Euro 2024

Poznajo le Oblaka in Šeška, kljub temu pa ima Slovenija nekaj, česar oni nimajo

Köln, 25. 06. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
17

Dan pred današnjim obračunom med Anglijo in Slovenijo je na novinarski konferenci slovenske reprezentance bilo zbranih nekaj angleških novinarjev. Malo več kot uro pozneje smo Slovenci bili v občutni manjšini, prostih sedežev pred Garethom Southgatom in Declanom Ricom pa je bilo bore malo. Z enim od stanovskih kolegov z otoka smo spregovorili o pogledu njegovih rojakov na majhno Slovenijo in 'velikega' Benjamina Šeška.

Te dni se vse okoli angleške reprezentance vrti okoli številnih kritik reprezentance, ki kljub zvezdniškemu statusu vseh igralcev ni navduševala na tekmah s Srbijo in Dansko. Čeprav je to zdaj postala že skoraj stalna praksa na velikih tekmovanjih, pa novinar angleškega časnika The Sun Tom Barclay v pogovoru z nami zagotavlja, da je tokrat nekaj drugače. "Normalno mediji in mi, novinarji, prejmemo največ kritik zaradi tega odnosa, ampak tokrat so nekdanji igralci, kot sta Gary Lineker in Alan Shearer, bili najbolj kritični. O tem je včeraj govoril Harry Kane. Seveda so tu tudi družabna omrežja in odzivi navijačev tam. Pravzaprav so mediji tokrat bili manj kritični zaradi nekaterih predstav nekdanjih nogometašev in družbenih omrežij,"  je sebe in svoje kolege branil Barclay.

Nato pa je ponudil razlago za cikel, ki se pri angleški reprezentanci ponavlja vedno znova: "Tako kot vedno imamo velika pričakovanja, ker vemo, kako dobri so ti igralci in kako dobro igrajo. Imajo najboljšega igralca Bundeslige Harryja Kana, najboljšega igralca La Lige Juda Bellinghama in najboljšega igralca Premier lige Phila Fodna. Torej imamo dobre igralce, predstave do zdaj pa niso dosegle pričakovanj. Tako kot v vsakem športu bodo kritizirani na enak način, kot bi jih hvalili, če bi jutri proti Sloveniji igrali dobro."

Jude Bellingham, Phil Foden in Harry Kane so le trije od mnogih svetovnih zvezdnikov v reprezentanci Anglije
Jude Bellingham, Phil Foden in Harry Kane so le trije od mnogih svetovnih zvezdnikov v reprezentanci Anglije FOTO: AP

Med slovenskimi nogometaši pa jih ni veliko, ki so znani angleški javnosti. Sunov novinar je ponudil dve imeni, ki kljub temu izstopata. "Jan Oblak je legendarni vratar Atletico Madrida. Pred nekaj leti so ga povezovali s prestopom v Anglijo. Njega zelo spoštujejo. Benjamin Šeško je 'seksi' ime. V zadnjem času je bil izpostavljen. Pred nekaj tedni, preden je podpisal novo pogodbo z Leipzigom, se je veliko govorilo o njegovem potencialnem prihodu v Anglijo. On je očitno novo ime in seveda tudi napadalec. Med tem, ko bo Oblak ključen za uspeh proti Angliji, bo Šeško na vseh naslovnicah, če doseže gol," je največji orožji majhne Slovenije, ki se bo znova borila z velikani, opisal angleški novinar.

Na novinarski konferenci angleške reprezentance so do vprašanj za selektorja Garetha Southgata in reprezentanta Declana Rica med drugim uspeli priti švedski, izraelski in norveški predstavniki medijev. Slovenskim ta 'čast' ni bila namenjena, čeprav so angleški novinarji Matjažu Keku in Jonu Gorencu Stankoviću lahko postavili številna vprašanja.

