Euro 2024

Temelji za prihodnost postavljeni, a vprašanje, če pod Kekovim vodstvom

Frankfurt, 02. 07. 2024 06.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
286

Slovo seveda boli, poraz je poraz, pa vendar bi se slovenski reprezentanti iz Nemčije težko vračali bolj ponosni. Od evropskega prvenstva so se poslovili po 120 minutah junaškega boja s Portugalci. S predstavo, ki se je ne bi sramoval niti Bruce Willis, junak iz filma Umri pokončno. S predstavo, ki je navdihnila nove generacije in postavila temelj nadaljnjih uspehov trenutne. To je po tekmi izpostavil Matjaž Kek, preden je med vrsticami namignil, da njegova prihodnost na selektorskem stolčku ni samoumevna.

Nizek slovenski blok, o katerem je bilo pred osmino finala toliko govora, je znova deloval odlično. Portugalce je spravljal ob živce, saj je bilo njihove priložnosti v rednem delu igre moč prešteti na prste ene roke. Ko je Jan Oblak v podaljšku ubranil strel Cristiana Ronalda z bele točke in je deset minut zatem Benjamin Šeško vzel žogo Pepeju ter se podal sam proti portugalskim vratom, je bila Slovenija na pragu raja. 

A Diogo Costa je njegov strel ubranil, potem pa postal prvi vratar, ki je na evropskih prvenstvih ubranil uvodne tri serije enajstmetrovk. Slovenija je tako ostala brez senzacionalne zmage in uvrstitve v četrtfinale. Grenak priokus bo ostal, vendar nikakor ne more pokvariti izjemnega uspeha čete Matjaža Keka, ki se je kot prva v zgodovini samostojne države prebila v izločilne boje velikega tekmovanja. 

Matjaž Kek ima pogodbo z NZS sklenjeno do novembra 2025.
Matjaž Kek ima pogodbo z NZS sklenjeno do novembra 2025. FOTO: Luka Kotnik

"Jasno, da ne moreš slaviti, ko izgubiš. Porazov se ne slavi. Po drugi strani pa je grenkoba prežeta s toliko dobrega in sladkega. Upam, da bo tale turnir pomenil iztočnico za slovenski nogomet v prihodnosti," Kek na novinarski konferenci ni skrival razočaranja. 

A tudi ponosa ni. "Žal mi je, da moramo iti domov. Še bi ostal tukaj. A ne kot turist, tudi prišli nismo kot turisti. Bolj kot je trajalo, bolj je Slovenija rastla. Iz majhne, preplašene Slovenije smo prišli do 'zicerja' štiri minute pred koncem. Takšen pač je nogomet. Sreče na tem evropskem prvenstvu ravno nismo imeli, smo pa dobili reprezentanco, ki ve, kaj hoče," je dodal, preden je poskrbel za precej začudenih pogledov med predstavniki sedme sile. 

Kek svojo prihodnost na klopi Slovenije postavil pod vprašaj 

"Kdor bo vodil reprezentanco v prihodnje, ima vse skupaj zloženo," je dejal, na podvprašanje, ali to nemara pomeni, da se bodo naslednja reprezentančna poglavja pisala brez njega, pa pojasnil: 

"Kdor koli jo bo vodil. Nikogar ne izključujem. Ta reprezentanca je sestavljena. Njen najpomembnejši člen so igralci. Zaradi njih smo tukaj. Vedel sem, da bomo dobri in ne bomo razočarali, ker neizmerno verjamem v te fante. Patetično bi bilo, če bi rekel, da so heroji. Ne, to so igralci, za katere upam, da so ustvarili kult reprezentance. Z vsako sekundo, tudi na treningu, so dokazali, kaj pomeni igrati za slovensko reprezentanco. Kje bom pa jaz? Rekel sem že, da sem  v tej reprezentanci najmanjši problem. Nimate pojma, kakšen privilegij imam, da lahko vodim takšno reprezentanco. Da lahko na ta način igramo proti velikanom evropskega nogometa." 

Jan Oblak je takole zaustavil strel Cristiana Ronalda z bele točke v prvem podaljšku.
Jan Oblak je takole zaustavil strel Cristiana Ronalda z bele točke v prvem podaljšku. FOTO: Luka Kotnik

Disciplina, agresivnost, zavzetost prinašajo presežke

V reprezentančnem taboru pred potjo v Nemčijo o ciljih niso želeli na glas govoriti. A jasno je bilo, da bi bilo napredovanje iz skupine z Anglijo, Dansko in Srbijo velik uspeh. Kek je o uvrstitvi v osmino finala dodal, da so presegli pričakovanja.

