Euro 2024

Slovenci bi se slikali z njimi, veseli so jih bili tudi Srbi

Neuss, Köln, 25. 06. 2024 09.32 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
34

"Če gredo oni naprej, gremo vsi naprej," se pred odločilno tekmo z Anglijo nasmeji uniformirani slovenski policist, ki pa za zagotavljanje varnosti ne skrbi na domačih ulicah, ampak v samem srcu Nemčije. "Že na začetku so nam povedali, da smo tukaj, dokler je naša reprezentanca," pravi Blaž Papež iz policijske postaje Črnomelj. V družbi nemških kolegov že ves čas nogometnega prvenstva na ulici Stuttgarta, Münchna in Kölna skrbi za blagostanje slovenskih navijačev, skupaj jih usmerjajo in jim nudijo kakršno koli pomoč, ki jo potrebujejo.

Z njim so še trije Slovenci, sestanejo pa se na železniški postaji Köln Messe/Deutz, ki leži v neposredni bližini navijaške cone Tanzbrunnen, kjer bo danes popoldne slovenske navijače na odru v živo razvnela Siddharta. 

Gregor Zalokar sicer dela na slovenjegraški policijski postaji, Jurgen Racman na sevniški, Jan Blažič pa na kranjskogorski. Vsi so se prijavili na objavljeni razpis in nato bili izbrani na podlagi opravljenega razgovora. Papež se je za odhod v Nemčijo odločil zaradi nove delovne izkušnje, kot pravi, mu ugaja delo v mednarodnem okolju. Je namreč tudi del Frontexove mreže, naloge je opravljal že v Grčiji in Albaniji.

Policist Blaž Papež v Kölnu
Policist Blaž Papež v Kölnu FOTO: Luka Kotnik

Največ črnila je bilo prelitega o romanju navijačev v München, o tem bavarskem mestu je tudi največkrat tekla beseda med navijači. "Bom rekel, da ja, vendar smo bili nazadnje kar zadovoljni s končnim izkupičkom, da je bilo vse tako, kot bi moralo biti. Manjše nevšečnosti so bile sicer na vhodih v postajo podzemne železnice, saj se je z osrednjega trga Marienplatz proti stadionu odpravila velikanska množica navijačev. Vsi so se nagnetli na kup, zato smo morali tudi zapirati vhode," je pojasnil.

"Pomagali smo pri komunikaciji, pozivali prek zvočnika in jih preusmerjali tudi na druge postaje, kot so bila navodila nemške policije," je dodal. "Ni se dalo dihati, preusmerjali smo predvsem družine z majhnimi otroki, saj je bilo kar malo nevarno, ko se je nagnetlo," se spominja sogovornik.  

Kako pa so se nanje odzvali slovenski navijači? Policijske in navijaške sile se v nogometnem svetu namreč pogosto znajdejo na okopih. "Pravzaprav smo se počutili kot nekakšna atrakcija," se smeji Papež. "Velikokrat so nas ogovorili predvsem zato, ker so se želeli slikati z nami. Rekel bi, da so kar veseli, da smo tukaj," je opisal, kako je slovenske navijače razveselil pogled na našitek Slovenske policije in zastavico nad njim sredi Nemčije.

Rojakom so pomagali tudi v praksi, največkrat so potrebovali asistenco pri usmerjanju. "Denimo en gospod se je izgubil, imel je popolnoma prazno baterijo na telefonu, jaz pa sem imel pri sebi prenosni polnilnik in sem mu ga posodil, da je lahko poklical, da so ga prišli iskat, saj res ni vedel, kje je," je dodal.

Po pomoč k policistom
Po pomoč k policistom FOTO: Luka Kotnik

Veseli so jih bili tudi Srbi, Nemci pa hvaležni

V München je denimo iz Slovenije pripeljal tudi navijaški vlak, ki so ga pričakali štirje uniformirani slovenski policisti. "Po megafonu so jim dajali navodila in jih usmerjali na pravo pot, da se ne izgubijo. Da jih na glavni železniški postaji sredi Münchna nekdo usmerja v slovenskem jeziku, so navijači zelo dobro sprejeli. Ker v tistem trenutku ni bilo srbskih policistov, so se pa potrudili še v srbskem jeziku, da je šlo to lažje. Nemška zvezna policija, pod katero oni sodijo tukaj, je bila zelo zadovoljna, so se tudi posebej zahvalili," pravi Peter Voršič, ki doma dela v okviru Generalne policijske uprave (GPU), zdaj, v času evropskega nogometnega prvenstva, pa deluje v IPCC-ju.

