Euro 2024

Zaradi Ronalda jima 'grozijo' Portugalci, med sabo pa se nikoli niso skregali

Ljubljana, 04. 07. 2024 13.43 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
32

Po dolgi poti iz Nemčije sta končno prišla domov. Najprej v prestolnico na sprejem, ki si ga je slovenska nogometna reprezentanca s predstavami na letošnjem Euru brez dvoma zaslužila, nato domov k družinam, ki so ju že pošteno pogrešale. Naslednji dan pa znova obveznosti. Če Jure Balkovec in Vanja Drkušić pred prvenstvom nista bila zvezdnika, je zdaj – vsaj v njuni domovini – vse popolnoma drugače. O njuni dolgi poti do osmine finala evropskega prvenstva in tem, kaj ju zdaj čaka, sta ekskluzivno spregovorila za našo spletno stran.

"Po prespani noči mislim, da smo res lahko ponosni na to, kar smo naredili, in upam, da bomo v prihodnje ustvarili še več takih rezultatov," je dan po povratku iz Wuppertala v Slovenijo dejal Vanja Drkušič, ki je v Nemčiji skupaj z Jako Bijolom v osrčju slovenske obrambe ustavil številne zvezdnike svetovnega kova. 

Začeli smo upanjem. Po dobri igri v drugem polčasu proti Danski in remiju se je upanje spremenilo v optimizem. Sledila je še boljša predstava proti Srbom, a tudi zelo boleč izenačujoči zadetek v zadnjih sekundah in optimizem je zamenjala velika bolečina, ki pa je bila popolnoma pozabljena po novi izjemni predstavi proti Angliji in prvem napredovanju v izločilne boje na velikem tekmovanju v zgodovini. Evforija v Sloveniji je v tistem trenutku bila na vrhuncu, a v pripravljalni bazi naše nogometne reprezentance so se fantje vendarle pripravljali v bolj mirnem okolju.

"Moram reči, da smo čutili neko evforijo in podporo, ampak ker smo bili toliko oddaljeni od vsega tega, mogoče res nismo čutili realnega stanja. S fanti smo skupaj preživeli več kot mesec dni in niti enkrat se nismo skregali. Res se je ustvarila neka dobra energija znotraj reprezentance in upam, da bomo lahko to obdržali za naprej," je stanje v slovenskem kampu v zadnjem mesecu dni opisal Drkušić.

Ob Vanji je v obrambi izjemno pomembno vlogo odigral tudi Jure Balkovec. To predvsem velja za 120 minut dolgo bitko s Portugalci, ki se sicer ni izšla popolnoma po željah Slovencev po celotnem svetu. Kljub temu Portugalci še kar nekaj časa ne bodo pozabili male Slovenije, ki jih je skoraj poslala domov. "Sigurno je še vedno nekaj prostora za napredek, predvsem kar se tiče napada, ampak Slovenija mora najprej graditi na tem, kar smo pokazali. Se pravi borbenost, srčnost, kompaktnost in nato lahko rastemo zato, da bomo nevarnejši tudi v napadu," je recept za uspeh v Nemčiji in cilje za prihodnost reprezentance opisal Balkovec.

Vanja Drkušić je na dvoboju s Portugalci in Cristianom Ronaldom igral odlično.
Vanja Drkušić je na dvoboju s Portugalci in Cristianom Ronaldom igral odlično. FOTO: Luka Kotnik

Med številnimi zvezdniki v portugalski reprezentanci seveda najbolj izstopa Cristiano Ronaldo, ki je kljub 39 letom starosti še vedno v središču dogajanja na vsaki zelenici, na katero stopi. Njegovi najbolj strastni navijači ga brezpogojno branijo na vsakem koraku, včasih tudi na zelo zanimive načine. Vanji so na primer pred tekmo osmine finala številni pošiljali sporočila na družabnih omrežjih. "Obljubljali so mi, da me bodo našli in prišli v Slovenijo, če na tekmi ne bom pustil Cristiana pri miru, ampak to je normalno. Mislim, da je Cristiano eden največjih nogometašev v zgodovini našega športa. Ima ogromno oboževalcev. In ja, meni je to bil motiv pred tekmo. Če primerjaš imena Vanja Drkušić in Cristiano Ronaldo, je pa kar velika razlika. Mogoče so bili kakšni dvoboji trdi, močni, ampak enostavno to je nogomet," je svoj dvoboj z enim največjih zvezdnikov na svetu opisal branilec Sochija.