Še enkrat več pa je poudaril, da je Slovenija najmočnejšim reprezentancam stare celine lahko enakovredna le, če se drži svojih principov v igri, ki na oko morda niso tako privlačni. "To je realna slika. Leporečje o napadalnem nogometu ne bo šlo. Pri nas gre, če smo disciplinirani, agresivni, zavzeti, pragmatični in z neizmerno ljubeznijo do dresa." 

Tudi proti Portugalski so njegovi varovanci navdušili z zavzetostjo, odnosom, borbo – z vrlinami, ki so jim med nevtralnimi ljubitelji nogometa prinesle številne simpatije. Kek pa kljub naštetemu vidi še veliko prostora za napredek: "Nismo idealni, tudi jaz ne. Pri igralcih še vidim možnosti za napredek. Vsaka sekunda izkušenj s takšnega turnirja bo prišla prav. Prepričan sem, da lahko igramo boljši nogomet, boriti pa se ne moremo bolj, tu so fantje šli čez svoje meje."

Pozdrav slovenskih nogometašev z navijači po tekmi: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kek športno priznal, da so bili Portugalci boljši – v igri in pri enajstmetrovkah 

Portugalcem je "gentlemansko" priznal, da so bili večji del tekme boljši in jim zaželel, da bi na Euru šli do konca. "Zdržali smo 25 minut in se potem začeli prebujati. Seveda ne moremo tekmovati s Portugalsko v posesti žoge. A imeli smo svoj načrt. Določene stvari moraš preživeti proti takšnim reprezentancam. Jasno pa je, da je bila Portugalska boljša v igri," je komentiral razplet srečanja. 

V prid Portugalcev so ga prevesile enajstmetrovke in izjemno razpoloženi vratar Diogo Costa, ki je ubranil poskuse Josipa Iličića, Jureta Balkovca in Benjamin Verbiča. S tem je postal prvi v zgodovini evropskih prvenstvih, ki v seriji enajstmetrovk sploh ni prejel zadetka. 

"Spoštujem ljudi, ki prevzamejo odgovornost, ne glede na to, kako se konča. Očitno pa je bilo tako zapisano v zvezdah. Lahko treniraš 30 'penalov' po vrsti, pa boš zastreljal enega na takšni tekmi pred toliko ljudmi. Portugalci so bili pri tem pač boljši."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