Gre za mednarodni koordinacijski center policijskih sil oziroma vseh varnostnih organov, ki sodelujejo pri zagotavljanju varnosti na Euru. Odpeljali smo se v Neuss, ki leži severno od Kölna, v bližini Düsseldorfa.

Slovenska miza v komandnem centru
Slovenska miza v komandnem centru FOTO: Luka Kotnik

"Namen je izmenjava operativnih podatkov in informacij, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti direktno med policijskimi strokovnjaki. Na tak način se pridobi na času in tudi kakovosti izmenjave informacij," je pojasnil Voršič, ki nas je sprejel pred veliko opečnato stavbo, kjer se sicer šolajo kriminalisti zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija. "V našem centru ni zanimivih ali izstopajočih stvari, po drugi strani pa je vse zanimivo, kar lahko uporabimo pri zagotavljanju varnosti," je poudaril.

V komandni sobi

Vse sodelujoče države na Euru imajo po dva predstavnika, ki sedita za svojo mizo v komandni sobi in izmenjujeta informacije. Smemo pokukati tudi tja, na steni so številni zasloni, na katerih se izrisujejo podatki in zemljevidi, na pisalnih mizah računalniki, vsaka pa je okrašena z zastavico države, ki ji dvojica gostujočih policistov pripada.  

Poleg njiju ima vsaka država na terenu tudi t. i. spotterje oziroma opazovalce, ki delujejo neposredno z navijači. Oblečeni so v civilna oblačila, označeni pa so s trakom, po katerem se jih lahko prepozna. "In to so tudi naše oči. To so mobilni timi, vsaka država jih ima, Slovenija še najmanjše število, denimo Anglija ima tega precej več. Te informacije oni nato sporočajo svojemu stiku na IPCC, torej nama. Midva nato imava podatke, kje se nahaja glavnina navijačev, prav tako pridobivamo podatke o njihovem prihodu in tudi odhodu, o dogodkih, ki so namenjeni ali vezani konkretno na slovenske navijače, informacije o pravilih na določenih nogometnih stadionih. Midva informacije posredujeva nazaj spotterjem in uniformiranim policistom na terenu," je opisal krogotok informacij.  

Mednarodni koordinacijski center policijskih sil (IPCC) v Neussu
Mednarodni koordinacijski center policijskih sil (IPCC) v Neussu FOTO: Luka Kotnik

"Druga stvar pa je nato tisti rizični del, operativni del, ki se pa nanaša na operativne informacije o mogočih incidentih ali rizičnih navijačih, ki prihajajo na teren," pojasni Voršič. Te pridobivajo iz različnih virov, izmenjujejo si jih tudi države med sabo. "Ko bomo igrali z Anglijo, bova dobila podatke, koliko navijačev prihaja na tekmo in koliko je potencialno rizičnih," razloži.

Obveščeni so o vsakem večjem incidentu, ki se zgodi, če pa so kje udeleženi slovenski državljani, pa imata tudi kontakt na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji in Berlinu. Tam je Gregor Klemenčič, ki je v stiku tudi s slovenskim zunanjim ministrstvom, če je treba nuditi pomoč v primeru izgubljenih dokumentov. Tako v Münchnu kot v Stuttgartu so bile organizirane pisarne v okviru konzulata, da navijačem ni bilo treba potovati v Berlin, da bi kar koli prijavili. Primerov izgubljenih dokumentov je bilo kar nekaj, obravnavali so sicer tudi nekaj kršitev javnega reda in miru, ki so jih povzročili slovenski državljani, za njihovo obravnavo pa je pristojna nemška policija.

O številki Voršič ne želi govoriti, pravi pa, da šlo za manjše število teh kršitev, ki niso imele nobenih večjih razsežnosti. Pove tudi, da so slovenski navijači uradno označeni kot tisti v najmanj rizični skupini.

Njun delovnik je sicer osemurni, dan pred tekmo, na dan tekme in dan po tekmi pa delata dlje, tudi do 14 ur. "Danes bova torej v službi zelo dolgo," se posmeji.