Na zelenici je kar nekaj stikov z Ronaldom imel tudi Jure, ki je opisal Portugalčev pristop med igro. "Jaz moram reči, da me je nekako presenetil in rekel bi, da kar pozitivno. V drugem polčasu je naredil prekršek v napadu nad Janom Oblakom. Jaz sem instinktivno stekel proti njemu, ker sem branilec in sem navajen varovati vratarja, ampak ni želel nobenega soočenja, nobenih izmenjav besed, samo obrnil se je stran. Tako da mislim, da ne išče konfliktov. Vse luči so usmerjene vanj in vsi spremljajo vsako njegovo potezo. Mislim, da se želi oddaljiti od nekaterih negativnih stvari," je svojo izkušnjo z Ronaldom podelil Balkovec.

Jure Balkovec
Jure Balkovec FOTO: Aljoša Kravanja

Ronaldu je Jan Oblak v 105. minuti ubranil enajstmetrovko in poskrbel za to, da je pozneje o napredovanju v četrtfinale znova odločilo izvajanje enajstmetrovk. Tam so Cristiano in druščina zadeli iz vseh treh poskusov, Jure pa je bil eden od treh Slovencev, ki izjemnega Dioga Coste niso mogli premagati. "Jaz sem iskreno takoj šel do Boštjana (Cesarja), ker je selektor bil izključen. Takoj, ko sem slišal žvižg sodnika za konec podaljška, sem si rekel, da grem streljat, in to sem rekel tudi njemu. Seveda te odločitve ne obžalujem. Šel bi še enkrat. Mogoče sem malo jezen nase, ker sem si v zadnjem trenutku premislil glede strani. Je pa podpora soigralcev od prvega do zadnjega bila neverjetna. Vsi so se zavedali, da je to loterija, da smo vsi trije želeli dati gol. Podpora kapetana, starejših, Jasmina (Kurtića) je bila taka, kot mora biti. Že prej smo bili homogeni, to pa je vse samo dodatno potrdilo," trenutke pred in po usodnem izvajanju enajstmetrovk opisuje Balkovec.

Končali so Euro, a z razlogom lahko upamo, da to ne bo zadnje veliko tekmovanje, na katerem bo sodelovala ta mlada reprezentanca. "Tej ekipi se ne sme postavljati meja. Zato ker res mislim, da ima ta skupina igralcev ogromen potencial. Če bomo nadaljevali z delom, ki smo ga opravili do sedaj, lahko naredimo ogromne rezultate. Moramo vedeti, da je ekipa vedno pomembnejša od posameznika. In mislim, da če se bo vsak igralec na igrišču tega zavedal, lahko pridemo res daleč," napoveduje Drkušić.

Po dolgem in napornem tekmovanju je končno prišel čas za počitek. Vanja in Jure nista upala napovedati, kako dolg dopust ju čaka, saj oba ne vesta kdo bodo njuni delodajalci v prihodnji sezoni. Juretu se je pogodba s turškim Alanyasporom zaključila ravno na dan obračuna s Portugalci. "Zdaj me seveda čaka dopust. Kako dolg, pa bo odvisno od novega ali starega delodajalca," svoj trenutni status opisuje Balkovec.  Vanjina pogodba s Sochijem se izteče prihodnje leto, a zanimanje za njegove usluge po izjemnem Euru ni zanemarljivo. Njegov trenutni klub naj bi za njegov prestop zahteval najmanj sedem milijonov evrov, njegova naslednja destinacija pa trenutno še ni znana.

