdravilo kar pet tisoč navijačev. Lahko so bili zadovoljni z videnim, saj so zmaji prišli do prestižne zmage (1:0), kar je dobra napoved pred bližajočim se začetkom evropskih kvalifikacij.

Čeprav je bilo v igri Olimpije kar nekaj napak, kar je za pripravljalni del sezone tudi razumljivo, je Joao Henriques pohvalil predstavo sovjih varovancev. Ti so bili proti lani drugemu moštvu hrvaškega prvenstva večkrat stisnjeni na svojo polovico, a so zdržali vse nalete. Na drugi strani pa z visokim pritiskom silili nasprotnika v napake. Po eni izmed teh se je novinec Nemanja Motika podpisal pod zmagoviti zadetek.

"Seveda je lepo zmagati, a najbolj pomembno je, da sem v naši igri videl zamisli, na katerih delamo na treningih. Ta zmaga je odlična za samozavest. Igrali smo proti zahtevnemu nasprotniku, ki je vajen evropskih tekem. Videl sem veliko pozitivnega, a čaka nas še ogromno dela. Zadovoljen sem s številom odvzetih žog na nasprotnikovi polovici. Tako smo tudi dosegli zadetek. Tega si želimo čim več," je razplet nedeljskega obračuna komentiral Henriques.

Želi si, da bi se navijači identificirali z moštvom in napolnili Stožice

50-letnega Portugalca veseli, kako so se v moštvo vklopile poletne okrepitve in dejstvo, da se Olimpija ni ustrašila renomiranega nasprotnika. "Nogometaši so razvili izjemno povezanost. Tisti, ki so bili tu že lani, so toplo sprejeli novince. Ti se hitro učijo, kaj pomeni Olimpija in igranje zanjo. Proti vsakemu nasprotniku bi morali biti tako samozavestni."

Dodal je: "Naša filozofija, je, da se z nasprotnikom ne obremenjujemo. Želimo si, da bi vseskozi igrali našo razpoznavno igro. Da bi vsi vedeli, kako igra Olimpija. Želimo si imeti posest, ustvarjati priložnosti, ne prejemati zadetkov – da bi se navijači lahko identificirali z moštvom."

Teh se je v Stožicah zbralo okoli pet tisoč. In čeprav jih je veliko pesti stiskalo tudi za splitskega velikana, je bila podpora ljubljanskim nogometašem prava – na nivoju, ki ga predhodne generacije kluba niso pogosto doživljale. Henriques lahko le upa, da se bo ta trend nadaljeval tudi v evropskih kvalifikacijah. Zmaji jih prihodnji torek doma začenjajo proti latvijski Valmieri. "Vzdušje je bilo odlično. Za Valmiero si želimo poln stadion. To bo zelo pomembna tekma za klub, mesto, državo. Skupaj z navijači smo bistveno močnejši."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V klubu so pripravljeni, če bodo lanski nosilci odšli v tujino

Portugalski strokovnjak, ki v trenerski karieri še nima lovorik, je kot prednost prvega evropskega nasprotnika izpostavil dejstvo, da je latvijsko prvenstvo sredi sezone. Posledično so klubi že v tekmovalnem ritmu, medtem ko Olimpija po nekaj tednih priprav še ni stoodstotna. 

Kljub tem besedam so nekateri nogometaši pokazali zavidljivo raven forme. Na sredini igrišča je v kapetanskem slogu tempo igre diktiral Timi Max Elšnik, ki ne skriva želje po odhodu v tujino. "Ker imamo dobre nogometaše, obstaja možnost, da bodo nekateri do konca prestopnega roka odšli, na kar smo pripravljeni. Nogomet je pač takšen, moramo biti pripravljeni," pravi Henriques, ki si do konca prestopnega roka želi še vsaj eno ali dve okrepitvi. 

Izstopali bodo kolektivno, ne posamično

Od dosedanjih prišlekov, teh je za zdaj sedem, se je proti Hajduku najbolj izkazal strelec zadetka Motika, ki je bil v drugem polčasu zelo nevaren po levi strani napada. Če je imel Riera navado, da je po dobrih individualnih predstavah svojih varovancev te na dolgo in široko hvalil, je Henriques ubral drugačen pristop. 

"Ne želim govoriti o posameznih nogometaših. Pri golu smo kolektivno zelo dobro odreagirali. Dali smo jih pod pritisk, da so naredili napako. Motika je dobro prebral situacijo in poslal žogo v mrežo, a to je bila posledica kolektivne akcije," ni želel nikogar poimensko izpostavljati novi trener zmajev. 