Če bodo angleški navijači poznali dva slovenska nogometaša, se je novinar Suna spomnil še dveh, a izpostavil, da moč Slovenije ne leži pri zvezdnikih, ampak nekje drugje. "Pred to tekmo sem preletel slovensko reprezentanco in ne verjamem, da bo angleška javnost poznala veliko slovenskih igralcev. Pred angleško reprezentanco sem poročal o nižjih angleških ligah in Brightonu. Vem, da je Jan Mlakar igral v Brightonu, ampak ni pustil velik vtis. Timi Max Elšnik je ime, ki se ga spomnim, ampak zelo malo je igral. Oba bosta jutri najverjetneje igrala od prve minute in to dokazuje, da so z izjemo Oblaka in Šeška angleški igralci očitno boljši. Kljub temu nekateri deli angleške reprezentance ne delujejo najbolje, po vsemu sodeč pa je Slovenija kot ekipa boljša od posameznikov. To je nekaj, kar mora Anglijo skrbeti," pravi novinar, ki je bil eden mnogih angleških, ki je na novinarski tekmi lahko postavil vprašanje slovenskemu selektorju in igralcu Jonu Gorencu Stankoviću.

Kja bi se zgodilo, če bi Sloveniji uspel veliki met in zmaga proti favoritom: "Odzivi, ki do zdaj niso bili odlični, bi se zgolj še nadaljevali, čeprav ima Anglija štiri točke in bo najverjetneje napredovala. Slovenija še ni izgubila in zagotovo jih je treba skrbeti o njej. Poleg izjemnih igralcev v naši ekipi sem samozavesten, ker do zdaj sploh nismo igrali dobro, kljub temu pa imamo štiri točke in smo lahko le boljši. Zato niti nočem razmišljati o takem scenariju in biti negativen, ampak očitno je, da odziv v primeru poraza proti Sloveniji ne bi bil dober." Upajmo, da bo temu tako.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
25. 06. 2024 15.55
+0
Vse kar bo manj kot tri razlike za Anglijo bo presenečenje.
HauSSer
25. 06. 2024 14.54
+0
Vse razen gladke zmage Anglije, bo prvovrstno presenečenje.
budala1
25. 06. 2024 13.19
+1
Angleži ne vedo s kom igrajo, tako kot Američani, da Slovenija sploh obstaja, kljub Dončiču in njegovimi predstavami.
Rick Sanchez
25. 06. 2024 13.15
+1
Otočani naj raje vprašajo Ronalda, kakšne spomine ima na obisk naše pipike. ✅
korcula1
25. 06. 2024 13.13
+2
Šeško je doktor za angleže
jugalo
25. 06. 2024 10.49
-1
Anglezi bodo verjetno popapcali Slovenijo… iskreno, će jim ze uspe pripraviti presenecenje so tu sodniki… to se je lahko videlo vceraj prav lepo proti Hrvatom… drugace pa ja … upanje umre zadnje
Crazy_Horse
25. 06. 2024 10.04
+3
Šeško ??? na prvenstvu je bolj statist !!!!!
Gaylona
25. 06. 2024 10.19
+2
Šeško je napihjen dečko in spromoviran na povno drugače je daleč od nekega "talenta"
kvatebriga11
25. 06. 2024 10.48
+2
seskota vsaj pozna svet, za tebe pa še v tvoji vasi niso slišali… če ne znaš podpirat Slovenije bodi raje tiho
korcula1
25. 06. 2024 13.12
+1
Dr.Rugelj
25. 06. 2024 09.55
+9
Upam, da nas bodo podcenjevali in to drago plačali,...
kavelj22
25. 06. 2024 09.52
+1
Tole bo odlicen Angleski zajtrk al pa vecerja kakorkoli mislim, da ce vsaj malo pridejo k sebi bo pokalo.
Zaplešimo
25. 06. 2024 09.48
+2
sam kaki retardirani revčki so tile angleži
G. Papež
25. 06. 2024 09.34
+7
Še dobro, da ne poznajo Iličiča. Upam, da jim ga Kek predstavi 20 min pred koncem tekme.
borjac
25. 06. 2024 09.18
+7
Angleži kot ponavadi ne morejo brez svoje arogance in vzvišenosti, tudi kritiki kot sta Lineker in Shearer sta napihnjena, pa vendar bi ju vprašal, kaj pa sta onadva osvojila ko sta igrala v Angleški reprezentanci ??? NIČ , pa tudi če primerjamo uspehe Angleške reprezentance, z Nemško, pa Francosko, pa Brazilsko, pa Argentinsko, pa Italijansko, ...... so Angleži tam daleč zadaj, še za Danci, Čehi, Švedi .......
Gaylona
25. 06. 2024 09.01
-4
Čudno da sploh poznajo ta dva....ker Slovenija v svetovnem merilu pomeni še majn kot ...bek v WCju
borjac
25. 06. 2024 09.12
+3