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levnuh, ne svecko
04. 07. 2024 16.49
+4
Po tem EP v Nemčiji je celemu svetu postalo jasno, da so živeli v veliki zmoti. Namreč vsi igrajo nogomet zato, da zabijejo gol več od nasprotnika. Napaka! Slovenija s Kekom na čelu jim je odprla oči. Nogomet igraš le zato, da ne dosežeš zadetka in edino tako je pravilno, da ne dobiš gola. Zato si zmagovalec, vi luzerji in nevedneži v Franciji, Argentini, Braziliji, Nemčiji, Slovaški, na Hrvaškem...
MucaNeGrize
04. 07. 2024 16.30
-6
grozno....Zaradi Ronalda jima 'grozijo' Portugalci, med sabo pa se nikoli niso skregali....me skrbi že ko preberem naslov ; kaj če bo kdo prizadet, v čustveni stiski ali v bodoče celo z napadi panike ...Jutri je potreben članek, kako je bilo s prebavo omenjenih pred in po tekmi , ker si te pomembne informacije zaslužimo...Že nestrpno pričakujemo.
Kollerik
06. 07. 2024 11.14
+2
XVXC
04. 07. 2024 16.11
+4
Slovenski nogometaši so dosegli na tem EP veliko osebno zmago, ker bodo njihove tržne vrednosti zelo poskočile. Pokazali so se kot najbolj stabilna reprezetanca v tej skupini z izjemnim in organiziranim slogom igre, ki je vsakogar presenetil. Obetajo se prestopi.
XVXC
04. 07. 2024 16.10
+2
Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih nogometašev, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe! Dajmo Slovenija pravo veselje Vas je gledati, ker vedno nekaj napadate, poizkušate. Srečno še naprej. Se že veselimo ogleda tekme. Nogomet je postal gladiatorstvo 21 stoletja. Padci. Poškodbe mladih fantov. Borci vroče trave.. Kako ste eni omejeni. Jaz vedno navijam za naše, pa ne bi nikoli nič slabega želel drugim državam. Vsem kapo dol !!! Šampioni so doma v Sloveniji, posamezniki in ekipe iz leta v leto jih je več in zmage se nizajo. Prihodnost je lepa le tako naprej. Gremo Slovenija. Z Vami smo 💪🇸🇮
Arguss
04. 07. 2024 15.40
+2
Dejte nehat nobenega resnega navijaškega komada novega za Slovenijo Kje ste glasbeniki.Očitni so Predin,Lovšin,Kreslin pa Vili sam itak še vedno legende.Samo meni je Ekipa bend & navijači najboljši.
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
04. 07. 2024 15.36
+1
Hebes dobro obrambo, ce pol sfalis penal…
JOSEPH HAYDN
04. 07. 2024 15.36
+3
Dejte se umirit Balkovc je odigral eno tekmo, ne moreš bit po tem zvezdnik
XVXC
04. 07. 2024 15.23
+3
Najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
Nidani
04. 07. 2024 15.41
-2
A mi lahko razložiš, v čem je poanta, da stalno eno in isto lepiš?
peglezn
04. 07. 2024 15.56
-2
in kateri šport potem ti spremljaš, 7. klošarsko ligo v pljuvanju na daljavo ali...? Čemu sploh tako toksičen komentar brez kakršnega koli smisla? Verjetno ne gledaš športa, ne poslušaš muzike, ne bereš knjig, ne gledaš filmov... ker vsi pokasirajo več kot ti. Al greš prej vsakega preverit, koliko zasluži? Daj brihta, razsvetli nas.
Arguss
04. 07. 2024 15.18
+2