Do prihodnjega torka, ko bodo pred domačimi navijači odprli tekmovalno sezono 2023/2024, Olimpijo čakata še dve pripravljalni tekmi, in sicer proti drugoligašema iz Velenja in Ajdovščine.

Kako so se odrezali novinci?

 

Ahmet Muhamedbegović si v prvem polčasu v tandemu z Ratnikom ni privoščil večjih napak, a je imel Vidovšek kljub temu kar nekaj dela. V 34. minuti je bil po strelu z glavo celo blizu zadetku. 

 

Nemanja Motika je pretil po levi strani. Poznalo se mu je, da še ni najbolj uigran, a je to nadomestil z borbenostjo, za katero je bil nagrajen v 74. minuti. Gol je proslavljal z Green Dragonsi in se jim tako še malo bolj priljubil. 

 

Za Raula Florucza velja podobno kot za Motiko. Z vstopom je poživil igro in bil nekajkrat nevaren. V določenih situacijah mu je zmanjkala zadnja podaja.

 

Jorge Silva je v 69. minuti s posredovanjem rešil Vidovška. Nasploh se je v obrambi zdel zelo čvrst, na nasprotnikovi polovici pa ni ponudil veliko. 

 

Pedro Lucas je napad okrepil v 70. minuti. Verjetno je tako pozno vstopil tudi zaradi slabše fizične pripravljenosti, ki se je v njegovi igri precej poznala. V dveh primerih je nerazumljivo umiril napad, podal žogo nazaj, tako da se je Hajdukova obramba lahko vrnila na svoje mesto.

 

Nikola Motika, mlajši brat Nemanje, je vstopil v 88. minuti in igral premalo, da bi ga lahko ocenili. 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kuopio
04. 07. 2023 09.55
Dve motiki imajo že, še troje vile, pa so spremni za na njivo.
Malo_sutra
03. 07. 2023 20.54
+2
Vidu bo on podporo ko pridejo Radomlje, Tabor itd.
roten
03. 07. 2023 14.53
+0
zmerni pesimist
03. 07. 2023 14.47
-1
Ena lastovka še ne prinese pomladi
gullit
03. 07. 2023 14.21
-1
Klub ki ne ceni svojih legend, in so upokojeno številko od Popivode dali novincu Motiki, si ne zasluži gledalcev. Ne spoštujejo legend, zato nikoli ne bo spoštovanja od strani gledalcev. Sramotno kljub odpravljeni napaki.
SREBRNIBREG.
03. 07. 2023 16.33
+3
Ne delaj dramo, ker je prišlo le do manjše napake.
kala 09
03. 07. 2023 14.14
+3
Poln stadion lepo vas prosim,mogoče če pride partizan,da bodo polne stožice,seveda partizanovih navijačev, žal tako je
stiing
03. 07. 2023 13.26
+2
Mah skoda karte vcer .... da o pijači in cenah ne pišem ...
Malo_sutra
03. 07. 2023 12.22
+0
Ko bodo igralci imeli plače kot se spodobi, ko bodo igralci vozili Porsche, Lambote, imeli stanovanja brez kredita pol bodo ljudje začeli prihajat. Tako kot v svetu.
franci1972slo
03. 07. 2023 12.52
+5
Za vozit Lambota moraš biti vrhunski v svojem poklicu ali športu, kar teli naši, ki se že s štopanjem na tekmi mučijo pač enostavno niso.
wsharky
03. 07. 2023 11.52
-2
sicer pa je večina gledalcev tako ali tako prišla gledat Hajduk ne pa nk-bezigrad04
franci1972slo
03. 07. 2023 12.51
+3
Tole nažalost drži, na tribuni za Hajduk je bilo 3-4x več ljudi kot na tribuni od Dragonsov, hkrati pa jih je bilo polno tudi na mešani tribuni. SLO nogomet očitno res trenutno ne zanima preveč ljudi.
franci1972slo
03. 07. 2023 11.47
+3
Je res, da naj bi Hajduk imel dobre mladince, saj so igrali v finalu lige prvakov za mladince, ampak vseeno se mi zdi izjemno slabo, da te ekipa z 8 mladinci prisili, da se braniš. Gol je padel iz čiste napake golmana (tudi mladinca), se pravi se na rezultat tudi ne bi preveč obešal. Mislim, da Olimpija potrebuje konkretne okrepitve, predvsem v kreaciji igre.
kozmonavt123
05. 07. 2023 08.38
Olimpija že eno leto igra najlepši nogomet v državi zato tudi je državni in pokalni prvak!