Nogomet

Green Dragonsi bodo ljubljanske ulice znova obarvali v zeleno

Ljubljana, 30. 09. 2023 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navijaška skupina ljubljanske Olimpije Green Dragons praznuje 35-letnico obstoja, ki jo bodo njeni člani obeležili s sedaj že tradicionalno 'Baklado' in nato še serijo koreografij, ki bodo krasile stadion Stožice.

Green Dragons velja za najstarejšo organizirano navijaško skupino v Sloveniji, ki ljubljanski klub podpira že 35 let. Za uradni začetek delovanja Dragonsi smatrajo tekmo proti Prištini, ki se je odvila 2. oktobra leta 1988, ko se je na tribunah stadiona Bežigrad prvič pojavil transparent z imenom Green Dragons, čeprav ni jasno, kdo je bil njegov avtor in od kod je dobil navdih zanj. Novonastalo navijaško skupino so najprej vodili fantje iz Zasavja, nato pa so vodilno vlogo prevzeli Ljubljančani, ki so se organizirali tudi v podružnice in se zgledovali po navijaških skupinah nekaterih večjih klubov nekdanje skupne države.

Eden izmed Dragonsov v 'polni opremi'
Eden izmed Dragonsov v 'polni opremi' FOTO: Foto Bobo

V 35 letih obstoja navijaške skupine so se menjali lastniki kluba, številni trenerji in seveda igralci, klub je propadel in zrastel iz pepela, bežigrajski stadion je propadel in stadion Stožice je zrastel, navijači pa so kljub vsem padcem in vzponom ostali zvesti. 35. leto obstoja navijaške skupine za ljubljanske ljubitelje nogometa zaenkrat poteka sanjsko, saj je klub v minuli sezoni osvojil dvojno krono, poleti pa so si Zmaji prvič zagotovili evropsko jesen.

Veselje nogometašev in navijačev Olimpije po osvojenem naslovu državnega prvaka
Veselje nogometašev in navijačev Olimpije po osvojenem naslovu državnega prvaka FOTO: Luka Kotnik

Jubilej in uspehe kluba bodo Green Dragonsi temu primerno tudi obeležili, kot so to storili že ob 25. in 30. obletnici obstoja navijaške skupine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serijo ceremonij bodo Dragonsi začeli v ponedeljek, ko se bodo zbrali v Argentinskem parku in se nato sprehodili po starem mestnem jedru Ljubljane. Druženje so navijači zmajev poimenovali 'Baklada' po navijaškem rekvizitu, ki bo v ponedeljek zagotovo vseskozi prisoten. Slavje, ki bo potekalo natanko 35 let od že omenjenega prvega napisa Green Dragons, se bo tako kot na 25. in 30. obletnici zaključilo z ognjemetom, za katerega pa Dragonsi obljubljajo, da bo največji doslej.

30. obletnica navijaške skupine Green Dragons
30. obletnica navijaške skupine Green Dragons FOTO: Green Dragons

Po 'Bakladi' pa bo sledila še trilogija koreografij, ki se bo začela na tekmi drugega kroga Konferenčne lige, ko bo v Stožicah gostoval Slovan iz Bratislave. Koreografija se bo nato čez dober mesec dni nadaljevala na domači tekmi proti Klaksviku, sklenila pa se bo 11. novembra na domačem srečanju proti Muri.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BELAN
01. 10. 2023 09.10
-3
Zeleno je grdo....
yugo13
01. 10. 2023 09.37
+3