V okviru napotitve slovenskih policistov kot pomoč nemškim kolegom pri varovanju evropskega nogometnega prvenstva je bilo v Nemčijo napotenih 10 policistov. Šest policistov kot pomoč deželni policiji Severno Porenje - Vestfalija, štirje pa nemški zvezni policiji. Policisti so bili po prihodu v Nemčijo deležni intenzivnega usposabljanja oziroma treninga v policijskih centrih za usposabljanje v Neussu in Bambergu.

Nemška zvezna policija je k sodelovanju povabila policije držav udeleženk Eura. Poleg Slovenske policije pomoč nudi še več kot 350 policistov iz 23 policij držav članic EU in zunaj EU. Skupaj pa na zvezni in deželni ravni v Nemčiji deluje več kot 700 gostujočih policistov.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisani zasedli vlado
25. 06. 2024 19.05
+1
Slovenski policisti??Hohohohoho
nemski_ovcar
25. 06. 2024 16.16
+5
Bolj varno tam za njih kot na dolenjskem
ZIPPO
25. 06. 2024 14.21
+1
Dokler ne pišejo kazni so uredu 🤣🤣
2fast4
25. 06. 2024 14.20
+3
Očitno ima slo policija neprimerne neprebojne jopiče , ker si vsi nekaj popravljajo...
eurosapiens
25. 06. 2024 13.16
+6
lopovi tam so varni ... če so naši policaji tam
March
25. 06. 2024 12.48
+3
Glede na to, da si policaj, kam drugam kot naprej niti ne moreš...
Dark Knight
25. 06. 2024 12.31
+2
Bravo fantje!
proofreader
25. 06. 2024 12.28
+7
Eins, zwei ... policaj.
Betuul
25. 06. 2024 11.44
+0
Niste Premier Liga v EU⚽️! Nespoštljivo izraelsko
SlobodaNE
25. 06. 2024 11.14
-17
Najslabše kar se nam lahko zgodi sds država
patogen
25. 06. 2024 11.32
+0
Slobo, najboljše se nam ravnokar dogaja... Kar vi premorete.
Misija1
25. 06. 2024 12.03
+13
V članku povezanem s športom, pacient SlobodaNe potegne ven politiko. Oprani možgani, na paši.
aple2014
25. 06. 2024 14.17
+7
periot22
25. 06. 2024 11.10
+20
Na Dolenjskem bi jih bolj rabili!
aple2014
25. 06. 2024 11.08
+4
Za usmerjanje ljudi in prometa so kar dobri za vse ostalo pa nezadostno
misekmali
25. 06. 2024 11.04
+7
Tetovaže v policijo ne sodijo. Pika.
Rob123
25. 06. 2024 11.14
+14
Tetovaža je najmanjše zlo bolj pomembno je da demetni in nesposobni ne sodijo v politiko večino so jih spustili z doma počitka!
Maximus
27. 06. 2024 09.40
SlobodaNE
25. 06. 2024 11.01
-15
Kakšni policisti teroristi !
Ariaxx
25. 06. 2024 10.57
+16
Super! Ce se znajdes v tujini je pravi balzam naletet na slovenskega policista, ko rabis pomoc. Bravo in cestitke za tako sodelovanje!
Mozart60
25. 06. 2024 10.55
-12
Navijači se mi koliko jih gledam dozdevajo kot neki plačanci,vprašanje je samo katera organizacija jih plača.
Asru
25. 06. 2024 14.25
+0
Ene tri poznam! Mozart, ti lohk tebe kupijo...
Kamakura
25. 06. 2024 10.39
-3
Betuul
25. 06. 2024 10.24
-11
A niso šli na 🐎konjih gor!In tisto črno bau-bau opremo! Kifeljčki
puspan
25. 06. 2024 10.16
+19
Odlična ideja, ki v mnogih zapetljajih pomaga in rešuje probleme.
Artechh
25. 06. 2024 10.10
+28
Zakaj rabimo tako varovanje? Sej ste rekli da: A. Nogomet združuje B. Ilegalni migrantje so mirni ljudje ki želijo samo delati. ---- Lepa pravljica Ja, realnost je pa da imate tam kup huliganov ki bi se med sabo tudi pobili ter kup uvoznih krinialcev Oz celo potencialnih teroristov.