First Last
02. 07. 2024 18.09
+3
Vrjetno najboljsa reprezentanca kar se obrambe tiče. Ampak zaključki ob redkih priložnosti so pa porazni. Še po penalih niso uspeli zatrest mreze, tukaj je treba nekaj spremeniti.
puspan
02. 07. 2024 17.11
+3
Kek in komplet vsa EKIPA, GLOBOK POKLON. HVALA ZA VSE LEPE TRENUTKE IN VELIKI ŽELJI, DA SE SLOVENSKA PRAVLJICA NADALJUJE ČIM DLJE!!!!!
Rock8
02. 07. 2024 16.19
+4
Bravo ekipa,bravo Kek!
generaly
02. 07. 2024 15.52
+2
BO SE TREBA NAUCIT ZOGO BRCNIT V GOL
puspan
02. 07. 2024 17.13
-1
Treniraj, treniraj in še veliko žgancev pojej, da boš lažje prdel in smradil vse naokoli!!!
generaly
02. 07. 2024 15.51
+0
Dokler bo slovencljska miselnost da hvalijo porazence ne bo napredka...
Smuuki
02. 07. 2024 14.53
+7
Klobuk dol selektorju in ekipi vsem do enega. Sem pa še nakaj opazil. Selektor slovenec,večina igralcel slovenski priimek. Vesel sem da sem dočakal slovensko reprezentanco. Dosegla je izjemen uspeh. Vprašanje koliko časa bo še tako. Bojim se da bo kmalu uvoženi selektor in igralci njegovi zemoti
Model 007
02. 07. 2024 14.18
+6
Čestitke in poklon, ni potrebe še manj pa razlogov za sklonjene glave. Vseh Slovencev je komaj za eno mesto pa mešajo štrene v ekipnih kot tudi individualnih športih. Še enkrat čestitke.
razumi če lahko
02. 07. 2024 14.10
+6
Kaj sploh več od tega še lahko pričakujemo fantje so umrli pokončno ni jim kaj za odčitat kakor tudi Keku ne lahko je biti pameten doma za ekranom smo majhna država in izvlekli smo v tem trenutku maksimum in na tem je potrebno graditi naprej in upati , da se ponudi še kdaj kakšna priložnost ! Zmagovalcem pa seveda čestitke kot se v športu spodobi neglede na to kdo to je !!
generaly
02. 07. 2024 15.56
-1
Banion
02. 07. 2024 14.10
+2
kdor koli bo nadoemstil keke bo moral s fanti vspostaviti odnose kar ne bo lahko. Da bi sedaj zamenjali keke je malo smešno, je NZS postavila kak cilj ki ga niso dosegli, ne presegli so vsa pričakovanja seveda pa od raznih ič fukcionarjev lahko pričakuješ tudi neumnosti
Nidani
02. 07. 2024 14.03
+7
Mene ste presenetili v vseh pogledih, pozitivno seveda! Dosežek nad pričakovanji, borba kot se od reprezentance pričakuje! Bravo vsem! Ronaldove solze so poplačale trud, za vse ostalo je mastercard! 👌👍💪
Glavni_Baja1
02. 07. 2024 13.45
+2
poklon do neba, skijaši !!! kiksnl ste na penalih
puspan
02. 07. 2024 14.56
+2
Nekdo pač mora izgubiti. Vendarle to ni nobena katastrofa, je pa bila sinoči Slovenija v nogometu sprejeta v klub VELIKIH!
Grande cojones
02. 07. 2024 13.44
+6
Imamo osnovo za naprej in na tem je potrebno delati. Mirne vesti lahko napišem, da nismo topovska hrana za nikogar. Fantje za nas ste bili odlični in samo tako naprej. Gospod Kek pa ima še verjetno energije vsaj za en ciklus tekmovanj in bi lahko ostal selektor in trener.
Nidani
02. 07. 2024 14.05
+1
Itak, le ceno si dviguje in za to ima dobro osnovo!
Smuuki
02. 07. 2024 14.56
+3
Vprašanje če ga ne bo zdaj ko je rezultat kdo izpodrinil. Nisem prepričan, da je tako varen. Ve se kdo odloča v športu. Slovenci tu nimamo večine
Wolfman
02. 07. 2024 13.39
+2
Zelo dobro in strokovno je vse prštimal, žal pa ni mogoče vsakemu nogometašu posebej nacentrirati nogo.
zmajskorpion
02. 07. 2024 13.17
+5
Čestitke Keku, da je z golmanom ter 2 igralcema in ostalimi amaterji naredil, kar je naredil.
generaly
02. 07. 2024 13.12
+3
Sramota da falis 3 penale sramota da ne omenjan seska groza
Mehtilda
02. 07. 2024 13.19
+8
General, eni ste prav čaksli na prvi poraz in danes orgazmirate. Res ne razumem tega negativizma. A v življenju na splošno si tudi tako nezadovoljen in nesrečen?
generaly
02. 07. 2024 14.56
-2
Mehtilda
02. 07. 2024 15.12
+1
Alfa ?arli
02. 07. 2024 15.20
To ni nobena sramota. Za Slovenijo so pokazali zelo dobro igro. Kapo dol in poklon našim fantom, ki so se vpisali v zgodovino Slovenskega nogometa. Za Keka pa držimo pesti, da bo še naptej vodil našo reprezentanco. Do zdaj ni uspelo nobenemu selektorju kar je uspelo njemu. Vse čestitke Keku in njegovim fantom.👍👏🇸🇮
generaly
02. 07. 2024 15.44
+0
St. Gallen
02. 07. 2024 12.48
+7
vsaj Svica gre dalje. Mogoce se Avstrija.
M_teoretik
02. 07. 2024 12.48
+5
Bemti Fortuno. Ne glede na spol!?
M_teoretik
02. 07. 2024 12.46
+11
Časten poraz in sramotna zmaga porugalcev. Le osvojitev prvenstva z igro na terenu jih lahko opere sramotnega valjanja in solz!?
M_teoretik
02. 07. 2024 12.38
+16
Naši niso razočaral. Portugance je lahko kljub napredovanju sram.Toliko valjanja in falš igralskih vložkov niso sumarno uprizorile vse ekipe prvenstva skupaj !?
generaly
02. 07. 2024 12.39
-4
Krakower
02. 07. 2024 13.07
+3
Če uporabiš besedo sumarno, ne podrebuješ besede skupaj.
M_teoretik
02. 07. 2024 14.51
Za vsak slučaj, da ne bo pomote. Vzem kot podčrtano!?
generaly
02. 07. 2024 12.36
-4
Se nas dule iz igrsca k pa lar litrov v seb bi zadel vsaj en penal
boslo
02. 07. 2024 12.57
+3
generaly
02. 07. 2024 13.10
boslo
02. 07. 2024 13.20
+1