Portugalci imajo slabši standard življenja, kot v Sloveniji.So pa bolj prepoznavni v svetu.Jah saj so imeli kolonije in nekoč velesila po lutju skozi ocean.Smo lahko veseli ,da smo izgubili šele po penalih z Portugalsko.Tudi z Anglijo prej se je Slovenija dvignila.
Arguss
04. 07. 2024 15.19
+3
Z Romunijo ali Belgijo bi nas svet naslednjih 5 min že pozabil.
Nidani
04. 07. 2024 15.43
+3
bohinj je zakon
04. 07. 2024 15.10
+2
Proti Sloveniji so bili nule............zdaj pa grozijo...........hočejo pretep al kva?
DuhSaSjekirom
04. 07. 2024 15.08
+2
sramota da RTV ne prenasa tekem. Drugega ni za omenjat.
XVXC
04. 07. 2024 15.02
+7
Ajde počasi bo dovolj gospoda. Bo dovolj. Oseba ima 600 mio usd. Briga njega za vse. Swift ima milijarfo. Sedaj bo v 3 dneh zaslužila spet 51 mio. Nenasitni so. Dovolj je !!! Ljubljana
Stankur
04. 07. 2024 14.59
-1
kritika1
04. 07. 2024 14.50
+9
No bom pa še enkrat napisal. Če nebi imeli Portugalci Ronalda, bi mi izgubili že v rednem delu, tako pa nas je prav on reševal, saj je deloval res kot Biden, ki ne dojame, da za njim stoji kopica boljših, a ne pridejo zraven, ker je on tam!
Chaparral
04. 07. 2024 15.03
+2
Pametnjakovič!? On nas je reševal? Tudi ko je zadel 11-m? Kdo nas je pa pokopal? Morda Šeško, oz. trije izkušeni "strelci" SLO? Daj, ne bodi preveč pameten ....
Sekula adijo
04. 07. 2024 14.38
+6
Kaj pljuvate po ronaldu. On je star 39 let in je profesor za nase mladice
fronza
04. 07. 2024 14.46
+4
Profesor že že... Samo kako se pa obnaša?! Kam ga je popeljal Stojanović? Pa po zgreš
fronza
04. 07. 2024 14.48
+4
zgrešeni enajstmetrovki tudi... Pa obrambe Oblaka iz prostih strelov... Vse to je odraz njegovega karakterja. Pa presodite sami, kakšen je - namreč karakter njegov.
kritika1
04. 07. 2024 14.55
+1
Ja, drži, je profesor samo profesor sodi kam drugam ne na igrišče, lahko pomaga mladim nadarjenim, v prvo ekipo pa zagotovo ne sodi več. Portugalska ekipa ima na klopi vsaj 2 do 3 igralce, ki so boljši, ki bi bili mnogo večja nevarnost za naš gol kot Ronaldo, ampak on se je odločil da bo kapetan, da bo igral in to je to. Njegova vrednost se bo pokazala na tekmi s Francijo. Tam ga v obrambi ne bo nihče gledal s kakim spoštovanjem ampak ga bodo prezimljali da bo bolelo.
deltex
04. 07. 2024 14.36
+3
Vanja ima full dober priimek🤣
Wolfman
04. 07. 2024 14.29
+6
Kdo bi si kdaj mislil, da bo Ronaldo daleč najslabši in najmanj srečen med vsemi igralci na tekmi EP med Slovenijo in Portugalsko!
suleol
04. 07. 2024 14.25
+2
naj pridejo po plesko
gullit
04. 07. 2024 14.23
+10
Čestitke vsem. Veliki ulov je pa uspel Šporarju, ki je celo dobil dres od Ronalda s solzami vred. Lep ter dragocen spomin ni kaj.
wsharky
04. 07. 2024 14.22
+2
lepo prosim pa dajte že nehat s temi osebami, 11 jih je na vsaki strani in se podijo za eno žogo ajajaj - a ni nobene novice o Severini, pa o čudežnem dečku Dončiču
Kostorog
04. 07. 2024 14.26
+0
Pa o tvojem idolu jajotu tudi ni novic, bolnik.
oježeš
04. 07. 2024 14.39
Ko bo spet potarnal, ga bodo vsakodnevno navajali v medijih. Severina, le s čim si je zaslužila, da bi jo razkazovali v naših medijih?