Nogomet

Fifa in Ebu dosegla dogovor o prenosih ženskega nogometnega SP tudi za veliko peterico

Lozana, 14. 06. 2023 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krovna mednarodna nogometna zveza Fifa in Evropska radiodifuzna zveza (Ebu) sta danes sklenili dogovor o prenosih tekem svetovnega prvenstva za ženske. Dogovor vključuje tudi "velikih pet", s čimer so se pri Fifi izognili možnosti televizijskega mrka v največjih evropskih članicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z dogovorom so končali spor med Fifo in Ebu glede prenosov tekem SP v Avstraliji in Novi Zelandiji. Če se ne bi dogovorili, bi lahko gledalci v Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji ostali brez neposrednih prenosov ženskega SP.

"Fifa je navdušena, da smo razširili dogovor z Ebu za prihajajoče SP, ki zdaj vključuje tudi pet največjih televizijskih nogometnih tržišč, pa tudi Ukrajino. S tem bomo dosegli največjo možno gledanost tekmovanja," je na družbenih omrežjih sporočil predsednik Fife Gianni Infantino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Finančne podrobnosti dogovora niso znane, Infantino pa je nedavno ostro kritiziral "velikih pet", ker so bile televizije za prenose ženskih tekem v teh nogometno najbolj razvitih državah pripravljene plačati občutno manj kot za primerljivo moško tekmovanje, ki je potekalo lani v Katarju.

Dogovor sicer vključuje pogoj, da bodo tekme predvajali na javnih televizijah in ne na plačljivih kanalih. Na prvotnem seznamu je bilo 28 evropskih držav, zdaj jih je po novem 34.

Kot je sporočila Ebu, so na seznamu držav z dogovorom prenosov ženskega SP Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Francija, Gruzija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Kosovo, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Črna gora, Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švica, Turčija, Ukrajina in Velika Britanija.

SP za ženske bo letos prvič potekalo po novem sistemu z 32 udeleženkami, kar je osem več kot na prejšnjem leta 2019. Na sporedu bo skupno 64 tekem, potekalo pa bo od 20. julija do 20. avgusta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.